tarczewski Zgłoś tarczewski Napisano 4 Marca 2018 "W dniu 03 marca 2018 r. (sobota) o godzinie 10,00 na Zamku Piastów w Brzegu odbędzie się Konferencja Pszczelarska zorganizowana z inicjatywy Tomasza Kostusia Posła na Sejm RP oraz Marka Jakubiaka KUKIZ15. Spotkanie środowiska pszczelarskiego pozwoli na dyskusję i wymianę doświadczeń oraz pozwoli wypracować wspólne stanowisko jak radzić sobie z coraz trudniejszą sytuacją w pszczelarstwie." Tematem było przede wszystkim prawo pszczelarskie,więc ustawa i dopłaty do rodzin pszczelich,zatrucia. Pozostałe to choroby pszczół, zafałszowania wosku, leki i stan rodzin, skłócenie środowiska. Moim zdaniem, najbardziej dopisała frekwencja notabli i delegacji nawet z Szczecina. Na pewno organizatorzy nie mają tego doświadczenia i pasji co przygotowujący konferencję w Nysie i Głuchołazach, którzy zainicjowali cały proces. Ciekawe wypowiedzi to temat: zafałszowań wosku Zdzisława Zieniewicza oraz głos w dyskusji Henryka Kłaka z zrzeszenia pszczelarzy w Oławie. ...............................................................................................................Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena Zgłoś Atena Napisano 4 Marca 2018 Dowiedzieliśmy się, że była KONFERENCJA, że dopisali notable, że były ciekawe wystąpienia... A tiepier na abarot; co jest EFEKTEM tej Konferencji, czy tylko "słowa, słowa..." jak pisał wieszcz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarczewski Zgłoś tarczewski Napisano 4 Marca 2018 Niekoniecznie, może konferencja nie powalająca, ale rezultatem konferencji ma być jeszcze dwa spotkania drugie już w Warszawie celem lobbowania podjęcia kroków legislacyjnych. Tak deklarują posłowie. Pożyjemy zobaczymy. Myślę, że jak by w każdym województwie na takie konferencje zapraszać posłów to kto wie? Myślę że na wiosennym ,,Spotkaniu Polankowym" też obecność posłów by nie zaszkodziła. ...............................................................................................................Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartnik Zgłoś bartnik Napisano 5 Marca 2018 Spotkanie z posłami Tomaszem Kostus, Pawłem Grabowskim, Markiem Jakubiakiem było bardzo dobre. Pszczelarze przekazali swoje problemy z którymi na co dzień się borykają.Ważną sprawą jest żeby teraz na piśmie skierować te problemy do Przewodniczącego Parlamentarnego Zespołu d/s Pszczelarstwa posła Jarosława Sachejko. Ja ze swojej strony poruszyłem następujące problemy: - uchwalenie ustawy pszczelarskiej - opracowanie dokumentu Strategia na rzecz rozwoju pszczelarstwa w Polsce - opracować w perspektywie trzyletniej tematy badań naukowych praktycznych dla pszczelarstwa ( obecnie nie zawsze tematy badań naukowych są praktyczne nieraz dalece teoretyczne na które są wydawane państwowe pieniądze) - opracowanie projektu nowelizacji ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych przez wprowadzenie obowązku rejestracji wszystkich podmiotów prowadzących pasieki wraz z nadaniem weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego oraz obowiązku prowadzenia corocznej aktualizacji rejestrów . Wiodąca rola w tym zakresie Głównego Lekarza Weterynarii. Poprzez takie działanie mieli bysmy rzeczywisty i aktualny stan rodzin pszczelich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach