Skocz do zawartości
ulabozek2

Cały rok na paskach gliceryna plus kwas szczawiowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem po wczorajszym odymieniu apiwarolem całości pasieki. Osypy w rodzinach w których od maja ( zmieniane 4 razy) były paski są 100-200szt. W rodzinach gdzie nie było pasków 10× większe. Działa to pewnik.

Pytanie brzmi czy można je stosować w normalnych produkcyjnych rodzinach w trakcie sezonu miodowego?

Proszę nie odpowiadać " nie , bo nie" tylko wskazać konkretne badanie wskazujące że gliceryna czy kwas szczawiowy dostaje się do miodu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Że zacytuję za zlota-pszczola.mazury.pl:

"...Do leczenia kwasem szczawiowym stosuje się dość mocno stężone roztwory. Leczenie trzeba więc przeprowadzać wtedy, gdy rodzina nie wychowuje czerwia ani nie zbiera pożytków w celach produkcji miodu towarowego. Smak kwasu szczawiowego będzie bowiem mocno wyczuwalny w ostatecznym produkcie, co obniży wartości organoleptyczne nawet najwyższej jakości miodu ..."

Pewnie są i inne doświadczenia/przemyślenia w tym względzie ... 😉

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
14 minut temu, ldawid napisał:

Że zacytuję za zlota-pszczola.mazury.pl:

 

😉

Z tej samej strony dwa akapity poniżej cytatu:

Kwas szczawiowy może być stosowany w formie nakrapiania bezpośrednio na pszczoły lub odparowywania za pomocą specjalnych urządzeń bezpośrednio do wnętrza ula. 

Autor nie wspomina ani słowem o paskach czy gąbeczkach nasyconych gliceryną z kwasem szczawiowym o których mowa.

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Strona argentyńskiego producenta pasków 

https://cooperativapampero.coop/en/products/aluencap/

A na stronie wyniki badania miodu, wosku i pszczół po 42 dniach z paskami i rodzin kontrolnych ( nie leczonych). ZERO pozostałości kwasu szczawiowego.

I jeszcze link do artykułu w ABJ pod tytułem " kontrola warrozy w sezonie miodowym" 

https://scientificbeekeeping.com/mite-control-while-honey-is-on-the-hive/

https://scientificbeekeeping.com/mite-control-while-honey-is-on-the-hive-part-2/

https://scientificbeekeeping.com/mite-control-while-honey-is-on-the-hive-part-3/

https://scientificbeekeeping.com/mite-control-while-honey-is-on-the-hive-part-4/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, ldawid napisał:

Że zacytuję za zlota-pszczola.mazury.pl:

"...Do leczenia kwasem szczawiowym stosuje się dość mocno stężone roztwory. Leczenie trzeba więc przeprowadzać wtedy, gdy rodzina nie wychowuje czerwia ani nie zbiera pożytków w celach produkcji miodu towarowego. Smak kwasu szczawiowego będzie bowiem mocno wyczuwalny w ostatecznym produkcie, co obniży wartości organoleptyczne nawet najwyższej jakości miodu ..."

Pewnie są i inne doświadczenia/przemyślenia w tym względzie ... 😉

Tyle teoria. W praktyce paski kwas szczawiowy z gliceryną poddane w okresie zbiorów miodu nie zmieniają smaku miodu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...