ulabozek2 10 Zgłoś ulabozek2 10 Napisano 3 Września 2023 Jestem po wczorajszym odymieniu apiwarolem całości pasieki. Osypy w rodzinach w których od maja ( zmieniane 4 razy) były paski są 100-200szt. W rodzinach gdzie nie było pasków 10× większe. Działa to pewnik. Pytanie brzmi czy można je stosować w normalnych produkcyjnych rodzinach w trakcie sezonu miodowego? Proszę nie odpowiadać " nie , bo nie" tylko wskazać konkretne badanie wskazujące że gliceryna czy kwas szczawiowy dostaje się do miodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ldawid 4 Zgłoś ldawid 4 Napisano 3 Września 2023 Że zacytuję za zlota-pszczola.mazury.pl: "...Do leczenia kwasem szczawiowym stosuje się dość mocno stężone roztwory. Leczenie trzeba więc przeprowadzać wtedy, gdy rodzina nie wychowuje czerwia ani nie zbiera pożytków w celach produkcji miodu towarowego. Smak kwasu szczawiowego będzie bowiem mocno wyczuwalny w ostatecznym produkcie, co obniży wartości organoleptyczne nawet najwyższej jakości miodu ..." Pewnie są i inne doświadczenia/przemyślenia w tym względzie ... 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ulabozek2 10 Zgłoś ulabozek2 10 Napisano 3 Września 2023 14 minut temu, ldawid napisał: Że zacytuję za zlota-pszczola.mazury.pl: 😉 Z tej samej strony dwa akapity poniżej cytatu: Kwas szczawiowy może być stosowany w formie nakrapiania bezpośrednio na pszczoły lub odparowywania za pomocą specjalnych urządzeń bezpośrednio do wnętrza ula. Autor nie wspomina ani słowem o paskach czy gąbeczkach nasyconych gliceryną z kwasem szczawiowym o których mowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ulabozek2 10 Zgłoś ulabozek2 10 Napisano 3 Września 2023 Strona argentyńskiego producenta pasków https://cooperativapampero.coop/en/products/aluencap/ A na stronie wyniki badania miodu, wosku i pszczół po 42 dniach z paskami i rodzin kontrolnych ( nie leczonych). ZERO pozostałości kwasu szczawiowego. I jeszcze link do artykułu w ABJ pod tytułem " kontrola warrozy w sezonie miodowym" https://scientificbeekeeping.com/mite-control-while-honey-is-on-the-hive/ https://scientificbeekeeping.com/mite-control-while-honey-is-on-the-hive-part-2/ https://scientificbeekeeping.com/mite-control-while-honey-is-on-the-hive-part-3/ https://scientificbeekeeping.com/mite-control-while-honey-is-on-the-hive-part-4/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lech 74 Zgłoś lech 74 Napisano 3 Września 2023 Godzinę temu, ldawid napisał: Że zacytuję za zlota-pszczola.mazury.pl: "...Do leczenia kwasem szczawiowym stosuje się dość mocno stężone roztwory. Leczenie trzeba więc przeprowadzać wtedy, gdy rodzina nie wychowuje czerwia ani nie zbiera pożytków w celach produkcji miodu towarowego. Smak kwasu szczawiowego będzie bowiem mocno wyczuwalny w ostatecznym produkcie, co obniży wartości organoleptyczne nawet najwyższej jakości miodu ..." Pewnie są i inne doświadczenia/przemyślenia w tym względzie ... 😉 Tyle teoria. W praktyce paski kwas szczawiowy z gliceryną poddane w okresie zbiorów miodu nie zmieniają smaku miodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach