pasiecznik 7 Zgłoś pasiecznik 7 Napisano 23 Stycznia Po wielu miesiącach braku mojego zainteresowania postanowiłem przejrzeć profile/strony internetowe walczących o moje dobro organizacji. I tak: PZP: - zachęca do zakupu kalendarzy, - zachęca do prenumeraty gazetki, - składa mi życzenia świąteczne, - ogłasza konkurs fotograficzny, - relacjonuje pielgrzymke na Jasną Górę, - informuje o jakiejś tam konferencji - przypomina o święcie zmarłych. POLANKA: - publikuje wykłady dwóch Panów o pszczołach, - ogłasza zjazd i wybranie nowych władz, - przypomina o skladce, - Henryk Kłak ma zbawić dolnośląskie pszczelarstwo, - info o refundacjach. ZAWODOWI: - informuje o węzie, tzn "węzie" dla lubelskich pasieczników, - reklamuje wycieczki, - relacjonuje wycieczki, - informuje, że ktoś tam im umarł. Czyli co? Czyli wszystko jest dobrze! Dziekuje ! Aa jeszcze pszczelarzem roku został wieloletni zasłużony, doświadczony pasiecznik, ktory rewolucjonizuje polskie pszczelarstwo - Waryas 1 Atena dodał reakcję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 170 Zgłoś czarg 170 Napisano 23 Stycznia "(...) postanowiłem przejrzeć profile/strony internetowe walczących o moje dobro organizacji." Skąd przekonanie, że są to organizacje walczące o dobro pszczelarza?!? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gida 6 Zgłoś gida 6 Napisano 23 Stycznia Przejrzał i znalazł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lech 79 Zgłoś lech 79 Napisano 23 Stycznia Zapomniano o Izbie Miodu. Dzisiaj w radiu mówili , że Izba Miodu informuje , że w kraju wzrosło spożycie miodu , ale pszczelarze nie dostarczyli potrzebnej ilości miodu i chyba w związku z tym zaimortowano miód z Chin i Ukrainy , czyli dbają o nas i wybawili nas z kłopotu. 1 Atena dodał reakcję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 109 Zgłoś Atena 109 Napisano 5 Lutego Nowe Laboratorium Pszczelarskie otwarto w Puławach 30 stycznia 2025 roku........... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 5 Lutego 25 minut temu, Atena napisał: Nowe Laboratorium Pszczelarskie otwarto w Puławach 30 stycznia 2025 roku........... A po co to laboratorium jak nie ma obowiązujących norm i euronorm na miód, wosk, nie ma poważnych procedur, brak akredytowanych metod badania jakości (poza prymitywem). Raczej jest to tak marginalne wydarzenie, że nie ma nawet o tym wzmianki w pszczelarskim necie (PZP, SPZ). Chyba że uzupełniono etaty, doposażono w aparaturę, dofinansowano... Teraz punkt apiciężkości przesunął się z Puław do Torunia, gdzie Polska Izba Miodu buduje swój ośrodek naukowy zajmujący się badaniem jakości produktów pszczelich. Na razie Puławy nie są w stanie w razie potrzeby pomóc pszczelarzowi w sądzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 5 Lutego Na razie Laboratorium ma akredytację tylko na najbardziej elementarne badania. Te bardziej dokładne spektrograficzne itp na dzień dzisiejszy niczego w sądzie nie dowodzą i na dobrą sprawę powinny jako niepełnowartościowa usługa być w cenniku przecenione. Chyba że Laboratorium ma nieaktualną witrynę internetową. http://www.opisik.pulawy.pl/lbjpp/download/zakres_akredytacji_AB_715.pdf https://lublin.tvp.pl/84772171/w-pulawach-otwarto-laboratorium-badania-jakosci-produktow-pszczelich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 109 Zgłoś Atena 109 Napisano 6 Lutego Laboratoriów będzie dostatek ale przepisów które w nich będą obowiązywały jest niedostatek... Na tę przypadłość należy spojrzeć z kontekstem spotkania we Wrocławiu. Mocna kwadryga / Kudła, Borys, Czartoryski, Kłak/ ma/miała szansę wystąpić do władz centralnych z odpowiednimi postulatami choćby w/s związanych z obowiązującym w Rzeczpospolitej ustawodawstwem. Po to /chyba?/ się ten cały konwentykiel zbierał!!! No chyba że, zgodnie z wieloletnią tradycją, aby ponarzekać że ONI nic nie robią i nie chcą dać kolejnego wsparcia... Poselski Zespół chyba się rozpadnie jako że NIC (!) nie robi... Takie są moje refleksje a konstruktywne działanie pozostawiam młodszym oraz TYM którzy z pszczelarzenia żyją... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gida 6 Zgłoś gida 6 Napisano Piątek o 11:43 Oby to poszło w dobrym kierunku. 1 Atena dodał reakcję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 109 Zgłoś Atena 109 Napisano Piątek o 12:00 Co ??? Czy ktoś podjął jakąś inicjatywę, czy protokół ze spotkania spoczął w segregatorze? Czy ad Kalendas Graecas??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach