robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 12 Grudnia 2025 Wczoraj (12 grudnia 2025) o godz. 11.00 odbyło się w Warszawie spotkanie kierownictwa IJHARS z przedstawicielami wybranych organizacji pszczelarzy. Tematy były trzy: - wzajemna współpraca - ochrona polskiego miodu - bazy polskich miodów. Na razie nie ma żadnego komunikatu tak na stronie GIJHARS jak na witrynach organizacji biorących udział w tym ważnym spotkaniu. Nie wiadomo również które organizacje były reprezentowane i czy w spotkaniu brali udział "pszczelarze" z Polskiej Izby Miodu. Zamówiłem u źródła materiały informacyjne i medialne z tego spotkania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 12 Grudnia 2025 https://www.gov.pl/web/ijhars/ijhars-i-organizacje-pszczelarskie-lacza-sily-dla-ochrony-i-promocji-polskich-miodow?fbclid=IwY2xjawOpYmdleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBVeUdSUU9FczM4OGwxUGljc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHtpeMbVU7zARuFRw-2RtJZOUsjUqgJKD0QLeXbV6MP6NI3BHi_qnQUKzUWP6_aem_M2c6VS4QXfTBGbtCux_6Uw Ciekawy skład dyskutantów. Wiele znanych postaci, ale wielu brakuje. Czy ta grupa reprezentuje polskich pszczelarzy? Cieszy brak "pszczelarzy" z Polskiej Izby Miodu (nie zauważyłem), cieszy również "młody wilk" Sebastian Sztandera. Martwi udział niewielkich organizacji o nieznanym składzie i z niewielkim doświadczeniem i tradycjami (Adrian Bukowski z STS), ale może dajmy szansę. Zauważyłem (oprócz Marcina Kruszewskiego) prezesa Ożoga z Opola, Jacka Parszewskiego z MRiRW, multiinstrumentalistę prezydenta Apislavii i szefa zespołu przyministerialnego d/s pszczelarstwa, sekretarza PZP i dolnośląskiego prezesa Waldemara Kudłę, prezesa Kowalskiego z Warszawy i jeszcze parę znanych osób. Początek niezły, ale czy będzie cdn? W mediach ostatnio można zauważyć wzmożenie działalności IJHARS w wielu kierunkach (mięso, pierniki, czekolada itp). Oby nie słomiany ogień. Na zdjęciu spotkanie robocze z przedstawicielami organizacji pszczelarskich w siedzibie IJHARS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 13 Grudnia 2025 https://wiescirolnicze.pl/prawo-i-finanse/zaleja-nas-miodem-z-ukrainy-oto-fakty,24477/?fbclid=IwY2xjawOqlBNleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBOVXlKeFRVUlJHRDdNTllkc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHukMuBvLMpNQwlT8RxK5u1albV6KINkgtYpdnzzpjpvHz1EGiolTiqK5NCUS_aem_4hyLUwsKUwULzCBT-08DFg&utm_campaign=mrf-facebook-wiescirolnicze&mrfcid=202512116939f20a8e55d018ea5fcc71 Czy nie uważacie, że jest to celowe zacieranie granicy między pszczelarzami, a handlarzami importowanym miodem? Dlaczego pan Rujna wypowiada się w mediach w imieniu branży pszczelarskiej? Sprawy miodu nie można oddzielić od zapylania. Kiedy wreszcie pszczelarze wybiorą sobie jakąś władzę organizacyjną zdolną poważnie reprezentować ich interesy oraz nierozerwalnie z nimi związany problem zapylania polskiego środowiska naturalnego? Kiedy zaistnieje pszczelarski dialog społeczny? Polska Izba? Patrz matole Chiński miód na twoim stole! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
biuro.rpdop@op.pl 7 Zgłoś biuro.rpdop@op.pl 7 Napisano 22 Grudnia 2025 Należy podziękować Głównemu Inspektorowi IHARS Pani Dyrektor Dorocie Bocheńskiej za zorganizowanie spotkania w dniu 12 grudnia. Myślę że jest to światełko dobrym działaniu IHARS. Na spotkaniu poinformowano że jest tworzona Baza Polskich Miodów że IHARS prosi o przesłanie deklaracji wstępnej o ilości próbek miodu które zostaną przesłane na adres www.sekretariat@ijhars.gov.pl do końca roku. Uważam że jest to ważna sprawa. Wreszcie IHARS zabrał się za mieszaczy miodów 1 Atena dodał reakcję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 221 Zgłoś czarg 221 Napisano 22 Grudnia 2025 Badanie DNA miodu nie spodobało się rzecznikowi importerów-mieszaczy p. Rujnie, to znaczy, że ta metoda ma duże perspektywy. Oto jego nerwowa wypowiedź na Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi: "Jeżeli chodzi o odniesienie się do jakości i do badań, to badania przywołane przez pana prezydenta Polskiego Związku Pszczelarskiego, jak DNA czy jakieś inne, to są badania eksperymentalne, niemające absolutnie pokrycia w żadnym dokumencie Unii Europejskiej ani w żadnych akredytowanych laboratoriach. Jeżeli więc będziemy sobie opowiadali, że chcemy wprowadzać badania z obszaru eksperymentów i nieznajdujące pokrycia w nauce, to w ogóle to zebranie nie ma sensu. W tej kwestii miałem tyle do powiedzenia." https://orka.sejm.gov.pl/zapisy10.nsf/0/FA8E4E80E0E9384AC1258D3100415EE5/%24File/0223910.pdf str. 14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 22 Grudnia 2025 Ja nie rozumiem co ten pan tam robił i kto go zaprosił. Komisja RiRW (a nie handlu z egzotycznymi krajami) zajmowała się sytuacją na rynku produktów pszczelarskich. Pszczelarskich, a nie pszczelich !!! W dyskusji powinni więc brać udział pszczelarze. Handlarze spotykają się na innych komisjach, w innych terminach i na innych salach. Poza tym nie ma pewności, że PIM handluje produktami pszczelimi. Trzeba raz na zawsze wyjaśnić status Roztoczańskiego i lubelskiego Apisu - członków jednocześnie PZP i PIM. Dla mnie gruby konflikt interesów. Ciągle jednak wracamy do tego samego punktu i szukamy definicji pszczelarza. Kto jest pszczelarzem? Kto powinien wypowiadać się w sprawach pszczelarzy? Czy pan Rujna może reprezentować polskich pszczelarzy w dialogu społecznym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karpacki 247 Zgłoś Karpacki 247 Napisano 22 Grudnia 2025 Jakoś po cichu przeszło podobno ważne spotkanie w Ministerstwie Rolnictwa https://pzp.biz.pl/2025/12/16/o-przyszlosci-polskiego-pszczelarstwa-w-mrirw/ . Być może zostało ono przyćmione innym "wielkim" spotkaniem w postaci Kongresu Pszczelarskiego na Dolnym Śląsku. Jak myślę cechą charakterystyczną tego spotkania, była niesamowita ilość uczestników którzy musieli przyjąć na siebie odpowiedzialność za "Przyszłość Polskiego Pszczelarstwa". Cechą ciekawą dla tego spotkania jest trudna do określenia dysproporcja pomiędzy stołem prezydialnym a tzw. "publiką". Ciekawe według jakiego klucza byli zapraszani uczestnicy tego "spotkania". Co na to przeds6awiciele pozostałych Związków ??? Być może wszystkie przekazały swoje upoważnienia do reprezentowania ich interesów tym, którzy jakimś cudem załapali się na udział w tym "Kongresie" ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 221 Zgłoś czarg 221 Napisano 22 Grudnia 2025 Pani ministra tak podsumowała to zebranie: "Dzisiejsze spotkanie z pszczelarzami dotyczyło kluczowych wyzwań sektora: modelu zrzeszenia, pozycji indywidualnych pszczelarzy oraz skuteczności wsparcia. Wskazano potrzebę strategicznego planu dla pszczelarstwa i uproszczenia instrumentów finansowych, z udziałem KOWR i ARMiR." https://x.com/MaGromadzka/status/2000922425244999977?s=20 Jak widać na załączonych zdjęciach pan Kudła p.o. dożywotniego szefa Zespołu d/s pszczelarstwa przy min. rolnictwa lekko wyalienował się z grona działaczy i usiadł po stronie ministerialnej. Wygląda to trochę tak jakby dyrygował staremu tercetowi, ale to przecież niemożliwe - tam każdy gra swoją własną melodię. W ostatnim wpisie Robinhuud oburzał się, słusznie zresztą, na to, że rzecznik importerów chińskich słodkości ma czelność wypowiadać się na Komisji Sejmowej w sprawach dotyczących rynku miodu w Polsce. Może nie byłoby takich sytuacji, gdybyśmy wcześniej w sposób bardziej dobitny wyrażali swoje oburzenie na działalność lobbingową pana Janusza Kasztelewicza właściciela firmy "Sądecki bartnik", którą prowadzi on od wielu lat pod płaszczykiem Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych. Podstawową formą działalności jego firmy jest przecież handel tanim importowanym miodem, który zalewa krajowy rynek i rujnuje ekonomikę polskich pasiek. 1 Atena dodał reakcję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 129 Zgłoś Atena 129 Napisano 23 Grudnia 2025 Oby słowa wypowiedziane przez p. ministrę były to ''ŚWIĘTE SŁOWA" a nie "słowa, słowa, słowa" jak to ujęli słynni poeci... Dlaczego były tak "cicho" wypowiedziane - trudno zgadnąć? Może to zapoczątkuje jakieś merytoryczne działanie minrolu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dads 8 Zgłoś dads 8 Napisano 23 Grudnia 2025 Powinni wymyślić dla wszystkich jakieś gadżety reklamowe 😉 Mam na myśli coś w takim stylu - https://oznakowane.com/ 1 Atena dodał reakcję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach