AdamBartek 0 Zgłoś AdamBartek 0 Napisano 14 Lutego 2023 Według projektu wytycznych w zakresie przyznawania, wypłaty i warunków zwrotu pomocy dla interwencji w sektorze pszczelarskim w ramach Planu Strategicznego dla wspólnej polityki rolnej na lata 2023–2027 osoby w wieku powyżej 40 lat mogą być wykluczone z możliwości otrzymania dotacji na sprzęt. Szczegóły na stronie MRiRW, gdzie znajduje się również formularz uwag do projektu. Uwagi należy kierować na adres: jacek.parszewski@minrol.gov.pl. Poniżej link do projektu: Wytyczne szczegółowe w zakresie przyznawania, wypłaty i warunków zwrotu pomocy dla interwencji w sektorze pszczelarskim w ramach Planu Strategicznego dla wspólnej polityki rolnej na lata 2023–2027 (w trakcie opiniowania) - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Portal Gov.pl (www.gov.pl) Może warto, żeby sprawą zainteresował się również Zarząd Polanki, poprzez np. umieszczenie informacji na stronie głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paweltokarski2606 0 Zgłoś paweltokarski2606 0 Napisano 18 Lutego 2023 Czy aby ubiegać się o dopłatę na zakup sprzętu pszczelarskiego należy posiadać zezwolenie na sprzedaż bezpośrednia lub rolniczy handel detaliczny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 3 Marca 2023 Numer europroducenta Od dwóch lat nie jestem rolnikiem - sprzedałem gospodarstwo rolne ze względu na starość i niedołężność. Pamiętam że kiedyś jako gospodarz miałem coś takiego jak numer europroducenta EP. Pytanie - czy to czasem nie ten sam numer którego wymaga dziś ode mnie system w związku z chęcią zakupu refundowanych leków dla pszczół? Tak, to ten sam numer! Mało tego - istnieje on w bazie danych mimo że przestałem być rolnikiem w sensie własności ziemi rolniczej. Bardzo sympatyczna Pani z ARiMR po gruntownym sprawdzeniu mojej tożsamości podała mi go prezez tlf zaoszczędzając staremu człowiekowi kilometrów i kolejek. Ten fakt wywarł na mnie olbrzymie wrażenie jako dowód rolniczości pszczelarza. Ponownie jestem rolnikiem! Podjąłem decyzję o wyryciu swego numeru europroducenta EP na nagrobku. Dla ciekawych kosztu u kamieniarza - to liczba dziesięciocyfrowa. Nieintercyzowym małżonkom pszczelarzy będącym współwłaścicielkami pasiek podpowiadam, że mają one swój oddzielny numer EP inny niż ma małżonek. Identyfikuje on m nie jednoznacznie wśród producentów żywności jak pesel wśród obywateli. A co, niech się bida patrzy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bocian 18 Zgłoś Bocian 18 Napisano 3 Marca 2023 Godzinę temu, robinhuud napisał: Numer europroducenta Od dwóch lat nie jestem rolnikiem - sprzedałem gospodarstwo rolne ze względu na starość i niedołężność. Pamiętam że kiedyś jako gospodarz miałem coś takiego jak numer europroducenta EP. Pytanie - czy to czasem nie ten sam numer którego wymaga dziś ode mnie system w związku z chęcią zakupu refundowanych leków dla pszczół? Tak, to ten sam numer! Mało tego - istnieje on w bazie danych mimo że przestałem być rolnikiem w sensie własności ziemi rolniczej. Bardzo sympatyczna Pani z ARiMR po gruntownym sprawdzeniu mojej tożsamości podała mi go prezez tlf zaoszczędzając staremu człowiekowi kilometrów i kolejek. Ten fakt wywarł na mnie olbrzymie wrażenie jako dowód rolniczości pszczelarza. Ponownie jestem rolnikiem! Podjąłem decyzję o wyryciu swego numeru europroducenta EP na nagrobku. Dla ciekawych kosztu u kamieniarza - to liczba dziesięciocyfrowa. Nieintercyzowym małżonkom pszczelarzy będącym współwłaścicielkami pasiek podpowiadam, że mają one swój oddzielny numer EP inny niż ma małżonek. Identyfikuje on m nie jednoznacznie wśród producentów żywności jak pesel wśród obywateli. A co, niech się bida patrzy! Jak łatwo zostać szczęśliwym człowiekiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 4 Marca 2023 Czy teraz nie wystarczałby nr EP na nalepce słoikowej? Ułatwiłoby to pracę kontrolerom na bazarkach i przy drogach. Tak jak cepik ułatwił kontrole kierowców i pojazdów. Wklepujesz i wiesz, SB, RHD, na dziko, czy teren się zgadza, czy płaci podatki, alimenty, jest zdrowy i czy ma pozwolenie na broń. Czy można go ruszyć mandatem ze względu na aktualne usytuowanie szwagra... Mający 2 ule poczuli by wyrzuty sumienia przed doinformowanym przez net kontrolerem sprzedając przepakowany miód ze swej pasieki tonami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bocian 18 Zgłoś Bocian 18 Napisano 4 Marca 2023 3 godziny temu, robinhuud napisał: Czy teraz nie wystarczałby nr EP na nalepce słoikowej? Marzyciel. Lepiej brzmi niepoprawny marzyciel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GRazny 0 Zgłoś GRazny 0 Napisano 20 Marca 2023 Cześć. Nie będę zakładał nowego tematu ale mam parę pytań. do 01.03 było zbieranie propozycji na dopłaty (poprzez forms), robiłem to pierwszy raz... rozumiem że teraz mam czekać na coś? w formularzu na sprzęt było tak mało miejsca że jak wpisałem jeden ul w ilości 4 sztuk , drugi ul w ilosci 2 sztuk (konkretnie z numerami producenta) to po wpisaniu 3ciej rzeczy nie mogłem już dalej wpisywać (a kupiłem teraz choćby 2 kamery) - co w takim przypadku? Z informacji z ARMIR wiem, że pszczelarz zamówienia na sprzęt może robić "indywidualnie LUB za pomocą jednej organizacji pszczelarskiej" - to oznacza że nie mogę części zrealizować sobie tutaj, a drugiej części w indywidualnym wniosku do ARMIR - to będzie sprawdzane. Jakie Wy macie pomysły na powyższe bo ja już się gubię, a widzę że tutaj również niewiele informacji. Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 3 Kwietnia 2023 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nektariada 2 Zgłoś Nektariada 2 Napisano 19 Kwietnia 2023 Do 24 kwietnia przedłużony został termin składania wniosków o dotacje. Zapewne z powodu nikłego zainteresowania pszczelarzy, co z kolei wiąże się z kiepską akcją informacyjną i ogólnym zamieszaniem. Na razie złożone wnioski pokrywają zaledwie kilkanaście procent zarezerwowanych środków finansowych. Ci którzy bali się, że dla pszczelarzy po 40-ce nie starczy pieniędzy okazali się czarnowidzami:) https://www.gov.pl/web/arimr/trzy-interwencje-pszczelarskie--nabor-wnioskow-przedluzony-do-24-kwietnia-2023-r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bocian 18 Zgłoś Bocian 18 Napisano 19 Kwietnia 2023 44 minuty temu, Nektariada napisał: Ci którzy bali się okazali się czarnowidzami:) Chce dopytać: czy czarnowidzami są też ci co przewidywali totalna klapę tegorocznych programów wsparcia pszczelarstwa. Bo mnie się wydaje: od samego początku takie przygotowanie, jak i wdrażanie tegorocznych projektów to delikatnie mówiąc jedna wielka porażka. Czy w kwietniu ubiegłego roku było wiadome że w tym roku będzie program program wsparcia pszczelarstwa czy też nie. Oczywiście było wiadomo. Młynarski śpiewał: "co by tu jeszcze Panowie spieprzyć". A teraz co pszczelarze winni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
truteń 1 Zgłoś truteń 1 Napisano 17 Maja 2023 Witam. czy można już kupować sprzęt czy należy czekać na podpisane umowy aby sprzedający na fakturze umieścił nr umowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
podkrakus 0 Zgłoś podkrakus 0 Napisano 17 Maja 2023 4 godziny temu, truteń napisał: Witam. czy można już kupować sprzęt czy należy czekać na podpisane umowy aby sprzedający na fakturze umieścił nr umowy? Dołączam się do pytania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nektariada 2 Zgłoś Nektariada 2 Napisano 18 Maja 2023 Można kupować już od 1 stycznia. Na fakturze nie podaje żadnych numerów umów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
podkrakus 0 Zgłoś podkrakus 0 Napisano 18 Maja 2023 1 godzinę temu, Nektariada napisał: Można kupować już od 1 stycznia. Na fakturze nie podaje żadnych numerów umów. Ok, dzięki, nie ogarniam do końca jeszcze nowych zasad. Kupić mogę, owszem. Ale kiedy będzie wiadomo, czy dostanę refundacje i w jakiej wysokości, tzn. jaka będzie redukcja dla pszczelarzy powyżej 40 roku życia? Jaki jest algorytm postępowania, jeśli w ogóle jakiś jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nektariada 2 Zgłoś Nektariada 2 Napisano 18 Maja 2023 O to należałoby spytać ARiMR. Ale wygląda na to, że sporo pieniędzy zostanie raczej niewykorzystanych niż żeby mieli coś redukować pszczelarzom po 40-ce, bo wniosków o dotacje złożono mało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
podkrakus 0 Zgłoś podkrakus 0 Napisano 18 Maja 2023 37 minut temu, Nektariada napisał: O to należałoby spytać ARiMR. Ale wygląda na to, że sporo pieniędzy zostanie raczej niewykorzystanych niż żeby mieli coś redukować pszczelarzom po 40-ce, bo wniosków o dotacje złożono mało. Ok, ale jak składałem wniosek poprzez Polankę, to wydawało mi się, że muszę czekać na jakieś info od naszych, którzy zajmują się ta sprawą. Jak to jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
truteń 1 Zgłoś truteń 1 Napisano 18 Maja 2023 myśle, że zasadnym byłoby aby ktoś z osób decyzyjnych zabrał głos i powiedział co i jak będzie to wyglądało w tym roku. Powiedzmy, że kupię i co mam zrobić z fakturą i potwierdzeniem przelewu trzymać czy wysyłać - nie ma jasnego przekazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarecki 0 Zgłoś Jarecki 0 Napisano 28 Maja 2023 Za co kocham Zarząd Stowarzyszenia ? Za to że zawsze można zadać pytanie i przy tym nauczyć się cierpliwości , pokory a nawet szacunku dla władzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr 28 Zgłoś Piotr 28 Napisano 3 Czerwca 2023 Mamy 3 czerwca. Poważnie zero odpowiedzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
truteń 1 Zgłoś truteń 1 Napisano 4 Czerwca 2023 wbrew pozorom odpowiedź typu " proszę czekać jeszcze nic nie wiadomo" jest bardzo ważną informacją Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr 28 Zgłoś Piotr 28 Napisano 22 Czerwca 2023 Dzwoniłem. Faktycznie jeszcze nie wiadomo, może pod koniec czerwca będą umowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bocian 18 Zgłoś Bocian 18 Napisano 23 Czerwca 2023 11 godzin temu, Piotr napisał: Dzwoniłem. Faktycznie jeszcze nie wiadomo, może pod koniec czerwca będą umowy. A czy wiadomo do kiedy termin rozliczeń? Tak mi się wydaje, że Narodowa Wieszcz ma Świętą rację: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr 28 Zgłoś Piotr 28 Napisano 23 Czerwca 2023 O rozliczeniach było, że pewnie do połowy lipca. Pewnie na pdf i maila ale to patykiem na wodzie pisane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 165 Zgłoś czarg 165 Napisano 24 Czerwca 2023 W dniu 23.06.2023 o 06:55, Bocian napisał: A czy wiadomo do kiedy termin rozliczeń? Tak mi się wydaje, że Narodowa Wieszcz ma Świętą rację: Rozliczeń nie ma - tak jak nie było w tej zakłamanej Europie ani prawdziwej denazyfikacji, ani dekomunizacji, zbrodniarzom ich zbrodnie uszły na sucho, a niektórzy z nich jeszcze nagrodzeni zostali stanowiskami i apanażami. Bolszewia w Europie ma się nadal dobrze, nic dziwnego, że nawet ta nieświętej pamięci internacjonalna "wieszczyni", uchodzi za przewodniczkę ideową wśród mieszkańców "ten kraju". Miłośniczka Lenina, Stalina, partii komunistycznej, jej wieloletnia aktywistka, laureatka "nobeliejskiej priemii" ,towarzyszka Wisława takie hymny kiedys wyśpiewywała: Lenin Że w bój poprowadził krzywdzonych, że trwałość zwycięstwu nadał, dla nadchodzących epok stawiając mocny fundament – grób, w którym leżał ten nowego człowieczeństwa Adam, wieńczony będzie kwiatami z nieznanych dziś jeszcze planet. Wstępującemu do partii Pytania brzmią ostro, ale tak właśnie trzeba, bo wybrałeś życie komunisty i przyszłość czeka twoich zwycięstw. Jeśli jak kamień w wodzie będzie twe czuwanie, gdy oczy zamiast widzieć będą tylko patrzeć, gdy wrząca miłość w chłodne zmieni się sprzyjanie, jeśli stopa przywyknie do drogi najgładszej. Na powitanie budowy socjalistycznego miasta Miasto socjalistyczne – miasto dobrego losu. Bez przedmieść i bez zaułków. W przyjaźni z każdym człowiekiem. Najmłodsze z miast, które mamy. Najstarsze z miast, które będą. Najmłodsze na jutro bliskie. Najstarsze na jutro dalekie. Ten Dzień Jeszcze dzwonek, ostry dzwonek w uszach brzmi. Kto u progu? Z jaką wieścią, i tak wcześnie? Nie chcę wiedzieć. Może ciągle jestem we śnie. Nie podejdę, nie otworzę drzwi. Czy to ranek na oknami, mroźna skra tak oślepia, że dokoła patrzę łzami? Czy to zegar tak zadudnił sekundami. Czy to moje własne serce werbel gra? Póki nikt z was nie wypowie pierwszych słów, brak pewności jest nadzieją, towarzysze… Milczę. Wiedzą, że to czego nie chcę słyszeć – muszę czytać z pochylonych głów. Jaki rozkaz przekazuje nam na sztandarach rewolucji profil czwarty? – Pod sztandarem rewolucji wzmacniać warty! Wzmocnić warty u wszystkich bram! Oto Partia – ludzkości wzrok. Oto Partia: siła ludów i sumienie. Nic nie pójdzie z jego życia w zapomnienie. Jego Partia rozgarnia mrok. Niewzruszony drukarski znak drżenia ręki mej piszącej nie przekaże, nie wykrzywi go ból, łza nie zmaże. A to słusznie. A to nawet lepiej tak. http://www.andrzejgrych.pl/wislawa-szymborska/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bocian 18 Zgłoś Bocian 18 Napisano 24 Czerwca 2023 Od dawna wiadomo nienawiść ogranicza percepcję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach