Skocz do zawartości
robinhuud

Ucieczka z woskowego kołchozu

Rekomendowane odpowiedzi

"Jak uciekłem z polskiego woskowego kołchozu" - opowieść w obrazkach: Sfilmowałem i obfotografowałem jak umiałem, kolega złożył w całość.
Streszczenie:
1. drukuję modele odlewnicze popularną drukarką Ender 3;
2. z modelu w odlewni powstaje odlew. Mosiężny, aluminiowy, brązowy, srebrny - jaki chcesz. Jak masz kaprys możesz go pozłocić lub pochromować galwanicznie;
3. obrabiam mechanicznie, dokładam oś z typowej prowadnicy liniowej, łożyska, typowe koła zębate, okucia ciesielskie. Wszystko kupione przez internet i odebrane z paczkomatu;
4. przy pomocy zmatowionych formatek tekstolitowych wykonuję arkusze gładkie (gospodaruję na ramce 1/2 wlkp);
5. przy pomocy walców walcuję węzę. Zamiast mydła - folia stretch. Kolejno:
- ręczne walce mosiężne;
- walce aluminiowe z napędem elektrycznym (silnik od wycieraczek samochodowych);
5. zdejmuję folię, przycinam węzę - gotowe.
Może ktoś chciałby zainwestować, zarobić i wspomóc pszczółki? Prognoza na popyt jest apetyczna, szczególnie przy teoretycznie prawie pewnej refundacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa sprawa. W Pasiece, piśmie mocno związanym z firmą Łysoń ktoś publikuje anonimowo artykuł o niezrozumiałym zamachu YT-bera Sebastiana Sztandery w zmowie i współdziałaniu ze Stowarzyszeniem Pszczelnictwa Rzeczypospolitej na Bogu ducha winną firmę Łysoń. W podtekście przeczytałem, że jest to nagonka na niewinną firmę Łysoń, która truje pszczoły tak samo jak inne firmy. Czyli że jest to walka papraczy wezy o monopol na rynku trucia pszczół. Ponieważ jak wiem badania przeprowadzono w laboratorium niemieckim i mają one pełną akredytację - ani słowa o tym. Anonimowy Autor twierdzi, że firma Łysoń produkuje węzę tylko z wosku skupionego od pszczelarzy. Wszystek wosk na świecie pochodzi od pszczelarzy. Tutaj jednak chodzi o wosk pszczeli. Osobiście widzę w nowej podpoznańskiej hurtowni w Tarnowie Pdg. ile firma skupuje wosku i ile sprzedaje węzy. Jest jeszcze problem rozdawnictwa za friko w Wielkopolsce węzy firmy Łysoń (również toruńskiej Pasieki) bez wymiany na wosk od obdarowanych pszczelarzy. W ten sposób wosk niejasnego pochodzenia od kilku lat wrzucany jest do Wielkopolski dziesiątkami ton rocznie. W oczach obdarowanych pszczelarzy widzę łzy wdzięczności. Nie widzę innego rozwiązania (by nie doszło do pyskówek) jak wzięcie oficjalnie wosku pod obserwację państwa i organizacji pszczelarzy. Z corocznym komunikatem o stanie krajowego wosku. Z pobraniem do badań reprezentatywnej statystycznie i losowo pobranej próbki (tylko gotowa węza). Badanie w laboratoriach nieuzależnionych finansowo od producentów węzy (np poprzez zamawianie płatnych reklam w ich pismach) Po drobnym poszukiwaniu w necie ustaliłem, że autorką tekstu jest prawdopodobnie Pani Martyna Walerowicz.Jak to dobrze, że zamknąłem się z własnym woskiem w pasiece.
https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/aktualnosci/wiadomosci-z-polski/4248-youtuber-kontra-firma-lyson

Walerowicz-Martyna_365.jpg.08f69d96dbf3a249473aa3767f1bd39a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi