Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

proszę podpowiedzcie który dokument w tym roku jest ważny do podpięcia pod zakup sprzętu:

w zeszłym roku był numer ARiMR i zaświadczenie o liczbie przezimowanych pszczół od weterynarza,
a w tym roku zaświadczenie o wpisie RHD lub SB? już bez zaświadczenia o przezimowanych rodzinach, tak?

A może też niepotrzebnie występowałem do powiatu o to zaświadczenie bo teraz nie mogę starać się o refundację - bo tam pisali klauzulę o pomocy de minimis...?
To bym jeszcze wycofał wniosek z ARiMR ;)

Będę wdzięczny za info zwrotne bo już bym się zapakował w kopertę i wysłał tylko wolę się upewnić co wysłać :)

serdecznie podrawiam,
M.
PS. napisałem bezpośredniego maila niestety bez odpowiedzi stąd piszę tu, pewnie nie jestem jedyny kto zastanawia się dlaczego co roku wymagane są inne dokumenty?
No i z tą pomocą de minimis wolałbym mieć jasność w temacie.

PS2. Będę wdzięczny za odpowiedź jeszcze w tym półroczu, gdyby się udało to może i nawet przed terminem zamknięcia przyjmowania dokumentów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.gov.pl/web/arimr/wsparcie-dla-pszczelarzy-od-24-pazdziernika-2025-r

"Pszczelarze będą teraz mogli sami się ubiegać o pomoc na zakup leków oraz na zakup matek, pakietów i odkładów pszczelich"

Sprzęt już można było rozliczać samemu wsześniej. 

"Także w tym przypadku priorytetowo są traktowani młodzi pszczelarze, którzy muszą spełniać te same warunki"

Ja niestety po 40-tce to odpuściłem dopłaty bo kwoty były śmieszne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...