czarg 170 Zgłoś czarg 170 Napisano 23 Sierpnia 2020 14 godzin temu, jjb napisał: Mam wrażenie, że przyroda się zmienia na naszych oczach. Wiosna , lato, jesień, zima raz są trzmiele, raz ich ni ma... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 23 Sierpnia 2020 W oryginale ludowym brzmiało tak: Na św. Hieronima Jest deszcz, albo deszczu ni ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 170 Zgłoś czarg 170 Napisano 24 Sierpnia 2020 Ludowy oryginał nie oddaje doniosłości obserwacji JJB na temat zmian w przyrodzie, które permanentnie (a nie tylko w dzień św. Hieronima) zachodzą na naszych oczach. Czasami warto zwrócić uwagę na oczywiste fakty i pogłębić refleksję nad wszechobecną niezmienną zmiennością. "Słońce wschodzi i zachodzi drzewa kwitną, liście ronią..." Ciekawy jest też temat głodujących trutni*, ale on chyba nie bardzo tutaj pasuje, dlatego będę go kontynuował w wątku pt. "Pozornie mało związany z pszczołami temat" ---------------------------------- *powinno być "głodujących trzmieli" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjb 33 Zgłoś jjb 33 Napisano 24 Sierpnia 2020 7 godzin temu, czarg napisał: Ciekawy jest też temat głodujących trutni, ale on chyba nie bardzo tutaj pasuje, dlatego będę go kontynuował w wątku pt. "Pozornie mało związany z pszczołami temat" Też tak mi się wydaje, że trutnie to temat "Pozornie mało związany z pszczołami". Znalazłem ciekawy film przyrodniczy, na temat złośliwego zachowania różnych owadów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 170 Zgłoś czarg 170 Napisano 25 Sierpnia 2020 Dzięki za zwrócenie uwagi na błąd zamiast głodujących trutni powinno być "głodujących trzmieli". (Poprawiłem ). Ale skoro już o trutniach to w tym sezonie w mojej okolicy szybko zniknęły z pszczelich rodzin. Nie będę miał zbyt wielu matek zapasowych w mini plusach i zdaje się kilka odkładów będę musiał połączyć... ------------------------------- Niestety przesłania "ciekawego filmu przyrodniczego" nie zrozumiałem, chodzi o plagę koników polnych w sezonie 2020? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjb 33 Zgłoś jjb 33 Napisano 26 Sierpnia 2020 W krakowskim sklepie Łysonia też o tym słyszałem, że pszczelarze zaobserwowali już w lipcu wypędzanie trutni. U mnie silne rodziny zdecydowały się na jeszcze czerw trutowy, ale to jest w sumie 100-200 komórek na rodzinę. Praktycznie nie widać ruchu trutni wracających do uli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjb 33 Zgłoś jjb 33 Napisano 28 Sierpnia 2020 Nie wiem jak u Was, ale u mnie od paru zapach odparowywanego nektaru z nawłoci dominuje w pasiece. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 28 Sierpnia 2020 U mnie też pachnie, ale tyle samo zjadają co przynoszą. Waga ula stoi, drobne dobowe wahania. Cieszy, ze noszą pyłek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin_K 2 Zgłoś Marcin_K 2 Napisano 31 Sierpnia 2020 Podsumowując sezon na Podlasiu: 1. Wierzba pięknie 2. Mniszek z rzepakiem - możliwie 3. Malina-akacja - możliwie 4. Lipa - głód 5. Gryka - 2 słoiki z ula. Gdzie myślałem że zeszły rok był słaby. 6. Siła rodzin - kilka uli słabych. Większość mocne. 7. Osyp warrozy bardzo różny. Od bardzo dużego, do nie widocznego. 8. Część pasieki, która nie pojechała na grykę, karmiłem już na lipie. 9. Obserwuję bardzo duży głód pyłkowy. Tego boję się najbardziej. W zeszłym roku było naprawdę dużo pyłku. Teraz nie widzę zbieraczek z obnóżami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baru 83 Zgłoś baru 83 Napisano 31 Sierpnia 2020 Jak dasz mim syrop zaczną latać po pyłek .Może być z ziółkami w razie czego pomoże lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borden 20 Zgłoś Borden 20 Napisano 2 Września 2020 Podsumowując sezon na Dolnym Ślasku: 1. rzepak plus wszystko zakwitło na jeden raz - jeden z lepszych 2. Facelia-akacja - średnio chyba tylko bo była facelia pod nosem 3. Lipa - słabiutko 3 słoiki z ula 4. Gryka - zero 5. Siła rodzin - kilka uli średnich. Większość mocne. 6. Osyp warrozy bardzo różny. ale bez tragedii 7. Pyłku dość dużo wystarczy podać syrop to widać pracę / gorczyca i nawłoć / . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjb 33 Zgłoś jjb 33 Napisano 3 Września 2020 U mnie jednak noszą tę nawłoć, przybywa zasklepionych żółtych ramek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjb 33 Zgłoś jjb 33 Napisano 4 Września 2020 A z warozą bardzo, bardzo nierówno, nie mam pojęcia skąd taki duży rozrzut. W okresie bezczerwiowym traktowałem wszystkie rodziny kwasem szczawiowym w syropie cukrowym. Dwa miesiące później różnice diametralne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzychu 1 Zgłoś Krzychu 1 Napisano 4 Września 2020 W planie miałem jutro wirować i wymienić paski ale słabo zasklepione, czekam jeszcze tydzień i trzeba wirować i karmić. Co jak co ale takiej słabej nawłoci jeszcze nie było, cały rok do bani. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 170 Zgłoś czarg 170 Napisano 4 Września 2020 16 minut temu, Krzychu napisał: W planie miałem jutro wirować i wymienić paski ale Wymienić paski? Z czym? W rodzinach z których ma być wirowany miód? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karpacki 230 Zgłoś Karpacki 230 Napisano 4 Września 2020 14 minut temu, Krzychu napisał: W planie miałem jutro wirować i wymienić paski Czyli mamy rozumieć , że to zgodnie z planem w ulu jednocześnie znajduje się , miód do wirowania i wiszą paski. Pięknie. Będzie on miał wyjątkowo prozdrowotne własności. Ciekawe co na to "strażnik Texasu" Nightingale ???. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzychu 1 Zgłoś Krzychu 1 Napisano 4 Września 2020 spokojnie, paski eko wprawdzie teraz nic nie jest eko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karpacki 230 Zgłoś Karpacki 230 Napisano 4 Września 2020 To znaczy jakie ??? Takie bez środka czynnego?? A może to paski od spodni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzychu 1 Zgłoś Krzychu 1 Napisano 4 Września 2020 Paski z kwasem szczawiowym ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjb 33 Zgłoś jjb 33 Napisano 6 Września 2020 U mnie większość rodzin zalewa rodnię. Z reguły nawłoć szła do nadstawek, a tu taka niespodzianka. Wolałbym aby miały jeszcze trochę więcej czerwiu, ale one nie wolą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzychu 1 Zgłoś Krzychu 1 Napisano 7 Września 2020 U mnie różnie, część zalała nadstawki część gniazdo ale ule mam na trzech korpusach i widzę ze matula zeszła na parter i coś tam czerwi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjb 33 Zgłoś jjb 33 Napisano 7 Września 2020 3 godziny temu, Krzychu napisał: U mnie różnie, część zalała nadstawki część gniazdo ale ule mam na trzech korpusach i widzę ze matula zeszła na parter i coś tam czerwi. Na trzech pełnych wielkopolskich? A jak zimujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzychu 1 Zgłoś Krzychu 1 Napisano 8 Września 2020 teraz 3x18cm, zimuje na dwóch, 2x 7-8 czasem 2x6 ramek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 109 Zgłoś Atena 109 Napisano 14 Września 2020 Co prawda w wątku dominują wypowiedzi o pszczołach ale, jak sądzę, nie mniej ważne są sprawy całokształtu spraw pszczelarskich. Otóż, wszystko wskazuje na to, że Sejmowy Zespół d/s Wspierania Pszczelarstwa powiększy się o jednego posła który jest zdeterminowany "aby działać"... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 170 Zgłoś czarg 170 Napisano 14 Września 2020 Atena napisał 23 Maja I tu przypomina mi się stare słowiańskie przysłowie; "nie ta krowa dużo mleka daje co głośno ryczy"... Panie Ateno, czy mógłbyś łaskawie wyprowadzać swoje krowy na przeznaczone dla nich pastwiska, zamiast narażać czytelników wątku o mijającym sezonie pszczelarskim, na wdepnięcie na minę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach