Skocz do zawartości
Karpacki

Nie dajmy się wyzyskać.

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatnim czasie pojawiają się w wielu miejscach informacje o mo9żliwości sprzedania książek których z różnych przyczyn chcielibyśmy się pozbyć, przez różne zainteresowane tym antykwariaty. Uzasadniając to rzekomą wielką troską o "drugie życie " dla książek które mogły by trafić na makulaturę lub do pieca, oferują się oni że przyjedzie do nas rzeczoznawca, który książki wyceni, zapłaci za nie na miejscu gotówką, i osobiście je od nas odbierze. Pomyślałem sobie że być może jest to dobry sposób na odsprzedanie pewnej ilości książek , które stały się nam zbędne, zgłosiłem taką form "sprzedaży" pewnemu antykwariatowi. Celem przestrogi chcę podać zainteresowanym jak to w praktyce wygląda, i jaki "interes" można na tym zrobić ? Na umówiony dzień w którym miał pojawić się u mnie "rzeczoznawca" , przygotowałem księgozbiór do wyceny tak aby mogło to sprawnie przebiegać. Księgozbiór został posegregowany według rodzajów literatury tzn. osobno literatura młodzieżowa, osobno bajki, osobno poezja , osobno klasyka itd. itd.  Kiedy zjawił się przysłany przez antykwariat "rzeczoznawca" okazało się to zbędne, bo jego znawstwo polegało głównie na tym, że biorąc do ręki czy to pojedynczą pozycję literatury, czy nawet całe serie wydawnicze z różnych dziedzin,  i tak każda z nich była "obdarzana " określeniem, że "to nie idzie" lub "to się nie sprzedaje" a jeszcze częściej że "to już nikogo nie interesuje" i jeszcze inne tego typu komentarze. Mimo to, ze zbioru liczącego ponad 500 pozycji odłożył on osobno około 170 pozycji, które określił że "to ewentualnie mógł by kupić".  W tym miejscu , chciał bym określić że księgozbiór ten powstawał pond 50 lat i nie był zbiorem przypadkowo wpadających w ręce książek, tylko skrzętnie gromadzonym zbiorem , między innymi perzy pomocy pewnych znajomości w kilku księgarniach, które odkładały dla  mnie pozycje poszukiwane, trudne do zdobycia , ładnie wydania i o ciekawej , różnorodnej tematyce.  Są w nim także pozycje z literatury przedwojennej , które już zasługują na miano  kruków. , bo niektóre nawet ponad stuletnie.  I do tego momentu, a więc rozdzielenia księgozbioru na część  którą "ewentualnie ", byłby ten "rzeczoznawca" skłonny "kupić, a na osobnym miejscu tych, które go  wcale nie interesowały,  nie można było stwierdzić , że sprawa jest takiego formatu? Dopiero kiedy przyszło do określenia kwoty , ile jest on skłonny "zapłacić" za te wybrane przez niego książki, nastąpiło coś , czego nigdy bym się nie spodziewał.  Mianowicie , z miną taką , jak by on to ogromnie przepłacał, zaproponował on za te 170 pozycji , wybranych z całego księgozbioru ........... 250zł.  Słownie napiszę , aby ktoś nie myślał że się pomyliłem, dwieście pięćdziesiąt złotych.  To wychodzi około 1, 50 zł za książkę.  Z grzeczności nie będę tutaj komentował tej propozycji.  Załączę jednak zdjęcie właśnie tego stosu książek, które ten człowiek  chciał  ode mnie otrzymać za 250 zł.  Celowo piszę "otrzymać", gdyż słowo kupić, jakoś mi tu nie pasuje.  Oczywiście że nic ode mnie nie otrzymał.  Został tylko pożegnany z "życzeniami" dla swojego pracodawcy, który rzekomo wymaga od niego takiego postępowania.  tak więc przestrzegam , że oprócz znanych nam już sposobów ograbiania , takich jak , "na wnuczka", na "policjanta" ,na  pracownika banku " czy innych fachowców, trzeba dopisać jeszcze sposób "na antykwariusza".  Bądźcie czujni , i nie dajcie się na to nabrać. Pozdrawiam.

Ps, Aby dobrze ocenić ilość i jakość książek  które miał on zamiar u mnie "nabyć" , to są to wszystkie które leżą na stole, i widoczne trzy rzędy z regału , który znajduję się za stołem. 

DSCF2310.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi