Skocz do zawartości
Asper

Przygotowanie pokarmu - przerabianie syropu cukrowego

Rekomendowane odpowiedzi

Jak podaje dr. Wanda Ostrowska w książce "Gospodarka Pasieczna" w rozdziale 4 "Zapasy zimowe i ich uzupełnianie" sztuczne przerabianie syropu cukrowego można przeprowadzić mając mieszaninę 74,6% cukru, 7,4% miodu wielokwiatowego i 18% wody utrzymując temperaturę 35-40 stopni przez okres 10-12 dni. Przez okres "dojrzewania" pokarmu miesza się syrop dwa razy dziennie. Produktem końcowym ma być syrop z zestawem cukrów zbliżony  do miodu.

Zwróciłem na tą metodę uwagę nie chcąc zakarmiać pszczół syropem składającym się wyłącznie z sacharozy. Jednakże jest to informacja podana bardzo skrótowo a w Internecie nie znalazłem podobnej.
Może jest to alternatywa dla stosowania inwertu?

Czy ktoś stosował u siebie te rozwiązanie?
A jeżeli tak, to z jakim skutkiem?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Inwert stosują dla wygody. Metoda podana przez Ciebie jest pracochłonna, czasochłonna i przede wszystkim kosztowna /na ul daję około 20L syropu, 7,4% miodu to około 1,5L miodu/. Metoda ma sens w przypadku późnego karmienia pszczół spracowanych nawłocią lub wrzosu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...