jjb 33 Zgłoś jjb 33 Napisano 2 Lutego 2019 U mnie 12 stopni w cieniu, chwilami przyświecało słońce. Niektóre rodziny bardzo mocno się ruszyły. Latały przez kilka godzin, niektóre, jak Szron bardzo mocno, ale krótko. Najszybciej ruszyły się rodziny w Optimalach. Widocznie szybciej je przygrzało przez pojedynczą deskę. Rodzina, w której mam izolator Chmary z dwiema matkami grupuje się koło izolatora, ale nie wykonała oblotu. Nie wiem z jakiego powodu, nie chciałem rozbierać gniazda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pszczółka Agata 62 Zgłoś Pszczółka Agata 62 Napisano 2 Lutego 2019 Ja właśnie wróciłam z Alp, jeszcze w biegu wysiadałam zobaczyć co tam na pasiece. Ale żadnego ruchu nie zaobserwowałam. Mimo, że było koło 10 stopni. A u mnie w poliuretanach siedzą, więc zwykle bardziej skore do latania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzychu 1 Zgłoś Krzychu 1 Napisano 2 Lutego 2019 U mnie 7 stopni, i cisza na wylotkach. Może jutro cos ruszy ma być cieple.j Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pasieka Facelia Błękitna 10 Zgłoś Pasieka Facelia Błękitna 10 Napisano 3 Lutego 2019 U mnie też wylatywały jedynie pojedyncze pszczółki, ale spokojnie doppiero 3 luty Oby tylko wiosna była bardziej systematyczna od zeszłorocznej, bo po takim ociepleniu znowu wegetacja może ruszyć gwałtownie i rodziny nie dojdą do siły a już połowa przekwitnie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość marbert Zgłoś Gość marbert Napisano 3 Lutego 2019 Słoneczko przebija się przez chmury, 12 stopni. Pięknie się obleciały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
filip 17 Zgłoś filip 17 Napisano 3 Lutego 2019 wczoraj i dziś dość ciepło które umożliwiło obloty, wszystkie póki co żyją, trzy rodziny sprawdzone , w dwu z nich czerw zakryty na dwóch trzech ramkach. W jednej z czerwiem resztki pokarmu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 167 Zgłoś czarg 167 Napisano 3 Lutego 2019 A gdzie stoi pasieka? (nie chodzi o dokładny adres starczy powiat) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
filip 17 Zgłoś filip 17 Napisano 3 Lutego 2019 południowe Mazowsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 167 Zgłoś czarg 167 Napisano 3 Lutego 2019 To chyba ta sama szerokość geograf. co u mnie w pow. aleksandrowskim, ale na obloty się nie zanosi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
filip 17 Zgłoś filip 17 Napisano 3 Lutego 2019 czarg popełniłem babola przepraszam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baru 82 Zgłoś baru 82 Napisano 3 Lutego 2019 U mnie wczoraj i dzis +12 wyleciały kupkę zrobić ,bez sprzątania ,ale powałki ciepłe , Stan na dziś minus jeden, przez błąd pszczół -jako rodziny i moje niedopatrzenie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pasieka Facelia Błękitna 10 Zgłoś Pasieka Facelia Błękitna 10 Napisano 7 Lutego 2019 Dzisiaj pszczółki troszeczkę polatały. Na dzień dzisiejszy wszystkie zazimowane rodziny mają się dobrze, oczywiście do wiosny jeszcze daleko i nie ma co się cieszyć na zapas. W niedzielę dowiem się jak się mają moje pszczółki w Norwegii, co prawda tylko 3 rodzinki, ale to moje jedyne pszczółki w kraju fiordów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
filip 17 Zgłoś filip 17 Napisano 8 Lutego 2019 z jednej strony jest się z czego cieszyć że wszystkie przeżyły, natomiast jest również powód do zmartwień jak to dalej będzie wyglądać, bo w dniu wczorajszym pszczółki intensywnie pobierały wodę mimo nie wysokiej temperatury powietrza. Wygląda na to że matki ostro czerwią , czy wszystkie trudno powiedzieć bo nie ma warunków do wglądu w gniazdo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pszczółka Agata 62 Zgłoś Pszczółka Agata 62 Napisano 8 Lutego 2019 Szok i niedowierzanie! U mnie też się ruszyły. A temperatura zaledwie 8 stopni. Co prawda słońce ostro grzeje, jak to w lutym Parę rodzin robi rekonesans, obleciały się gruntownie tylko dwie. Te co w cieniu schowane nawet nosów nie wyściubiły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość marbert Zgłoś Gość marbert Napisano 16 Lutego 2019 Piękna pogoda, osypu mało. Pewnie wyniosły, część. Jedną rodzinę przejrzałem, na pół dłoni czerw na wygryzieniu na jednej ramce z dwóch stron i obok na pół dłoni jajeczka i na trzeciej ramce z jednej strony też na pół dłoni jajeczek. Wszystko pięknie wygląda. Jestem zadowolony. ( po kwasie mrówkowym pszczoły mają się świetnie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaczkow 3 Zgłoś kaczkow 3 Napisano 16 Lutego 2019 Świetnie tak jak na załączonym kadrze ze strony youtuba ? Pszczoły środkowoeuropejskie. Bakfasty 2 lata trzymały siłę w 3 zimę siedzą już bardzo skromnie w ulach . Trzeba będzie je wyrzucić wszystkie z pasieki . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość marbert Zgłoś Gość marbert Napisano 16 Lutego 2019 Szanowny Kolego. Ja trzymam się tego co mi pasuje. Kolegi zdanie mnie nie interesuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość marbert Zgłoś Gość marbert Napisano 16 Lutego 2019 Jak Kolega chce do testu matkę którą dostał mój Tata z Koła od Pana Pelczara(2018) i mi stwierdzi co ta za żółta rasa. To bardzo chętnie podejmę temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Wojciech_p Zgłoś Gość Wojciech_p Napisano 16 Lutego 2019 Prawdopodobnie pochodząca z krzyżowania. Zadzwoń i zapytaj chyba nie gryzie? Coś wróble ćwierkają że podkarpackie szykuje się do zakazu utrzymywania innych pszczół niż carnica. I mają mocne podstawy przeforsowania zakazu. Wracając do tematu, obloty dzisiaj energiczne aż miło, w ulach czysto, pokarmu na drugą zimę, pszczółki ładnie szare. Kaczkow, skąd masz środkowoeuropejskie, jeżeli to nie tajemnica? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość marbert Zgłoś Gość marbert Napisano 17 Lutego 2019 "Coś wróble ćwierkają że podkarpackie szykuje się do zakazu utrzymywania innych pszczół niż carnica. I mają mocne podstawy przeforsowania zakazu." Tak,tak. Włoszki i Środkowoeuropejskie z Francji. Francja jest w środkowej europie hahaha Panowie zamówcie sobie Pszczelarstwo z ubiegłego roku, zaparzcie zielonej herbatki, można dolać miodów syconych ale tak aby tekst był zrozumiały i poczytać raz, drugi jak mało to i trzeci. Meandry hodowli -pszczoła Buckfast. Dr.hab K. OLSZEWSKI. Jak dalej do świadomości nie dochodzi to można napisać do Pszczelarstwa aby Dr. K.Olszewski przetłumaczył swój tekst dla dzieci z klasy zerowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Wojciech_p Zgłoś Gość Wojciech_p Napisano 17 Lutego 2019 Panowie zamówcie sobie Pszczelarstwo z ubiegłego roku, zaparzcie zielonej herbatki, można dolać miodów syconych ale tak aby tekst był zrozumiały i poczytać raz, drugi jak mało to i trzeci. Meandry hodowli -pszczoła Buckfast. Dr.hab K. OLSZEWSKI. Bądź dobry kolega i wrzuć scan artykułu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość marbert Zgłoś Gość marbert Napisano 17 Lutego 2019 Mam skanować 12 miesięcy? Kolega wyśle adres wyśle czasopisma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Wojciech_p Zgłoś Gość Wojciech_p Napisano 17 Lutego 2019 Ok, nie wiedziałem że to cały rocznik.Dzięki za odpowiedź zamówię w redakcji. A Ty jak oceniasz żółte(buckfasty ,włoskie i podobne) na swoim terenie (celowo używam słowa "na swoim terenie" bo w każdym rejonie może być inaczej. Bieszczady to dość dobry "poligon doświadczalny", więc chyba masz własną opinię n/t które lepiej wychodzą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość marbert Zgłoś Gość marbert Napisano 17 Lutego 2019 Buckfastów miałem dużo, większa część funta kłaków warta. Ale są hodowcy co ich pszczoły są bardzo dobre. Jak Szanowny Kolega zechce to na pw mogę polecić choć nie mam pojęcia z jakiego terenu kolega jest. Włoszkę miałem od Pana Ciegiełko ale tą pierwszą przed wpisem do rejestru. I tylko dwie matki i w mym terenie nie polecam.Choć to skromna opinia i nie neguję wartości tych pszczół. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Wojciech_p Zgłoś Gość Wojciech_p Napisano 17 Lutego 2019 Kolega jest równy gość. Odezwę się na pw. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach