Skocz do zawartości
robinhuud

Cyfrowa biblioteka pszczelarska

Rekomendowane odpowiedzi

Wymiera powojenny pszczelarski wyż demograficzny lat 50. Szybko maleją szeregi pszczelarzy, bo młodzież do pszczół się nie garnie. Pozostają po seniorach czasem książki o dużej wartości historycznej. Warszawski księgozbiór spłonął podczas Powstania, co się stało z krakowskim, lwowskim, lubelskim - nie wiem. Wiem, że w Poznaniu przed wojną działała prężnie biblioteka pszczelarska, w której można było wypożyczyć książki do domu, a te cenne przejrzeć na miejscu. Biblioteka ta przetrwała wojnę w doskonałym stanie i odżyła po wojnie w 1946 roku. Potem księgozbiór zniknął. Prezes WZP pytany o to twierdził, że przekazał księgozbiór do muzeum rolniczego w Szreniawie. Dzwoniłem tam, pytałem - nic nie wiedzą. Ktoś się nie bał i zaj......
Podobna sprawa w Kamiannej z księgozbiorem przy Domu Pszczelarza który zgromadził ks. Ostach. Pomyślałem - dość złodziejstwa. Czas by księgozbiory pszczelarskie zdigitalizować i udostępnić w necie. Tak się dzieje w cywilizowanych krajach. Powinna się tym zająć organizacja pszczelarzy uważająca się za reprezentanta tego środowiska przed władzą i narodem. Kasa? Jest fundusz promocji roślin oleistych, aż się prosi by digitalizować za tą kasę, bo księgozbiory podobnie jak kasa z funduszu są własnością wszystkich polskich pszczelarzy, a nie tylko zrzeszonych w Zielonym Parasolu. Myślę, że ktoś kto uczciwie przejmował księgozbiory - skatalogował je. Jeżeli brak takich katalogów i pokwitowań przekazania - należy upublicznić wiedzę o tym i ograniczyć kulty jednostki w stosunku do takich "leniwych" działaczy. W załączonym dokumencie z roku 1946 jest wykazane ilościowo co straciliśmy, gdzie była w Poznaniu ta biblioteka, a nawet kto się nią zajmował. Książki po polsku i niemiecku i kompletne roczniki czasopism. Wiadomo więc czego szukać po aukcjach. FPRO musi do końca lutego opublikować w necie sprawozdanie jak w 2024 roku wydatkował publiczny pieniążek. Przyjrzyjmy się jak gospodarzył naszą kasą pan Marek Barzyk.

Skan_20250206.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ileż to ja razy żałowałem, że nie ma czegoś takiego. Niektóre pozycje można znaleźć w postaci cyfrowej, ale nie w jednym miejscu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Za Zygmuntem Kostrzewskim - kronikarzem wielkopolskiego pszczelarstwa:
Do 1937 r biblioteka WZP Poznań mieściła się przy ul. Mickiewicza 33. Później została przeniesiona na ul. Dąbrowskiego 17. Jej kierownikiem był Stanisław Mendrala. Biblioteka liczyła ponad 500 woluminów, w tym księgozbiór po Grzegorzu Snowadzkim (znany wlkp działacz pszczelarski). Związkiem kierował Wiktor Widera (zapomniany dziś konstruktor ula wielkopolskiego nazywanego przez starych poznaniaków "widerką").
Informacje te można znaleźć w nr 3 Bartnika Wielkopolskiego z 1937 roku.
"Na walne zebranie w dniu 20 lutego przybyło 163 delegatów w tym 60 przewodniczących poszczególnych oddziałów WZP i towarzystw.
...
Tym razem praca zarządu w okresie sprawozdawczym przyniosła następujące efekty:
- zanotowano 4950 prenumeratorów pism pszczelarskich wydawanych przez WZP.
- rozprowadzono 360 672 kg cukru
...
- zakupiono i oddano do użytku członkom WZP wspaniałe zbiory biblioteczne."
Co się stało z tymi zbiorami po wojnie? W zbiorach były pamiątki po ks. Janie Dzierżonie. Brak informacji o jakichkolwiek stratach wojennych, a jest informacja o wznowieniu działania biblioteki w kwietniu 1946 przy ul. Grottgera 4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest w Polsce miejsce, gdzie każdy pszczelarz może się zapoznać z literaturą pszczelarską zebraną przez naszych Ojców i Dziadów jako dobro ogólne? Co się stało z zebranymi księgozbiorami? Czy nie powinny zostać one udostępnione w postaci cyfrowej wszystkim? Dlaczego na ich papierowych reprintach starodruków pszczelarskich ma zarabiać Janusz Kasztelewicz (chwała mu za to), a nie są one dostępne w necie dla wszystkich?. Proszę by te pytania podjęli delegaci na planowany w marcu zjazd PZP. Razem z pytaniem o cyfrową wersję Pszczelarza Polskiego (dajmy przykład w oszczędzaniu drzew nektarujących) i jakiś cykliczny pszczelarski kwadrans w którejś z tv. W normalnej strukturze takie problemy zgłosiłbym rzecznikowi prasowemu organizacji. Piszę wśród miliona bezpłatnych reklam na grupie Polanki i przed jej zjazdem, bo gdzie mam pisać? Tu i w tej sprawie powinna nastąpić synergia pszczelarzy. Moze te zbiory (o ile jeszcze istnieją) przy niemocy PZP powinna przejąć Polanka, jako najbardziej internetowa struktura pszczelarska?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiory biblioteki Wielkopolskiego Związku Pszczelarzy zostały w 1937 roku dokładnie skatalogowane i jestem posiadaczem dwóch kopii tego katalogu opublikowanego jako dodatek specjalny do dwóch kolejnych numerów "Bartnika wielkopolskiego". W biurze WZP P-ń znajduje się jakiś księgozbiór o którym nowa kierowniczka biura mało wie. Może w poniedziałek się wyjaśni, czy to księgozbiór przedwojenny, który po wojnie zadziałał przy ul. Grottgera 4. Powinien istnieć jakiś protokół przekazania stanu biura przy każdorazowej zmianie prezesa, bo przecież taki księgozbiór z pracami Jana Dzierżona to duża wartość dla kolekcjonerów. Właśnie digitalizacja takiego zbioru i księgozbioru ks. Ostacha z Kamiannej mnie podnieca. Los księgozbioru z Kamiannej po śmierci ks. Ostacha jest owiany tajemnicą.

12.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz księgozbioru poznańskiego duze znaczenie dla pszczelarskiej biblioteki cyfrowej ma księgozbiór kamiański. Dzisiaj w rozmowie tlf z Andrzejem Hukiem (dyrektor Domu Pszczelarza w Kamiannej) dowiedziałem się u źródła, że w tym obiekcie aktualnie nie ma żadnego księgozbioru. Powstaje zatem pytanie: kiedy i gdzie został przekazany? W obiekcie tym zmieniło się wielu dyrektorów. Gdzie znajdują się protokoły przekazania? Zapamiętałem podczas swej bytności wiele lat temu szafy w których się znajdował. Wiem z rozmowy z nieżyjącym już Eugeniuszem Buczyńskim z podpoznańskiej Wierzonki (znany pasjonat literatury pszczelarskiej), że księgozbiór ten był dokładnie skatalogowany. Jutro podzwonię w tej sprawie do PZP W-wa i do Pszczelej Woli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj uzyskałem z biura PZP W-wa ul Świętokrzyska i w Technikum Pszczelarskim informację, że po śmierci ks. Ostacha kamiański księgozbiór został przekazany do Pszczelej Woli. Za kilka dni ma wrócić z urlopu pani, która go przyjmowała i katalogowała. Od niej mam szansę uzyskać szczegółowsze informacje. W każdym razie w technikum jakiś księgozbiór się zachował. Będzie można porównać go z wcześniejszym katalogiem, może są jakieś protokoły przekazania. Jest nadzieja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby nieco obok Twej ciekawej drogi, mam dwa marzenia:

1. Przywrócenie apiswiki.pl - było to źródło nieocenionej wiedzy, której wiele wykorzystałem pisząc książkę. Na szczęście ukończyłem przed zniknięciem strony z internetu. Prawdopodobnie była to inicjatywa prof. Michała Gromisza. Czyli być może Puławy...?

2. Zeskanowanie "Bartnika Postępowego" z lat 1938 i 1939, oraz udostępnienie w której z bibliotek cyfrowych. Również czerpałem garściami do pisania książki i chętnie zobaczyłbym ostatnie dwa roczniki.

Pozdrawiam i trzymam kciuki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grottgera 4 w Poznaniu, była współwłasnością rodziny Kuliś.

Niestety zmarł kilka miesięcy temu najstarszy z braci  mieszkający w tym budynku.

Żyją jeszcze dwaj, jeden w Krakowie a drugi w Zakopanem.

Oni mogą coś pamiętać na temat biblioteki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Kolego za pochylenie się nad tematem. Może jakoś uda się odnaleźć któregoś z tych panów.

Nawiązałem kontakt z ODR Sielinko pod Poznaniem. Spotkałem się ze zrozumieniem i nawet chęcią współpracy. Oczywiście ucieszyłem się. Przekazałem katalog biblioteki z 1937 roku by wstępnie było wiadomo czego szukamy. Sprawa cyfrowej biblioteki pszczelarskiej zaczyna robić się rozwojową. Omówiliśmy wstępnie sprawę "abolicji". Krótko mówiąc: pszczelarzu, jeżeli masz ciekawy starodruk - pożycz go do skanowania. Nikt się nie będzie pytał i dochodził skąd go masz. Będzie po digitalizacji zwrócony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W rozmowie tlf z nauczycielem TP Pszczela Wola p. Tomaszem Kedziorą  dowiedziałem się, że księgozbiór Domu Pszczelarza w Kamiannej został protokolarnie przekazany technikum i znajduje się obecnie w jego bibliotece w ilości około 700 pozycji książkowych i oprawionych czasopism. Uczniowie i nauczyciele mogą z niego korzystać na miejscu, inni pszczelarze - po uzyskaniu zgody dyrektora technikum. Istnieje katalog tego księgozbioru dostępny tylko dla "stron" w tej sprawie. Dalej trwają poszukiwania przedwojennego księgozbioru WZP Poznań. Prezydent PZP Tadeusz Sabat obiecał, że sprawa pszczelarskiej biblioteki cyfrowej zostanie poruszona na Zjeździe PZP, który ma się odbyć za dwa tygodnie. Mogłaby ona zostać sfinansowana z Funduszu Promocji Roślin Oleistych (moja propozycja).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Księgozbiór starodruków z Kamiannej przeniesiony do Pszczelej Woli (około 100 sztuk bez czasopism). Mógłby obok księgozbioru WZP Poznań stanowić zaczątek ogólnodostępnej w necie pszczelarskiej biblioteki cyfrowej.

https://m000616.molnet.mol.pl/collection/327092?sort=author&sortDirect=asc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi