Skocz do zawartości
robinhuud

Barbotaż wosku pszczelego

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio przeglądając net natrafiłem na youtube na film który uznałem za sztuczkę marketingową dla przyciągnięcia klienta w segmencie producentów węzy. Niestety byłem zaspany i nie zapisałem linku do tego filmu. Jak znajdę to wrócę do tematu. Padło określenie, że wosk oprócz klarowania i sterylizacji poddawany jest zabiegowi barbotażu, co ma go oczyszczać i rozjaśniać oraz pozbawić ewentualnych smrodków. Nie spotkałem się wcześniej z takim określeniem, więc zaguglałem co to? Znalazłem zabieg medyczny o takiej nazwie, ale ten oczywiście nie na temat. 
Zwróciłem się w beznadziei do sztucznej inteligencji i co uzyskałem?
Jak poddać wosk pszczeli barbotażowi w warunkach domowych?

Przeprowadzenie profesjonalnego barbotażu wosku przy użyciu pary pod wysokim ciśnieniem w domu bywa technicznie trudne i niebezpieczne. W warunkach domowych metodę tę można jednak z powodzeniem skopiować i uprościć przy użyciu pompki napowietrzającej (takiej jak do akwarium) oraz źródła ciepła. Zamiast pary wodnej, przez roztopiony wosk przepuszcza się wtedy strumień gorącego powietrza.Potrzebny sprzęt domowy: garnek emaliowany lub ze stali nierdzewnej (wielkość dobrana do ilości wosku). Drugi większy garnek (do przygotowania bezpiecznej kąpieli wodnej). Wydajna pompka akwariowa (napowietrzacz) z elastycznym, silikonowym wężykiem.Ciężka rurka ze stali nierdzewnej lub miedzi (zaślepiona na końcu i gęsto ponakłuwana igłą) – posłuży jako domowy dyfuzor, który zatonie na dnie garnka. Silikonowy wężyk z pompki nakłada się na jej drugi, wystający koniec.Alternatywa dla dyfuzora: Kostka napowietrzająca do akwarium (uwaga: wosk może w nią wsiąkać i zatykać pory, dlatego metalowa rurka z otworkami sprawdza się znacznie lepiej).
Instrukcja domowego barbotażu krok po kroku
Krok 1: Przygotowanie i roztopienie
Umieść wosk w mniejszym garnku i roztop go w bezpiecznej kąpieli wodnej (temperatura około 70-80°C). Wosk musi stać się całkowicie płynny. Do płynnego wosku warto dolać odrobinę miękkiej wody (destylowanej lub deszczówki) – ułatwi to wiązanie i wypychanie zanieczyszczeń.
Krok 2: Umieszczenie dyfuzora
Włóż przygotowaną metalową rurkę (dyfuzor) na samo dno garnka z roztopionym woskiem. Upewnij się, że silikonowy wężyk odprowadzający powietrze do pompki nie dotyka bezpośrednio gorących ścianek naczynia, aby się nie stopił.
Krok 3: Uruchomienie procesu i kontrola puszczenia powietrza.
Włącz pompkę akwariową. Powietrze tłoczone przez otworki na dnie zacznie gwałtownie „bulgotać” w płynnym wosku.Ważne: Wosk pod wpływem pęcherzyków powietrza zacznie gwałtownie rosnąć i pienić się. Płynny wosk powinien zajmować maksymalnie 1/3 wysokości garnka, aby piana nie przelała się na kuchenkę.Utrzymuj temperaturę kąpieli wodnej, by wosk nie zastygał. Proces napowietrzania powinien trwać około 30 do 60 minut. W tym czasie pęcherzyki powietrza będą mechanicznie zbijać mikro-zanieczyszczenia i wypychać je w górę w postaci brudnej piany.
Krok 4: Wyłączenie i klarowanie
Wyłącz pompkę i ostrożnie wyjmij dyfuzor z wosku (zanim ten zacznie stygnąć i go oblepi). Owiń garnek kocem lub ręcznikiem, aby stygł jak najwolniej. Podczas powolnego stygnięcia zadziała grawitacja: cięższy brud opadnie na dno (nad warstwę dolanej wody), piana zastygnie na górze, a środek utworzy czysty, jednolity blok.Najważniejsze środki ostrożności. Ryzyko wykipienia: Barbotaż drastycznie zwiększa objętość płynu w garnku. Cały czas kontroluj wysokość piany.Temperatura powietrza: Pompka akwariowa tłoczy zimne powietrze z otoczenia. Przy zbyt małym palniku wosk może zacząć zastygać wokół dyfuzora i zatkać dopływ. Dlatego stabilna i mocna kąpiel wodna to podstawa.

Lubię dłubać przy wosku pszczelim i sam sobie robię węzę. Czy ktoś z forumowiczów bawił się w takie klocki i co o tym sądzicie? Polowanie na naiwnych, czy nieznana mi fizyka i chemia? A może wybryk AI? Leci z nami chemik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi