Atena 133 Zgłoś Atena 133 Napisano 20 Stycznia Już za parę dni, za dni parę - GRAMY... Tym razem, co prawda pośrednio, ale ORKIESTRA zagra w temacie bliskim pszczelarzom, jako że produkty pszczelarskie są szczególnie polecane w wielu dolegliwościach gastrycznych. Na ile przełoży się to na wzrost zainteresowania pszczelarzy ogólnonarodowym graniem - zobaczymy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 133 Zgłoś Atena 133 Napisano 26 Stycznia No to graliśmy... Jedni grali, inni zbierali, jeszcze inni licytowali... Było wesoło i kolorowo od nadmorskich przerębli po wyspę Króla Jerzego. Dzieciom na wspomożenie... A to Polska właśnie... Kto śpiewa nie grzeszy... Jak się w tym chórze, ludzi dobrej woli, odnajdowali pszczelarze? 1 lech dodał reakcję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 225 Zgłoś czarg 225 Napisano 26 Stycznia Zbierajcie, zbierajcie, bo pomoc potrzebna jak nigdy, nie tylko na utrzymanie rodziny Jurasa, ale także na: - dopłaty do posiłków w szpitalach, po tym jak uśmiechnięta koalicja bundespatriotów obniżyła stawki żywieniowe w szpitalach o blisko 20%, - odpowiednie zmagazynowanie sprzętu zakupionego dla zlikwidowanych oddziałów położniczych, (od stycznia 2024 do końca grudnia 2025 zamknięto w Polsce 31 oddziałów położniczych i noworodkowych ), sprzętu zakupionego z poprzednich zbiórek: inkubatorów i pomp strzykawkowych (finał 2), systemów wspierających oddychanie noworodków, stanowisk do resuscytacji (finał 26), ultrasonografów i dopplerów (27 finał), kardiomonitorów (29 finał), a także łóżek porodowych, lamp do fototerapii, laktatorów... - poprawę dostępu do diagnostyki, uzupełnienie braków kadrowych, bo w ostatnich 2 latach zamrożono limity przyjęć na 11 uczelniach, a na 5 uczelniach w ogóle zlikwidowano kierunki medyczne. Zbierajcie, zbierajcie, bo wiadomo grosik do grosza, a zbierzesz pół kosza, a od rzemyczka, do koniczka... Juras obiecał, że pomoże. Cóż szkodzi obiecać?. Obiecanki, cacanki, a głupiemu radość, bardzo miłe są te zimowe zbieranki, co prawda radosnych uśmiechów z roku na rok coraz mniej, a uśmiechów politowania coraz więcej, ale uśmiech, to uśmiech, a jak śpiewali radzieccy pionierzy i starzy towarzysze w dzieciństwie, zanim zostali europaeische Patrioten und Vollganztotalidioten: https://youtu.be/yVicxGi0oG4?t=42 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 133 Zgłoś Atena 133 Napisano 26 Stycznia Jak mister czarg zajdzie w ciążę Pan Owsiak otworzy specjalny oddział położniczy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 225 Zgłoś czarg 225 Napisano 26 Stycznia Jedno jest pewne Owsiak otworzy skarbonki, żeby powybierać z nich pieniądze zebrane przez dzieci wysyłane "po prośbie" na mróz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr 40 Zgłoś Piotr 40 Napisano 26 Stycznia 3 godziny temu, czarg napisał: Jedno jest pewne Owsiak otworzy skarbonki, żeby powybierać z nich pieniądze zebrane przez dzieci wysyłane "po prośbie" na mróz No znowu kolega pisze o czymś o czym nie ma pojęcia. Pewnie nigdy sie nie było wolontariuszem. Aby zostać wolontariuszem trzeba być pełnoletnim. Skarbonek nie otwiera Owsiak. Są otwierane w sztabach i tam ludzie liczą zawartość. To w Twoim mieście kolego czarg ludzie otwierają puszki i spisują protokół, który potem był wielokrotnie sprawdzany przez poprzednie władze i sądy. Nie wiem jak sobie wyobrażasz to podbieranie zpuszek przez Owsiaka, który tych puszek nawet nie widzi. Proponuje włączyć troszeczkę logicznego myślenia zamiast klepania głupiej propagandy. Co do kierunków medycznych to chyba każdy zgodzi się, że powinne być spełnione jakieś standardy. Nikt nie chce być leczony przez lekarza który robił zaocznie studia na Colegium Humanów. Córka studiuje medycyne na normalnej państwowej uczelni więc wiem o czym mówię. Uczelnia musi spełniać określone wymogi jeżeli ma kształcić skutecznie. Otwieranie kierunków medycznych na wszystkich możliwych uczelniach np na uczelni Ojca Tadeusza to zwykłe nabijanie kasy przez uczelnie bez zaplecza i doświadczenia. "Uczelnia uruchomiła studia medyczne w 2023 roku, a opłaty za semestr wynoszą ponad 20 tys. zł, co czyni je kosztownymi (łącznie ponad 250 tys. zł za cały cykl)." Oczywiście data wydania zgody właśnie tej uczelni jest przypadkowa . 2 lech i Atena dodali reakcje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 225 Zgłoś czarg 225 Napisano 26 Stycznia Aha, czyli to nie dzieci zbierają datki na mrozie? Tego jeszcze nie grali 😉 Udajesz, że nie rozumiesz prostej przenośni były wolontariuszu, udajesz, ze nie wiesz kto się ostatecznie dobiera do tej kasy zebranej przez dzieci na mrozie i nią dysponuje? - Pełnoletni emeryt Jerzy Owsiak vel Sepsiak i jego rodzina. https://x.com/i/status/2015874106990747910 Trzeba bardziej dosłownie wytłumaczyć czemu ta cała szopka ma służyć? "Colegium Humanów" a co to takiego? Chodziło Ci o Collegium Humanum uczelnię pani Aleksandry Gajewskiej i Jacka Sutryka, ale tam przecież nigdy nie było kierunków medycznych, więc co to niby za analogia? Kłopot z logiką, a może wyznajesz prymat reżimowej propagandy nad zasadami logicznego rozumowania? No bo wywód na temat uczelni Ojca T. Rydzyka też bez sensu. Toruńska AKSIM ma się dobrze, mimo braku doświadczenia (gdy się startuje z czymś nowym od zera zarzut braku doświadczenia to poważny mankament😉) a co do kadr i zaplecza to według tego co podpowiada AI: Oto kluczowe informacje dotyczące statusu tych studiów w 2026 roku: Pozytywna ocena PKA: W czerwcu 2025 roku Prezydium Polskiej Komisji Akredytacyjnej (PKA) wydało pozytywną ocenę programową dla kierunku lekarskiego w AKSiM. Oznacza to, że uczelnia spełniła wymogi jakościowe i posiada uprawnienia do dalszego prowadzenia tych studiów. Zwiększony limit miejsc: Od roku akademickiego 2025/2026 limit przyjęć na kierunek lekarski został zwiększony z 60 do 80 osób. Rekrutacja: Uczelnia prowadzi regularny nabór na studia medyczne. Na rok akademicki 2026/2027 planowana jest kolejna rekrutacja, realizowana poprzez system internetowy. Kadra i zaplecze: Kierownikiem Instytutu Nauk Medycznych pozostaje prof. dr hab. n. med. Ryszard Słomski. Studenci korzystają z własnego prosektorium, laboratoriów oraz Centrum Symulacji Medycznej. Finansowanie: Studia są płatne; koszt czesnego wynosi około 21 000 zł za semestr (co daje ok. 250 000 zł za cały cykl kształcenia). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 225 Zgłoś czarg 225 Napisano 26 Stycznia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 133 Zgłoś Atena 133 Napisano 27 Stycznia Przyznam że wspieram stanowisko arcybiskupa Rysia który pochwala ogólnokrajową imprezę jaką jest Wielka Orkiestr Świątecznej Pomocy... i chwała mu za to! Mister Czarnek - protestuje... Może nie choruje??? 72% Rodaków wspiera WOŚP, 16% - nie wspiera. 100% pacjentów , jak ich podłączą pod aparaturę z serduszkiem - to (jak sądzę???) nie protestuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr 40 Zgłoś Piotr 40 Napisano 27 Stycznia (edytowane) 20 godzin temu, czarg napisał: Aha, czyli to nie dzieci zbierają datki na mrozie? Tego jeszcze nie grali 😉 Udajesz, że nie rozumiesz prostej przenośni były wolontariuszu, udajesz, ze nie wiesz kto się ostatecznie dobiera do tej kasy zebranej przez dzieci na mrozie i nią dysponuje? Pisałeś o podkradaniu ze skarbonek. Nikt nie czyta w myślach. Jeżeli rodzic uważa, że dobrze jest oddać dziecku swoją puszkę i uczyć je przez to robienia czegoś dobrego dla innych, to przepraszam ale g** Ci do tego. Rozumiem że wychowałeś swoje dzieci inaczej i mam nadzieje, że sa dla Ciebie pociecha jak moje dla mnie. Jeżeli chodzi o pensje pobierana przez Jurka z fundacji to też nie wiem w czym masz problem. Człowiek pracuje i dostaje za to zapłatę. Jeżeli twierdzisz że kradnie te pieniądze to mamy już kilka wyroków np. Pan Michał Rachoń ma zapłacić na WOŚP 25 tyś zł i to chyba za kłamliwy film. Fundacja Jurka była szkalowana za poprzedniej władzy i wielokrotnie prześwietlana. Jedyne wyroki sadu w sprawie WOŚP i Jurka to te nakazujące przeprosiny. "W 2020 r. Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy złożyła prywatny akt oskarżenia przeciwko pracującym przy programie TVP: Michałowi Rachoniowi, Barbarze Pieli, Krystianowi Krawielowi. Poszło o odcinek serialu kukiełkowego "Plastusie", w którym sugerowano kradzież pieniędzy z WOŚP przez Hannę Gronkiewicz-Waltz i Jurka Owsiaka. Teraz, jak informuje ten ostatni, zapadł wyrok w tej sprawie. "Sąd uznaje oskarżonych za winnych popełnienia zarzucanego czynu stanowiącego występek i na tej podstawie skazuje i wymierza karę po 5 miesięcy ograniczenia wolności polegającej na wykonywaniu nieodpłatnej pracy na cele społeczne w wymiarze 20 godzin miesięcznie. Sąd orzeka także nawiązkę na rzecz Fundacji Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy po 25 tys. zł" — czytamy, we fragmencie wyroku, który cytuje Jurek Owsiak." Jak dobrze rozumiem przedstawił kolega filmy z tego samego cyklu. Nie wiem czy jest to dobre miejsce na promowanie przestępców i kłamców. Co do drugiej sprawy. Jeżeli kolega miał okazję studiować lub prowadzić zajęcia na jakiejś uczelni to dokładnie wie czym się różni uczelnia państwowa od tej w której płaci się 21tyś, za semestr. Własciwie to i bez tego można wywnioskować. Na pierwszej się wymaga od studentów, na drugiej to student wymaga bo płaci. W mojej wypowiedzi nie chodziło o konkretną uczelnię tylko o fakt, że lekarz powinien być właściwie wykształcony a nie kupować sobie dyplom jak np. pan Obajtek. U pierwszego to człowiek umiera, a u drugiego to najwyżej masowe awarie dystrybutorów, ale to da się jak wiemy przeżyć. Edytowane 27 Stycznia przez Piotr dodanie cytatu z wyrokiem 1 Atena dodał reakcję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dads 8 Zgłoś dads 8 Napisano 28 Stycznia Możesz niech nie wspierają, ale też niech nie przeszkadzają... A ktoś może mi pomoże przy wyborze tutaj - https://surma.pl/pl/ ? 2 Atena i Piotr dodali reakcje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 225 Zgłoś czarg 225 Napisano 28 Stycznia 11 godzin temu, dads napisał: Możesz niech nie wspierają, ale też niech nie przeszkadzają... Przecież ja w swoim wpisie zachęcam do zbierania i nawet to tłumaczyłem dlaczego. Nie dotarło? To ponawiam: "Zbierajcie, zbierajcie, bo pomoc potrzebna jak nigdy, nie tylko na utrzymanie rodziny Jurasa, ale także na: - dopłaty do posiłków w szpitalach, po tym jak uśmiechnięta koalicja bundespatriotów obniżyła stawki żywieniowe w szpitalach o blisko 20%, - odpowiednie zmagazynowanie sprzętu zakupionego dla zlikwidowanych oddziałów położniczych, (od stycznia 2024 do końca grudnia 2025 zamknięto w Polsce 31 oddziałów położniczych i noworodkowych ), sprzętu zakupionego z poprzednich zbiórek: inkubatorów i pomp strzykawkowych (finał 2), systemów wspierających oddychanie noworodków, stanowisk do resuscytacji (finał 26), ultrasonografów i dopplerów (27 finał), kardiomonitorów (29 finał), a także łóżek porodowych, lamp do fototerapii, laktatorów... - poprawę dostępu do diagnostyki, uzupełnienie braków kadrowych, bo w ostatnich 2 latach zamrożono limity przyjęć na 11 uczelniach, a na 5 uczelniach w ogóle zlikwidowano kierunki medyczne. Zbierajcie, zbierajcie, bo wiadomo grosik do grosza, a zbierzesz pół kosza, a od rzemyczka, do koniczka... Juras obiecał, że pomoże. Cóż szkodzi obiecać?. Obiecanki, cacanki, a głupiemu radość, bardzo miłe są te zimowe zbieranki, co prawda radosnych uśmiechów z roku na rok coraz mniej, a uśmiechów politowania coraz więcej, ale uśmiech, to uśmiech, a jak śpiewali radzieccy pionierzy i starzy towarzysze w dzieciństwie, zanim zostali europaeische Patrioten und Vollganztotalidioten: " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 225 Zgłoś czarg 225 Napisano 28 Stycznia W dniu 27.01.2026 o 19:05, Piotr napisał: "Pisałeś o podkradaniu ze skarbonek. Nikt nie czyta w myślach." Coś mi się zdaje, że jednak czytać próbowałeś. Wyjaśniam nie pisałem o "podkradaniu ze skarbonek" , a o "dobieraniu się do skarbonek" i swobodnym dysponowaniu przez Jerzego O. kasą zebraną przez dzieci na mrozie. Piotr napisał: "Jedyne wyroki sadu w sprawie WOŚP i Jurka to te nakazujące przeprosiny." To nieprawda, nie słyszałeś o kilku wyrokach nakazujących udostępnienie dokumentów WOŚP i wyrokach uznających odmowę dostępu do tych dokumentów za działania bezprawne? . Dziś zapadł wyrok w sprawie "emerytki z Torunia" bo sąd uznał, że wpis w mediach społecznościowych typu: "giń człowieku, przepadnij" to groźba karalna, obrona na szczęście ma zaskarżyć ten dla mnie kuriozalny wyrok.* W sprawach o zniesławienie były owszem wyroki nakazujące przeprosiny, ale były też wyroki niekorzystne dla J. Owsiaka, wyst,ępującego z powództwem, na korzyść niesłusznie oskarżanego blogera Matka Kurka W sprawie Pani Barbary Pieli, redaktora Rachonia i K. Krawiela, okazuje się, że wbrew temu co twierdzi J. Owsiak "na dziś" w sprawie mamy jedynie wyrok nieprawomocny z września 2024 r. .. Wygląda na to, że Jerzy Owsiak koloryzuje , a Ty naiwnie wierząc w swojego guru, jeszcze podkręcasz jego życzeniową narrację i w sposób nieuprawniony nazywasz ludzi przestępcami. Piotr napisał: "Nie wiem czy jest to dobre miejsce na promowanie przestępców i kłamców." Tutaj muszę się częściowo z Kolego zgodzić: bo też mam co do tego takie wątpliwości - forum to nie najlepsze do tego miejsce, ale zauważ, że to nie ja założyłem ten wątek tylko Pan Atena, znany z tego, że z uporem maniaka cyklicznie co roku na forum promuje kłamcę i krętacza. A ja tylko promowaniu takich indywiduów się przeciwstawiam. Piotr napisał: "Czym się różni uczelnia państwowa od tej w której płaci się 21tyś, za semestr. Własciwie to i bez tego można wywnioskować. Na pierwszej się wymaga od studentów, na drugiej to student wymaga bo płaci. W mojej wypowiedzi nie chodziło o konkretną uczelnię tylko o fakt, że lekarz powinien być właściwie wykształcony a nie kupować sobie dyplom jak np. pan Obajtek." Z tego co wiem P. Obajtek nie ma dyplomu lekarza. W sprawie wyższości studiów niepłatnych od płatnych, to tok rozumowania Kolegi zasługuje tylko na uśmiech politowania, pełen serdeczności uśmiech i pełen nadziei, że to tylko się tak Koledze bezrefleksyjnie wymsknęło ;-). Najlepsze światowe uczelnie są płatne, a to że student płaci za naukę nie oznacza przecież, że uczelnia da mu dyplom jeżeli on wcześniej na to swoją nauką nie zapracuje i nie wykaże się stosowna wiedzą. Co do wysokich kosztów czesnego na kierunkach medycznych to takie krótkie resume od Copilota: Koszt jednego semestru studiów na kierunku lekarskim w Polsce w roku akademickim 2025/2026 waha się zazwyczaj od 18 000 zł do blisko 30 000 zł. Ceny różnią się w zależności od prestiżu uczelni, jej lokalizacji oraz trybu studiów (niestacjonarne na uczelniach publicznych vs studia na uczelniach prywatnych). Przykładowe koszty za semestr (2025/2026): Kluczowe informacje: Warszawski Uniwersytet Medyczny (WUM): ok. 26 000 – 28 900 zł. Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego: ok. 26 000 zł. Śląski Uniwersytet Medyczny (filia w Bielsku-Białej): 27 500 zł. Uniwersytet Medyczny w Poznaniu: ok. 22 050 zł (przy opłacie rocznej 44 100 zł). Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu: ok. 20 000 zł (przy opłacie rocznej 40 000 zł). Uniwersytet Rzeszowski: ok. 18 000 zł. Collegium Medicum w Bydgoszczy (UMK): ok. 20 000 zł. Całkowity koszt: Pełne 6-letnie studia (12 semestrów) mogą kosztować od ok. 220 000 zł do nawet 460 000 zł na najdroższych uczelniach prywatnych. Podwyżki: Ceny czesnego są regularnie aktualizowane; najwyższe stawki zazwyczaj obowiązują w Warszawie. ----------------------------------------------------------------------- * i jeszcze w kontekście dzisiejszego wyroku w sprawie "Pani Izabeli, emerytki z Torunia" muszę wystosować w eter taki apel: Giń, przepadnij szkodniku, ty sepsiaku, konfabulancie i krętaczu! .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 133 Zgłoś Atena 133 Napisano 29 Stycznia Komuż to Waść życzysz; "Giń, przepadnij szkodniku, ty sepsiaku, konfabulancie i krętaczu!" Przyznam, nie przypominam sobie aby ktoś komuś życzył, na tym portalu /jak by nie było pszczelarskim?/ -" GIŃ" - tego jeszcze nie było... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 225 Zgłoś czarg 225 Napisano 29 Stycznia Nasza olimpijska bogini mądrości znowu nie łapie kontekstu? No to masz posłuchaj może to Ci coś rozjaśni: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 133 Zgłoś Atena 133 Napisano 29 Stycznia Ja biorę rzeczy dosłownie, przecież prezydent Gdańska zginął promując Wielką Orkiestrę... Nie od "kontekstu" ale od noża... Oczywiście możesz pójść dalej w swoich propozycjach - np zaproponować spalenie na stosie, łamanie kołem albo inne "rozrywki" dla nieprawomyślnych. A teraz odpowiedz ale konkretnie, bez wymigiwania się od odpowiedzi, kontekstów itp; czy będąc chory /lub najbliżsi/ ZAAPROBUJESZ skorzystanie z wyposażenia szpitalnego na którym będzie czerwone serduszko? No czekam na jednoznaczną odpowiedź... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 225 Zgłoś czarg 225 Napisano 29 Stycznia Skoro bierzesz dosłownie to proszę garść faktów na temat tego drugiego męczennika prezydenta Gdańska i niesławnej roli Owsiaka i jego wielkiej orkiestry świątecznej, która grała dalej, gdy ten konał. Zanim doszło do zabójstwa na źle chronionej imprezie wośp, wcześniej jego kumple zaszczuwali Ś.P. P> Adamowicza bez pardonu, gdy ten nie chciał zrezygnować z kandydowania na rzecz młodego Wałęsy. Strasznie go przed 1 tura wyborów samorządowych gnoili we własnej partii, cała ta wesoła brygada z przyległościami, aż musiał zawiesić swoje członkostwo w PO. Potem ten nieudacznik Owsiak poprzez brak odpowiedniego zabezpieczenia imprezy masowej ułatwił szaleńcowi dokonanie zbrodni... Historia zamachu na Adamowicza to kolejny argument na to, by to hucpiarstwo nazywane wielką świąteczną orkiestrą odłożyć do lamusa historii III RP. https://x.com/i/status/2011570781008928857 ------------------------------- A na pytanie o korzystanie ze sprzętu zakupionego przez wośp, kiedyś odpowiedziałbym nie, ale ponieważ zdarzyło mi się ostatnio leżeć na intensywnej terapii prawie bez zmysłów przez kilka dni, to wiem, że Twoje pytanie jest bezsensowne, ponieważ żaden pacjent przywożony w karetce na SOR nie jest pytany jakim sprzętem ma być reanimowany. Leżałem dwa tygodnie, ale tych serduszek zbyt wielu tam nie widziałem, może jacyś zacni ludzie wcześniej je poodklejali ;-), zresztą w szpitalach sprzęt medyczny jest na bieżąco dezynfekowany i odkażany. więc sam rozumiesz. Poza tym w moim rejonowym szpitalu władze samorządowe (PSL, PO), które są jego właścicielami i zarządcami doprowadziły do likwidacji oddziału położniczego i dziecięcego a to chyba tam gro tego oserduszkowanego sprzętu się znajdowało. Teraz pewnie zalega gdzieś w piwnicach tego szpitala. Spróbuję dopytać o to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr 40 Zgłoś Piotr 40 Napisano 29 Stycznia 4 godziny temu, czarg napisał: APoza tym w moim rejonowym szpitalu władze samorządowe (PSL, PO), które są jego właścicielami i zarządcami doprowadziły do likwidacji oddziału położniczego i dziecięcego a to chyba tam gro tego oserduszkowanego sprzętu się znajdowało. Teraz pewnie zalega gdzieś w piwnicach tego szpitala. Spróbuję dopytać o to. A ja zapytam ile masz dzieci, że się tak martwisz o oddziały położnicze? To z powodu najniższej w historii liczby urodzeń te oddziały świeca pustkami. "Liczba urodzeń w Polsce wykazuje silną tendencję spadkową, osiągając najniższe poziomy od 1945 roku. Po chwilowych wzrostach (np. ok. 402 tys. w 2017 r.), nastąpił drastyczny spadek do ok. 305 tys. w 2022 r., a w 2023 r. spadła poniżej 274 tys.. Prognozy na kolejne lata sugerują dalsze zmniejszanie się tej liczby. " Co do doświadczeń ze szkolnictwem wyższym też się nie wypowiedziałeś. Masz jakieś czy wypowiadasz się jak Morawiecki o pszczelarstwie bo jego wujek miał pszczoły. Dobrze jest zabierać głos w temacie w którym ma się jakieś doświadczenia osobiste a nie słyszało od szwagra. W dniu 28.01.2026 o 21:51, czarg napisał: Najlepsze światowe uczelnie są płatne, a to że student płaci za naukę nie oznacza przecież, że uczelnia da mu dyplom jeżeli on wcześniej na to swoją nauką nie zapracuje i nie wykaże się stosowna wiedzą No nie wiem. Dobrzy studenci dostają stypendia i nie tylko uczą się za darmo ale wręcz mają wszystko opłacone, a ci słabsi muszą płacić. Właściwie u nas jest tak samo - dobrzy dostają się na studia darmowe a Ci którzy się nie dostaną ida na płatne (o ile ich stać). W dniu 28.01.2026 o 21:51, czarg napisał: niestacjonarne na uczelniach publicznych vs studia na uczelniach prywatnych). No i słusznie napisałeś o niestacjonarnych studiach medycznych. Nie mam mowy o utrzymaniu wysokiego poziomu przy studiach niestacjonarnych dlatego dobre uczelnie np. WUM przyjmuje 550 studentów stacjonarnie i tylko 170 niestacjonarnie. A wracając do tych najlepszych światowych uczelni Massachusetts Institute of Technology (MIT) nie oferuje typowych niestacjonarnych studiów licencjackich (part-time), stawiając na intensywny, stacjonarny model kształcenia. Caltech (California Institute of Technology) oferuje głównie intensywne studia stacjonarne, ale posiada w swojej ofercie ograniczone opcje niestacjonarne, w tym zaawansowane programy magisterskie Jak widzisz jak chce się mieć poziom to się studiuje stacjonarnie. No chyba że masz na myśli jakieś studia humanistyczne typu prawo czy historia. W takim przypadku nie widze problemu ze studiowaniem zdalnym. Lekarz to jednak całkiem inny poziom powinien być. 1 Atena dodał reakcję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 133 Zgłoś Atena 133 Napisano 30 Stycznia Aby wybrnąć z kłopotliwego pytania próbujesz użyć wirtualnej "nieświadomości" - Teraz jesteś już świadom, więc odpowiedz... Piszesz że miałeś kłopoty ze zdrowiem. Szaweł po kłopotach jakich doznał ze strony Stwórcy - ZROZUMIAŁ... Wciąż masz szansę aby nie walczyć ze szlachetnymi przedsięwzięciami... Nie mówię że mógłbyś zacząć wspierać... Próbując podpalać WOŚP sławy Nerona nie zdobędziesz... "bo ludzi dobrej woli jest więcej"... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 225 Zgłoś czarg 225 Napisano 30 Stycznia Panowie (Piotr I Atena) bardzo odbiegacie od tytułowego tematu wątku - przypomnę, że dotyczy on grania orkiestry owsiakowej w 2026 r. Zamiast zastanawiać się nad kwestiami mojej edukacji, sprawami rodzinnymi (nie mam szwagra, dzieci i wnuki mam) i zdrowotnymi, albo wydumanymi dylematami dotyczącymi etyczności korzystania ze sprzętu medycznego opatrzonego niehigienicznymi kolorowymi naklejkami, zastanówmy się lepiej nad tym co się stało w tym roku z tą "wielką", orkiestrą, że tak słabo grała i na lokalnych finałach zgromadziła tak nieliczne grupki fanów? ( O zgrozo, były też takie miejsca w których po raz pierwszy od wielu lat z powodu braku wolontariuszy, finały w ogóle sie nie odbyły 😱😬😱) Przecież wszyscy wspieramy wośp, czy tego chcemy, czy nie, bo przecież fety organizowane przez instytucje publiczne i samorządowe, transmisje mediów publicznych (szczególnie tych w upadłości), kasa z datków przekazywanych przez firmy państwowe, etc., etc., w ostatecznym rozliczeniu pochodzi z podatków zbieranych od wszystkich Polaków! Na Owsiaka płacimy wszyscy: ja płacę, Panowie płacicie, społeczeństwo płaci!💸🤑💸 Zastanówmy się zatem, czy skoro w tym roku zbieraliśmy na "chore dziecięce brzuszki" to w związku z drastycznym obniżeniem przez rząd uśmiechniętej koalicji stawek żywieniowych w szpitalach części tych pieniędzy nie należałoby przekazać na dożywianie dzieci przebywajacych w tych placówkach??? << "Odpowiednia dieta to nie dodatek, lecz integralna część procesu leczenia. Dobrze odżywiony pacjent szybciej wraca do zdrowia, rzadziej doświadcza powikłań i krócej przebywa w szpitalu. To przekłada się nie tylko na lepszy stan fizyczny i psychiczny, ale również na obniżenie całkowitych kosztów leczenia", przekonywał na początku grudnia na portalu X resort zdrowia.???>> https://tvn24.pl/zdrowie/szpitalne-zywienie-wycenione-na-21-zlotych-bylo-wiecej-st8864038 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr 40 Zgłoś Piotr 40 Napisano 30 Stycznia 9 godzin temu, czarg napisał: Panowie (Piotr I Atena) bardzo odbiegacie od tytułowego tematu wątku - przypomnę, że dotyczy on grania orkiestry owsiakowej w 2026 r. No to po co te polityczne wywody o koalicji wyciągasz ? 9 godzin temu, czarg napisał: co się stało w tym roku z tą "wielką", orkiestrą, że tak słabo grała i na lokalnych finałach zgromadziła tak nieliczne grupki fanów? ( O zgrozo, były też takie miejsca w których po raz pierwszy od wielu lat z powodu braku wolontariuszy, finały w ogóle sie nie odbyły 😱😬😱) Nie ukrywam, że interesuje mnie źródło takich informacji. Ja podałem oficjalne liczby świadczące o tym, że w tym roku podczas finału zebrano więcej niż w roku poprzednim. Dla mnie wniosek jest oczywisty. Jeżeli masz dobre pomysły na lepsze wykorzystanie pieniedzy to albo pisz do Jurka nie do nas, albo załóż konkurencyjną imprezę i lepiej wydaj uzyskanie pieniądze. Naprawdę większość z nas ma już dość jątrzenia i szczucia. Rób zamiast marudzić. 1 Atena dodał reakcję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 133 Zgłoś Atena 133 Napisano 31 Stycznia Jest zmiana, duża zmiana... Czarg się ZMARTWIŁ pisząc... "co się stało w tym roku..." Ja to jednoznacznie odczytuję jako autentyczną troskę o los orkiestry - niepotrzebnie. Jurek sobie poradzi... Wesprzemy jak zwykle. Oczywiście zainteresowaniem Bożego Narodzenia ani Wielkanocy nie przebije ale... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 225 Zgłoś czarg 225 Napisano 31 Stycznia 2 godziny temu, Atena napisał: Jurek sobie poradzi... Wesprzemy jak zwykle. Oczywiście zainteresowaniem Bożego Narodzenia ani Wielkanocy nie przebije ale... Atena porównujesz dzień owsiakowego grania do Świąt Bożego Narodzenia i do Wielkanocy, a więc to dla Ciebie kwestia religijnego kultu, w takim razie będę musiał kończyć wymianę opinii z Tobą, bo porozumienie między nami jest niemożliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 133 Zgłoś Atena 133 Napisano 31 Stycznia Znalazłeś wytrych... Chwała Panu... nikt mi nie będzie wymyślał... Uważam że kardynał Ryś mógłby być dobrym rozjemcą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 133 Zgłoś Atena 133 Napisano 10 Lutego "Ryś'ki to fajne chłopaki..." jak to ktoś proroczo powiedział... Kardynał Ryś to udowadnia a papież potwierdza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach