jokaz 105 Zgłoś jokaz 105 Napisano 9 Listopada 2025 Bardzo ubolewam, że nie mogę znaleźć porządnej relacji z tego kongresu. W sieci też cisza. Miałem cichą nadzieję, że choć jakość dokument został sporządzony, który by nakreślił dalsze działania czy to urzędu, czy instytucji, czy innych organizacji na Dolnym Śląsku. Jednym słowem maniana! Sztuka dla sztuki. Tzw. uczestnicy panelu dyskusyjnego stali się widzami aktorów - ponoć obiecywaczy. Ale skąd pszczelarz ma się dowiedzieć co tam powiedziano 🤔 No chyba, że zacznie snuć teorie spiskowe😏 1 Atena dodał reakcję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 133 Zgłoś Atena 133 Napisano 9 Listopada 2025 Piękna katastrofa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 9 Listopada 2025 Porządek musi być! Jak Marszałek mówi pszczelarzom że da - to mówi! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
biuro.rpdop@op.pl 7 Zgłoś biuro.rpdop@op.pl 7 Napisano 15 Listopada 2025 Na stronie internetowej Urzędu Marszałkowskiego w zakładce Obszary Wiejskie jest filmowa relacja z Kongresu Pszczelarskiego w Karpaczu. Jeśli jest ktoś zainteresowany proszę zaglądnąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jokaz 105 Zgłoś jokaz 105 Napisano 17 Listopada 2025 Pytanie na miesiąc listopad. Kto reprezentuje interesy wszystkich dolnośląskich pszczelarzy? Jaka organizacja, jaki twór lub jaka instytucja🤔 1 Atena dodał reakcję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 133 Zgłoś Atena 133 Napisano 18 Listopada 2025 Jak to kto? - skoro listopad - to WSZYSCY ŚWIĘCI - w grudniu patronat przejmie św. Ambroży... Może byłoby to śmieszne gdyby zadane pytanie nie miało głębokiego sensu. Blamaż z "Kongresem" był wpisany już w momencie ogłoszenia programu, przynajmniej dla mnie. Liczyłem, że może przyjdzie jakaś refleksja przed samą "imprezą" - ale gdzież tam. Jak tonąć to z z grającą orkiestrą... z "ciastem" i kawą(?). Nie chciałem podsumowywać czegoś w czym nie uczestniczyłem ale wychodząc z założenia że oprócz pszczelarzy są jeszcze w Rzeczpospolitej pszczoły, którym coraz trudniej żyć, postanowiłem się trochę powymądrzać / zapewne p. czarg grzeje długopis/ ale niech tam... Uważam, że nie ma wyjścia - ze względu na pszczoły a nie pszczelarzy którzy byli bierni/niechętni Kongresowi - należy próbować COŚ przedsięwziąć. CO??? Uważam, że nie wszyscy są zgodni z hr. Fredrą " niech się dzieje wola nieba..." Mam jakieś przemyślenia ale... może i inni mają - i niech je ujawnią. Całe szczęście że "impreza" nie przyniosła strat - choć mimo kosztów, pożytków żadnych. Będzie odzew - podyskutujemy... Nie będzie - postaram się COŚ ZADZIAŁAĆ! Udawało się 10 lat temu, może uda się i teraz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jokaz 105 Zgłoś jokaz 105 Napisano 19 Listopada 2025 Przez ostatnie kilkanaście lat, kiedy miałem możliwość spotkań z różnego rodzaju przedstawicielami jednostek samorządowych, zdążało się usłyszeć takie zdanie. A bo wy pszczelarze, jesteście podzieleni! Na wspomnianym powyżej 1 Międzynarodowym Kongresie Pszczelarskim w Karpaczu organizowanym przez Urząd Marszałkowski województwa dolnośląskiego nie było inaczej. Jak przekazał mi kolega pszczelarz, również i tam on podobne zdanie usłyszał. A co zrobił U. Marszałkowski we Wrocławiu? Podzielił pszczelarzy!!! Organizując Kongres nie zachował się profesjonalnie. Jednemu koledze prezesowi ktory protestował obiecano, że więcej takiego błędu nie popełnią. 😐 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 133 Zgłoś Atena 133 Napisano 19 Listopada 2025 Nie zgodzę się że UM podzielił pszczelarzy... Pszczelarze SĄ PODZIELENI od dawna! UM NIE POTRAFIŁ SKONSOLIDOWAĆ(!!!) PSZCZELARZY a wręcz doprowadził do pogłębienia się podziałów. Niestety... A była okazja i możliwość by ten trend odwrócić... Zapewne pamięta Pan że w roku 2016, na zamku, POTRAFILIŚMY(!) doprowadzić do / może nieco kulawego/ porozumienia dolnośląskich organizacji pszczelarskich, które JAKOŚ TRWA DO DZISIAJ. A więc można było??? Chwała za to p. Kłakowi że wciąż MU się chce COŚ zrobić... Jakie ma wsparcie i KTO go wspiera? Czyli KOMU ZALEŻY na poprawie stanu organizacyjnego w polskim pszczelarstwie??? A KOMU - "im gorzej - tym lepiej"? Kiedy próbowałem zorganizować Kongres w oparciu o Izbę Rolniczą - KTO POPARŁ TĘ INICJATYWĘ??? Kiedy się zwróciłem o poparcie do Zarządu Polanki otrzymałem "odpowiedź" raczej nie nadającą się do przytoczenia na powszechnym portalu. W konsekwencji, po jakimś ogólnonarodowym spotkaniu VIP-ów pszczelarskich, w Lublinie - "psy zająca zjadły"... No i wszystko TRWA... w najlepszym "porządku" czyli pszczoły sobie jakoś radzą, czego nie można powiedzieć o pszczelarzach, szczególnie tych którzy w branży "rozdają karty". Po klęsce, porażce, należałoby szukać jakichś dróg wyjścia/naprawy. Widzę pewien kierunek ALE... potrzebni są do tego ludzie którzy "ZECHCĄ CHCIEĆ"... Z tymi co mają ochotę głośno narzekać i krytykować - a celem ich będzie utrwalanie nieładu NIC SIĘ NIE DA OSIĄGNĄĆ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jokaz 105 Zgłoś jokaz 105 Napisano 19 Listopada 2025 4 godziny temu, Atena napisał: Nie zgodzę się że UM podzielił pszczelarzy... Pszczelarze SĄ PODZIELENI od dawna! UM NIE POTRAFIŁ SKONSOLIDOWAĆ(!!!) PSZCZELARZY a wręcz doprowadził do pogłębienia się podziałów. Niestety... A była okazja i możliwość by ten trend odwrócić... I tu się zgadzamy. Zabrakło dobrej woli ze strony U. Marszałkowskiego a i donosiciele zrobili swoje. Mam nadzieję, że kiedyś poznamy ich nazwiska. Choć, możemy się domyślać po ostatnim spotkaniu Rady Prezesów Dolnośląskich Organizacji Pszczelarskich z dnia 17.11.2025r. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dads 8 Zgłoś dads 8 Napisano 19 Listopada 2025 A co zmienią te nazwiska? 😉 Sporo o tym pisali na https://lodzki.info/ 1 Atena dodał reakcję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 133 Zgłoś Atena 133 Napisano 19 Listopada 2025 Mleko się rozlało i próba zbierania nie ma sensu... Popieram niejakiego Adama M. który napisał że trzeba iść do przodu a nie oglądać się na popaprańców którzy przeszkadzają albo NIC nie robią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
biuro.rpdop@op.pl 7 Zgłoś biuro.rpdop@op.pl 7 Napisano 20 Listopada 2025 Na spotkaniu pszczelarzy wiosną 2025r w Urzędzie Marszałkowskim i również w Karpaczu przedstawiciele władz mówili pszczelarze zjednoczcie się i mówcie jednym głosem. Pytanie jest czy prezesi związków pszczelarskich woj. dolnosląskiego chcą się zjednoczyć - uważam że nie. Piszą paszkwile na Henryka Kłak rzucają mu kłady pod nogi czy tak mądry prezes postępuje ? Prym w tych działaniach wiedzie wiadomo kto. Jeśli prezesi będą ciągnąć każdy w swoją stronę to nić nie będzie dobrego. Akcja dla każdego pszczelarza woj. dolnośląskiego po 1 kg bezpłatnego ciasta dla pszczół została zakończona. Według informacji uzyskanej z ARiMR w woj. dolnośląskim mamy około 3 tys. pszczelarzy i 104 tysiące rodzin pszczelich. W akcji ciasto dla każdego pszczelarza wzięło udział ok. 2,5 tyś. pszczelarzy mających 83 tys. rodzin pszczelich. Pytanie jest dlaczego wszyscy pszczelarze nie wżięli ciasta? Odpowiedz jest prosta Pan W. Kudła wymyślił druczki do wypełnienia pszczelarz nie będący w PZP musieli przedstawić zaświadczenie od powiatowego lekarza weterynarii ile posiadają rodzin pszczelich. Zbierano po 4 zł od pszczelarza na dystrybucję ciasta to kwota ok. 10 tys. zł które wpłynęły na konto Związku Pszczelarzy Ziemi Legnickiej. Gdzie jest rozliczenie dystrybucji ? 1 Atena dodał reakcję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 225 Zgłoś czarg 225 Napisano 20 Listopada 2025 W dniu 9.11.2025 o 16:26, Atena napisał: Piękna katastrofa... To samokrytyka? 1 Atena dodał reakcję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 133 Zgłoś Atena 133 Napisano 21 Listopada 2025 Nie, to krótkie podsumowanie - jak urzędnicy mogą nic/niewiele zrobić za duże pieniądze... 1 jokaz dodał reakcję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 225 Zgłoś czarg 225 Napisano 22 Listopada 2025 Panie Ateno w sprawie organizacji kongresu sam miesiącami nagabywałeś tych upolitycznionych urzędników, a teraz na nich narzekasz?Towarzysze się nie sprawdzili, to przecież było do przewidzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 133 Zgłoś Atena 133 Napisano 22 Listopada 2025 Bo myślałem że ci którzy zajmują tak eksponowane siedziska potrafią zrobić coś sensownego - niestety, ZAWIEDLI... i taka jest MOJA jednoznaczna ocena. Podtrzymuję zdanie że potrzebne/konieczne są działania dla poprawy/naprawy Rzeczypospolitej Pszczelarskiej. PS No cóż, czarg tryumfuje - "przecież to było do przewidzenia..." Pracował nad tym ciężko - jest w pełni usatysfakcjonowany... Nagrody Dzierżonia i św. Ambrożego winne ozdobić pierś walczącego o to aby ...NIC Z TEGO NIE BYŁO... Uchylam kapelusza i składam serdeczne gratulacje w imieniu tych którzy hołdują hasłu; IM GORZEJ TYM LEPIEJ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jokaz 105 Zgłoś jokaz 105 Napisano 22 Listopada 2025 Pytanie publiczne. Czy marszałek województwa dolnośląskiego jest marszałkiem wszystkich pszczelarzy🤔 W świetle wydarzeń zwiazanych z 1 Międzynarodowy Kongresem Pszczelarskim w moim odczuciu NIE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
biuro.rpdop@op.pl 7 Zgłoś biuro.rpdop@op.pl 7 Napisano 24 Listopada 2025 28 listopada mija termin składania wniosków do ARiMR o pomoc finansową dla interwencji w sektorze pszczelarskim na rok pszczelarski 2026. Czytając regulamin naboru wniosków jest wiele nieprawidłowości. Zadałem pytanie Przewodniczącemu d/s pszczelarstwa przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi Panu Waldemarowi Kudle czy regulamin przed podpisaniem przez ministra był konsultowany z zespołem - odpowiedz nie. Zadaję sobie pytanie: Po co jest powołany zespól który nic nie może?? 1 Atena dodał reakcję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 133 Zgłoś Atena 133 Napisano 27 Listopada 2025 Odpowiedzi mogą być różne; np - ABY BYŁ. Druga wersja - czy Zespół ZAINICJOWAŁ jakieś konsultacje? A może minister nie chciał gadać??? Skutek, jak widać, wiadomy - tylko przyczyn zainteresowani nie znają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
biuro.rpdop@op.pl 7 Zgłoś biuro.rpdop@op.pl 7 Napisano 27 Listopada 2025 Ateno czy umiesz pisać prostym językiem? Takie pisanie przez Ciebie nić nie daje !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 133 Zgłoś Atena 133 Napisano 27 Listopada 2025 Nie wiem czy to będzie bardziej zrozumiałe ale chciałem wyrazić swoją opinię iż działania na rzecz pszczelarstwa to tylko kosztowna pozoracja NIC nie wnosząca do rozwiązywania prawdziwych problemów. To że moje pisanie NIC nie daje - TO WIEM... Ale choćbym pisał po łacinie, złotymi literami, skoro nie ma wsparcia tych którzy potrafią narzekać, krytykować lub milczeć EFEKTÓW NIE BĘDZIE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 133 Zgłoś Atena 133 Napisano 28 Listopada 2025 W nawiązaniu do zamieszczonego powyżej wpisu przytoczę pewien fakt... Otóż wystąpiłem do wicewojewody p.Jurkowskiego o to by wystąpił do Wojewódzkiej Inspekcji Weterynarii o PRZYWRÓCENIA powierzenia funkcji lekarza wet dla spraw pszczelarskich dla pracownika Inspektoratu oraz jakiejś formy zainteresowania Powiatowych Lek.Wet sprawami pszczół. Wicewojewoda wystosował stosowne pismo 13.06. br. Dnia 03.07. Inspekcja przysłała odpowiedź której najistotniejsze fragmenty zacytuję... "...Inspekcja Weterynaryjna zajmuje się ponadto ochroną zdrowia zwierząt MONITORUJĄC I ZWALCZAJĄC choroby, które choć nie są niebezpieczne dla człowieka przynoszą straty związane ze zmniejszeniem wydajności w produkcji zwierzęcej... " Czyli i pszczoły również??? W konkluzji jest jednak taki zapis; "Dolnośląski Wojewódzki Lekarz Weterynarii uznaje jednocześnie za wskazane na zwrócenie uwagi, że realizowane przez Inspekcję ustawowe zadania mają charakter przede wszystkim kontrolno-nadzorczy, i generalnie nie obejmują one doradztwa czy też świadczenia usług." "Zdaniem DLWet zatem, aktualnie brak jest prawnej i faktycznej możliwości realizacji postulatów". Czytam to wprost; Dla Inspektoratu pszczoły nie istnieją... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jokaz 105 Zgłoś jokaz 105 Napisano 30 Listopada 2025 W dniu 19.11.2025 o 08:37, Atena napisał: Kiedy próbowałem zorganizować Kongres w oparciu o Izbę Rolniczą - KTO POPARŁ TĘ INICJATYWĘ??? Kiedy się zwróciłem o poparcie do Zarządu Polanki otrzymałem "odpowiedź" raczej nie nadającą się do przytoczenia na powszechnym portalu. Szanowny Panie Ateno. To nie Pan winien się zwracać do SPP Polanka a Izba Rolnicza w sprawie Kongresu. To oni są instytucją nie Pan. Jako pszczelarz niezrzeszony ma Pan małe szanse na działanie. Ja osobiście szanuję ten wybór. Dam Panu bardzo dobry przykład jak pszczelarz niezrzeszony potrafił zorganizować samodzielnie duże 5 godzinne szkolenie we Wrocławiu dla 150 osób z poczęstunkiem nie mając żadnych środków finansowych zewnętrznych a jedynie swoje oszczędności (emerytura) oraz licząc na uczynność instytucji DODRu. Tym pszczelarzemy był Pan śp. Zdzisław Zieniewicz. Miał On autorytet i uznanie. Ludzie wiedzieli, że ma wiedzę i dobrą pamięć... A teraz łyżka dziegciu. Urząd Marszałkowski przepier.oliłł ponad pół banki i żaden dokument nie powstał poza pustymi słowami, które są tyle warte co „100 konkretów na pierwsze 100 dni rządów” 🤣 I na zakończenie. Ateno, napisz proszę czy odebrałeś należne Ci ciasto dla swoich pszczół, którym fundatorem ciasta były Urząd Marszałkowski województwa dolnośląskiego? Proszę o odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 133 Zgłoś Atena 133 Napisano 30 Listopada 2025 Zacznę od końca - Nic nie rozumiem co z "tym ciastem"... Cenię sobie jak żona upiecze... O darowane nie zabiegałem... Dla mnie to "marszałkowskie ciasto" miałoby zbyt mocny zapach kadzideł /dla władzy/. Co do istoty sprawy - To, to co się odbyło w Karpaczu NIE MOŻNA NAZYWAĆ KONGRESEM /a tym bardziej "międzynarodowym/. Ot, tematyczne spotkanie, z wielkim zadęciem, które nie wniosło NIC dla spraw pszczelarskich w szerszym kontekście... Takich, co roku odbywa się corocznie dziesiątki... i też NIC NIE WNOSZĄ... A co mogą wnieść dyskusje bez WNIOSKÓW i POSTULATÓW do władz wykonawczych i ustawodawczych??? Pisanie na Berdyczów... Czym jest KONGRES??? Kongres - zjazd krajowy lub międzynarodowy przedstawicieli polityki, dyplomacji lub najwyższych przedstawicieli w jakiejś dziedzinie nauki!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
biuro.rpdop@op.pl 7 Zgłoś biuro.rpdop@op.pl 7 Napisano 30 Listopada 2025 Myślę że Urząd Marszałkowski po kongresie otrzymał tyle przysłowiowych batów że na pewno nie popełni tyle błędów co w tym roku. Mam wrażenie że w UM pracują ludzie którzy nie mają zielonego pojęcia o pszczelarstwie, wszystko robią po swojemu nie zasięgając opinii pszczelarzy. Przykłady: W sierpniu UM ogłosił otwarty konkurs na pasiekę edukacyjną. W warunkach konkursu było że musi to być organizacja pożytku publicznego. Pytanie ile w województwie dolnośląskim jest organizacji OPP ? Kongres w Karpaczu O kongresie wiedzieli ci którzy byli blisko przysłowiowego "koryta" np ZPZL, DZP a inni mimo że złożyli e-mailem zgłoszenie 14 15 pazdziernika nie zostali zakwalifikowani bo nie było rzekomo miejsc. Byłem na kongresie i widziałem ile nie wykorzystanych plakietek kongresowych panie z obsługi wkładały do torby. Ciasto dla pszczelarzy do podania wiosną pszczołom. Koordynator akcji "Ciasto" wymyślił takie utrudnienia dla pszczelarzy którzy nie są w strukturach PZP że na 104 tys. rodzin pszczelich w woj dolnośląskim ciasto otrzymałi pszczelarze na 83 tyś rodzin pszczelich. Czy chodziło o to żeby ciasto otrzymali tylko swoi? 1 Atena dodał reakcję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach