wwasyl59 0 Zgłoś wwasyl59 0 Napisano 25 Maja 2023 Witam , mam pytanie , w uliku weselnym (mały 4 ramkowy) mam unasienniona matkę , czy moge połaczyć ja z rodzina produkcyjną (bezmatek i po 9 dniach) kładąc na gniazdo cały ulik weselny oczywiście otwarty i z dennicą otwartą (w pustym korpusie ) , odgrodzonym od gniazda gazetą. Nie wiem czy to jasno opisałem , czy ktoś moze juz to przećwiczył ,ew jakieś fachowe sugestie, porady za które dziekuje. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lech 79 Zgłoś lech 79 Napisano 27 Maja 2023 Kiedyś łączyłem uliki z rodzinami bez matki i czerwiu otwartego w ten sposób , że ulik ustawiałem w korpusie , tylko że pod gniazdem. Otwarty bez daszka ulik ustawiałem tak , że góra rameczek z ulika była około 1 cm od dolnych listewek ramek z gniazda. Część matek tak łączonych było ścinanych i pszczoły zakładały mateczniki ratunkowe w ulikach. Niektóre matki po przyjęciu nie chciały same opuścić ulików i trzeba je było wyrzucać z rameczek ulika i wtedy wchodziły na ramki gniazda. Robiłem tak bo żal mi było tego czerwiu z ulika. Generalnie metoda nie sprawdziła się. W końcu zbudowałem korpusy takie , że można było wstawić tam listwy na których wieszałem rameczki wraz z pszczołami z ulików po wcześniejszym zabraniu matek oprócz jednej pozostawionej w klateczce . Z rameczek tych z pszczołami i tej jednej matki tworzyłem nowe rodziny. Ilość rameczek musi być odpowiednia , aby nowa rodzina była odpowiednio silna. Na tych specjalnych korpusach z rameczkami stawiałem normalny korpus z ramkami. Potem spaliłem wszystkie uliki weselne bo uznałem , że jest to sprzęt zbyteczny jak hoduje się matki na własne potrzeby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bocian 20 Zgłoś Bocian 20 Napisano 28 Maja 2023 12 godzin temu, lech napisał: Kiedyś łączyłem uliki z rodzinami bez matki i czerwiu ................... Potem spaliłem wszystkie uliki weselne bo uznałem , że jest to sprzęt zbyteczny jak hoduje się matki na własne potrzeby. Święte słowa też doszedłem do tych samych wniosków i rozwiązań. Jedynie zrobiłem sobie ze styroduru własne ulki. Z rameczkami wysokości 1/2 wlp. Przy łączeniu ulików wieszam rameczki w korpusie 1/2 wlp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość ulabozek2 Zgłoś Gość ulabozek2 Napisano 8 Września 2023 W dniu 25.05.2023 o 11:52, wwasyl59 napisał: Witam , mam pytanie , w uliku weselnym (mały 4 ramkowy) mam unasienniona matkę , czy moge połaczyć ja z rodzina produkcyjną (bezmatek i po 9 dniach) kładąc na gniazdo cały ulik weselny oczywiście otwarty i z dennicą otwartą (w pustym korpusie ) , odgrodzonym od gniazda gazetą. Nie wiem czy to jasno opisałem , czy ktoś moze juz to przećwiczył ,ew jakieś fachowe sugestie, porady za które dziekuje. pozdrawiam Postaw otwarty ulik weselny (na gazecie oczywiście ) ale do góry dnem. Rameczki jeżeli nie są zakitowane i boisz się że wylecą to obwiąż cały ulik drucikiem. 100% przyjęć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach