Skocz do zawartości
agart

Czy sam szampon wystarczy przy łuszczycy skóry głowy, czy trzeba dodatkowo nawilżać i natłuszczać skórę?

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu walczę z łuszczycą skóry głowy i cały czas mam dylemat – czy szampon wystarczy, żeby opanować łuskę i stan zapalny? Producenci obiecują cuda, ale po każdym myciu skóra i tak jest sucha i napięta. Czy trzeba dodatkowo nawilżać skórę głowy, czy skupić się tylko na szamponie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szampon z zasady ma tylko umyć – i tu jego rola się kończy. Dlatego ja skórę głowy nawilżam i natłuszczam nieustannie. Używam olejku migdałowego albo tego z Nacomi (4 oleje i 4 ekstrakty), czasem emolium do suchej skóry głowy albo żel aloesowy.
Przy wyborze takich produktów trzeba czytać składy – dużo popularnych kosmetyków tylko pogarsza łuszczycę. U mnie dopiero po włączeniu płynu Psorisel na noc skóra zaczęła się uspokajać między myciami.

485828224_1675433943342188_3986141472351633289_n.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szampon ma przede wszystkim umyć i oczyścić skórę głowy. Dobry szampon ściąga nadbudowę chemiczną z drogeryjnych kosmetyków, nawilża i dostarcza składniki odżywcze. A jeśli jest naprawdę dobry – to też pobudza mieszki włosowe. Ale żeby włosy wyglądały zdrowo, musi być odżywka lub emulsja.
Jeśli chodzi o łuszczycę, ja łączę szampon Psorisel z delikatną odżywką – wtedy łuska nie narasta tak szybko.
https://gemini.pl/psorisel-szampon-na-luszczyce-skory-glowy-200-ml-0098900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie najlepiej działa Mediderm (szampon + krem) i Sorion (szampon + fluid). To jedyne, co zmniejsza objawy. Dermedic też fajny, ale łuski nie ściąga. Zauważyłem, że jak nic nie nawilżę po myciu, skóra robi się jak pergamin i zaraz pęka. Dlatego nawet najlepszy szampon nie zastąpi produktu na noc albo emulsji uspokajającej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi