Asper 1 Zgłoś Asper 1 Napisano 30 Lipca 2019 Jak podaje dr. Wanda Ostrowska w książce "Gospodarka Pasieczna" w rozdziale 4 "Zapasy zimowe i ich uzupełnianie" sztuczne przerabianie syropu cukrowego można przeprowadzić mając mieszaninę 74,6% cukru, 7,4% miodu wielokwiatowego i 18% wody utrzymując temperaturę 35-40 stopni przez okres 10-12 dni. Przez okres "dojrzewania" pokarmu miesza się syrop dwa razy dziennie. Produktem końcowym ma być syrop z zestawem cukrów zbliżony do miodu.Zwróciłem na tą metodę uwagę nie chcąc zakarmiać pszczół syropem składającym się wyłącznie z sacharozy. Jednakże jest to informacja podana bardzo skrótowo a w Internecie nie znalazłem podobnej.Może jest to alternatywa dla stosowania inwertu?Czy ktoś stosował u siebie te rozwiązanie?A jeżeli tak, to z jakim skutkiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamil 16 Zgłoś Kamil 16 Napisano 15 Sierpnia 2019 Inwert stosują dla wygody. Metoda podana przez Ciebie jest pracochłonna, czasochłonna i przede wszystkim kosztowna /na ul daję około 20L syropu, 7,4% miodu to około 1,5L miodu/. Metoda ma sens w przypadku późnego karmienia pszczół spracowanych nawłocią lub wrzosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach