Skocz do zawartości
robinhuud

Bohaterowie pszczelarstwa

Rekomendowane odpowiedzi

Od czasu hecy ze złotymi krzyżami zasługi dla działaczy Zarządu PZP, z których jeden przeleżał kilka lat w szufladzie zanim został wręczony - sprawdzam wszystkie przypadki by wykluczyć krzywdzenie herosów.
Warszawa, dnia 6 lipca 2023 r.
Poz. 684
POSTANOWIENIE
PREZYDENTA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
z dnia 27 kwietnia 2023 r.
nr rej. 170/2023
o nadaniu odznaczeń
Na podstawie art. 138 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r. oraz ustawy z dnia 16 października
1992 r. o orderach i odznaczeniach (Dz. U. z 2022 r. poz. 1031) odznaczeni zostają:
na wniosek wojewody małopolskiego, za zasługi w działalności na rzecz rozwoju i upowszechniania pszczelarstwa - srebrnym krzyżem zasługi:  Krawczyk Rafał i Łysoń Tomasz Mariusz.

Z ustawy wynika, że od momentu odznaczenia przez Pana Prezydenta - tu Andrzeja Dudę do momentu wręczenia odznaczenia nie powinno upłynąć więcej niż pół roku. Chodzi o walory wychowawcze samego odznaczania. Jak widać niektórzy urzędnicy nadal manipulują prezydenckimi odznaczeniami, które nie wiadomo dlaczego przelegują po urzędniczych szufladach zamiast błyszczeć bohaterom na piersiach. Jeszcze trochę i odznaczenia będą przypinane pośmiertnie, a odznaczeni nie będą wiedzieli dlaczego spotkało ich takie szczęście. Swoją drogą ciekawe, dlaczego obaj panowie nie zostali odznaczeni razem z innymi pszczelarzami podczas ODP w Rogowie?
źródło: http://g.ekspert.infor.pl/p/_dane/akty_pdf/MPO/2023/187/684.pdf - str. 3

Łysoń ukrzyżowany.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, robinhuud napisał:

Od czasu hecy ze złotymi krzyżami zasługi dla działaczy Zarządu PZP, z których jeden przeleżał kilka lat w szufladzie zanim został wręczony - sprawdzam wszystkie przypadki by wykluczyć krzywdzenie herosów.(*)

Czy mógłbyś Robinie przypomnieć sprawę, ewentualnie wkleić stosowny fragment lub dać odnośnik do wątku

Z ustawy wynika, że od momentu odznaczenia przez Pana Prezydenta - tu Andrzeja Dudę do momentu wręczenia odznaczenia nie powinno upłynąć więcej niż pół roku.

Który to art. ? Nie znalazłem po pierwszej lekturze, może nie tę ustawę czytam? 

https://www.infor.pl/akt-prawny/DZU.2022.136.0001031,metryka,ustawa-o-orderach-i-odznaczeniach.html, a może to w jakimś rozporządzeniu jest?

Swoją drogą ciekawe, dlaczego obaj panowie nie zostali odznaczeni razem z innymi pszczelarzami podczas ODP w Rogowie?

Z tego co zrozumiałem z ustawy w imieniu Prezydenta Krzyżem Zasługi odznaczać może osoba przez niego upoważniona, może to być w pierwszej kolejności wnioskodawca (art.33), wnioskodawcą zaś może być premier, minister, kier. urzędu centralnego i wojewoda (art.2.3)

Kto wręczał Krzyże Zasługi w imieniu Prezydenta na ODP w Rogowie? Jeśli wojewoda to w Rogowie powinien wręczać wojewoda wielkopolski a Panowie Rafał Krawczyk I Tomasz Łysoń odznaczeni zostali na wniosek wojewody małopolskiego.

O Krzyżu Zasługi (cytat):

Według ustawy z 1992, Krzyż Zasługi jest nagrodą dla osób, które położyły zasługi dla Państwa lub obywateli spełniając czyny przekraczające zakres ich zwykłych obowiązków, a przynoszące znaczną korzyść Państwu lub obywatelom. Może być nadany także za:

• ofiarną działalność publiczną,
  • ofiarne niesienie pomocy oraz działalność charytatywną.

Krzyż Zasługi tego samego stopnia może być nadany tej samej osobie dwukrotnie. Drugie nadanie Krzyża tego samego stopnia ponownie oznacza się przez nałożenie na wstążkę Krzyża okucia w kształcie listewki. Przed nadaniem Krzyża Zasługi wyższego stopnia powinny upłynąć co najmniej 3 lata; odstępstwa są dopuszczalne wyjątkowo. Nadawany jest przez Prezydenta RP

za https://pl.wikipedia.org/wiki/Krzyż_Zasługi.

(*) Z tymi herosami i bohaterami nie przeginałbym, aby zostać odznaczonym Krzyżem Zasługi nie trzeba się wykazywać bohaterstwem, ani heroizmem, to cywilne odznaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taką interpretację otrzymałem w piśmie od Kancelarii Prezydenta RP do której zwróciłem się niedawno o wykładnię obowiązującego w tych sprawach prawa. Samej ustawy więc nie przeglądałem. Całego pisma nie moge zalinkować chcąc być jednak eleganckim (adresowane jest tylko do mnie), ale myslę, że to Tobie starczy. W przypadku Panów pszczelarzy z Kleczy ktos przegiał pałę. Podobnie jak w sprawie złotych krzyży zasługi dla Zarządu PZP. Dla mnie ci panowie są pomimo przeterminowania bohaterskimi pszczelarzami. W Rogowie odznaczał wiceminister rolnictwa.

bodzioch.jpeg

bodzioch1.jpg

Prezydenckie odznaczania otrzymał cały Zarząd PZP. Jedni jednak zostali odznaczeni natychmiast na Jasnej Górze, medale innych przeleżały w jakiejś szufladzie 3 lata do rogowskiej imprezy. Dla mnie to dowód paskudnej mananipulacji decyzjami Pana Prezydenta i ktoś powinien za to zarobić po łapach. Myślę, że to ktoś z Ministerstwa Rolnictwa lub Zarządu PZP. Dziwię się ich bezczelności w łamaniu prawa.
https://eli.gov.pl/api/acts/MP/2022/77/text/I/M20220077.pdf

dylonukrzyżowan.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś tak się składa (a może ktoś występuje z nieprzemyślanym wnioskiem) że Pan Prezydent wszystkich Polaków ma pecha do panów prezydentów wszystkich pszczół. Obu wyróżnił wysokimi odznaczeniami tuż przed ich rezygnacją z zajmowanych stanowisk. Rezygnacją, którą można by nazwać nawet dezercją. No bo przecież Krzyż Oficerski Orderu Odrodzenia Polski to duuuże zobowiązanie. Poza tym nie chce mi się grzebać w ich błotku. Zrobiła to gorzej czy lepiej komisja rewizyjna i nie ma do czego wracać, chyba że znów zaczną ubiegać się o tron pszczelarski albo zaczną majstrować przy Domu Pszczelarza...

sabatukrzyzowany.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi