Marek 1 Zgłoś Marek 1 Napisano 27 Lipca 2019 Witam w jednym odkładzie mam taką sytuacje że nie ma w niej matki. poddałem jakis miesiac temu ramke z jajami. zostaly zalozone mateczniki. Po 2 tygodniach zerknalem i znów na jednej z ramek były dwa mateczniki zalozone, a matki nadal nie bylo (dodałem im ramkę z jajami). Liczyłem na to że teraz wyjdze z matecznikó matka i wszystko dobrze sie skonczy. Dzsiiaj znow (po 2 tygodniach) zajrzałem do ula i znów matki nie ma a na ramkce znów pojawiły sie 4 mateczniki otwarte. O co chodzi? czy moze w tym odkładzie jest trótówka i ona zabija matki? jest to mozliwe? Przeciez jak sa zakladane mateczniki to pszczoły powinny przestac karmić trótówke mleczkiem....czy jest inaczej? Dzisiaj do tego odkładu dodałem ramkę z czerwiem na wygryzieniu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baru 83 Zgłoś baru 83 Napisano 27 Lipca 2019 Za tydzień ,dwa wykruszy się prawie cała pszczoła ,to weź pod uwagę . Wysyp towarzystwo na trawę z dwadzieścia metrów od ula i podłóż matkę UN . Jak przyjmą to zasil za dwa trzy dni czerwiem na wygryzieniu dwie trzy ramki ., Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach