Skocz do zawartości
pasiecznik

Poprawa w pszczelarstwie!

Rekomendowane odpowiedzi

Po wielu miesiącach braku mojego zainteresowania postanowiłem przejrzeć profile/strony internetowe walczących o moje dobro organizacji.

I tak:

PZP:

- zachęca do zakupu kalendarzy,

- zachęca do prenumeraty gazetki,

- składa mi życzenia świąteczne,

- ogłasza konkurs fotograficzny,

- relacjonuje pielgrzymke na Jasną Górę,

- informuje o jakiejś tam konferencji

- przypomina o święcie zmarłych.

POLANKA:

- publikuje wykłady dwóch Panów o pszczołach,

- ogłasza zjazd i wybranie nowych władz,

- przypomina o skladce,

- Henryk Kłak ma zbawić dolnośląskie pszczelarstwo,

- info o refundacjach.

ZAWODOWI:

- informuje o węzie, tzn "węzie" dla lubelskich pasieczników,

- reklamuje wycieczki,

- relacjonuje wycieczki,

- informuje, że ktoś tam im umarł.

Czyli co? Czyli wszystko jest dobrze!

Dziekuje !

Aa jeszcze pszczelarzem roku został wieloletni zasłużony, doświadczony pasiecznik, ktory rewolucjonizuje polskie pszczelarstwo - Waryas

img_1_1737592254759.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"(...) postanowiłem przejrzeć profile/strony internetowe walczących o moje dobro organizacji."

Skąd przekonanie, że są to organizacje walczące o dobro pszczelarza?!?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniano o Izbie Miodu. Dzisiaj w radiu mówili , że Izba Miodu informuje , że w kraju wzrosło spożycie miodu , ale pszczelarze nie dostarczyli potrzebnej ilości miodu i chyba w związku z tym zaimortowano miód z Chin i Ukrainy , czyli dbają o nas i wybawili nas z kłopotu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Atena napisał:

Nowe Laboratorium Pszczelarskie otwarto w Puławach 30 stycznia 2025 roku...........

A po co to laboratorium jak nie ma obowiązujących norm i euronorm na miód, wosk, nie ma poważnych procedur, brak akredytowanych metod badania jakości (poza prymitywem). Raczej jest to tak marginalne wydarzenie, że nie ma nawet o tym wzmianki w pszczelarskim necie (PZP, SPZ). Chyba że uzupełniono etaty, doposażono w aparaturę, dofinansowano... Teraz punkt apiciężkości przesunął się z Puław do Torunia, gdzie Polska Izba Miodu buduje swój ośrodek naukowy zajmujący się badaniem jakości produktów pszczelich.  Na razie Puławy nie są w stanie w razie potrzeby pomóc pszczelarzowi w sądzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie Laboratorium ma akredytację tylko na najbardziej elementarne badania. Te bardziej dokładne spektrograficzne itp na dzień dzisiejszy niczego w sądzie nie dowodzą i na dobrą sprawę powinny jako niepełnowartościowa usługa być w cenniku przecenione. Chyba że Laboratorium ma nieaktualną witrynę internetową.

http://www.opisik.pulawy.pl/lbjpp/download/zakres_akredytacji_AB_715.pdf

https://lublin.tvp.pl/84772171/w-pulawach-otwarto-laboratorium-badania-jakosci-produktow-pszczelich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Laboratoriów będzie dostatek ale przepisów  które w nich będą obowiązywały jest niedostatek...

Na tę przypadłość należy spojrzeć z kontekstem spotkania we Wrocławiu.  Mocna kwadryga / Kudła, Borys, Czartoryski, Kłak/ ma/miała szansę wystąpić do władz centralnych z odpowiednimi postulatami choćby w/s związanych z obowiązującym w Rzeczpospolitej ustawodawstwem.  Po to /chyba?/  się ten cały konwentykiel zbierał!!!  No chyba że, zgodnie z wieloletnią tradycją, aby ponarzekać że ONI nic nie robią i nie chcą dać kolejnego wsparcia...  Poselski Zespół chyba się rozpadnie jako że NIC (!) nie robi...

Takie są moje refleksje a konstruktywne działanie pozostawiam młodszym oraz TYM którzy z pszczelarzenia żyją...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ???

Czy ktoś podjął jakąś inicjatywę, czy protokół ze spotkania spoczął w segregatorze? Czy ad Kalendas Graecas???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi