Żabiowolski 0 Zgłoś Żabiowolski 0 Napisano 4 Czerwca Dzień dobry, proszę podpowiedzcie który dokument w tym roku jest ważny do podpięcia pod zakup sprzętu: w zeszłym roku był numer ARiMR i zaświadczenie o liczbie przezimowanych pszczół od weterynarza, a w tym roku zaświadczenie o wpisie RHD lub SB? już bez zaświadczenia o przezimowanych rodzinach, tak? A może też niepotrzebnie występowałem do powiatu o to zaświadczenie bo teraz nie mogę starać się o refundację - bo tam pisali klauzulę o pomocy de minimis...? To bym jeszcze wycofał wniosek z ARiMR Będę wdzięczny za info zwrotne bo już bym się zapakował w kopertę i wysłał tylko wolę się upewnić co wysłać serdecznie podrawiam, M. PS. napisałem bezpośredniego maila niestety bez odpowiedzi stąd piszę tu, pewnie nie jestem jedyny kto zastanawia się dlaczego co roku wymagane są inne dokumenty? No i z tą pomocą de minimis wolałbym mieć jasność w temacie. PS2. Będę wdzięczny za odpowiedź jeszcze w tym półroczu, gdyby się udało to może i nawet przed terminem zamknięcia przyjmowania dokumentów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzychu 1 Zgłoś Krzychu 1 Napisano 17 Września Witam, w tym roku będą umowy do podpisu i zwrot środków za sprzęt? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr 35 Zgłoś Piotr 35 Napisano 16 Października https://www.gov.pl/web/arimr/wsparcie-dla-pszczelarzy-od-24-pazdziernika-2025-r "Pszczelarze będą teraz mogli sami się ubiegać o pomoc na zakup leków oraz na zakup matek, pakietów i odkładów pszczelich" Sprzęt już można było rozliczać samemu wsześniej. "Także w tym przypadku priorytetowo są traktowani młodzi pszczelarze, którzy muszą spełniać te same warunki" Ja niestety po 40-tce to odpuściłem dopłaty bo kwoty były śmieszne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach