robinhuud Zgłoś robinhuud Napisano 22 Stycznia Dzisiaj śniło mi się, że w Warszawie przed KOWR-em wystawiono na tacy refundacje dla pszczelarstwa. Jacek Parszewski dodał do nich jakiś feromon czym wywołał zjawisko rabunku wśród zlatujących się jak sępy okołopszczelarskich producentów i samych pszczelarzy. Dziwne. Kiedyś śniły mi się głównie gołe baby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud Zgłoś robinhuud Napisano 22 Stycznia Przy wytapianiu wosku zasnąłem i przyśnił mi się pan prezydent. Uśmiechnął się do mnie, pogłaskał mnie po głowie, łaskawie wysłuchał mej prośby i przekonał wezwanego na Świętokrzyską pana Barzyka, by ten z FPRO sfinansował badania pozwalające określić jaka metoda pozyskiwania wosku najlepiej oczyszcza go z ciężkiej chemii farmakologicznej i rolniczej. Pan Barzyk łaskawie się zgodził, bo zrozumiał, że dysponuje kasą wszystkich pszczelarzy i akurat taka sprawa dotyczy ich. Powiedział mi, że to mądrzejsze niż fundowanie z tej kasy miodku ekologom i leśnikom, co robił do tej pory i czego szczerze żałuje. Obudziłem się spocony i nie zdążyłem mu powiedzieć o woskomacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena Zgłoś Atena Napisano 23 Stycznia Mam dziwne historyczne skojarzenie; Martin Luther King też rozpoczął wiec od słów "Miałem sen"... Co prawda autor słów nie doczekał ich spełnienia ale... kiedyś się spełniły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bocian Zgłoś Bocian Napisano 31 Stycznia Pszczelarze śnią o świetlanej przyszłości. Misiu: dziś tu i teraz, bo potem może być trudniej. Cytuję: "Agencja 'Nieruchomości Czarnek i Wspólnicy'" Była zmiana prawa, powstał fundusz ministra edukacji Przemysława Czarnka, a organizacje bliskie obozowi władzy otrzymują wielomilionowe dotacje na zakup nowych siedzib czy ich budowę. Działka z dwoma stawami, lasem i "domkiem pszczelarza" w okolicach Elbląga za cyrka dwie i pół bańki. Koniec cytatu Ciekawe czyja ta działka. Miłych snów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena Zgłoś Atena Napisano 31 Stycznia Bocianowi śnią się; dwa stawy, las i miejsce na gniazdo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bocian Zgłoś Bocian Napisano 31 Stycznia 42 minuty temu, Atena napisał: Bocianowi śnią się; dwa stawy, las i miejsce na gniazdo... Mam swoje pola, lasy i pasieczyska. Nie śniłem i nie śnię o cudzym. Dlatego śpię spokojnie w swoim gnieździe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena Zgłoś Atena Napisano 31 Stycznia A czy... bocian nie może śnić o dostatku żab w stawach, ot takich pod jakimś lasem Kiedyś Tadeusz Chyła śpiewał co się śniło psu... Idąc tym tokiem rozumowania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud Zgłoś robinhuud Napisano 31 Stycznia Środek ciężkosci polskiego pszczelarstwa przenosi się pod Elbląg. Fundacja "Dumni z Elbląga" kupuje dla ministra Czarnka w Karczowiskach domek pszczelarza: https://tvn24.pl/premium/willa-plus-dotacje-ministra-przemyslawa-czarnka-na-zakup-nieruchomosci-6709936?premiumCode=86912cba4dd1a3c9a3f21438f16c764f52e79284 https://tvn24.pl/premium/willa-plus-dotacje-ministra-przemyslawa-czarnka-na-zakup-nieruchomosci-6709936?premiumCode=86912cba4dd1a3c9a3f21438f16c764f52e79284 Minister Czarnek może zostać naszym kolegą: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adamski Zgłoś adamski Napisano 31 Stycznia Od i ciekawostka, Karczowiska to jakieś bliskie sąsiedztwo niejakiego Badeńskiego. 🤔. Przypadek, nie sądzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lech Zgłoś lech Napisano 1 Lutego 15 godzin temu, Bocian napisał: Pszczelarze śnią o świetlanej przyszłości. Misiu: dziś tu i teraz, bo potem może być trudniej. Cytuję: "Agencja 'Nieruchomości Czarnek i Wspólnicy'" Była zmiana prawa, powstał fundusz ministra edukacji Przemysława Czarnka, a organizacje bliskie obozowi władzy otrzymują wielomilionowe dotacje na zakup nowych siedzib czy ich budowę. Działka z dwoma stawami, lasem i "domkiem pszczelarza" w okolicach Elbląga za cyrka dwie i pół bańki. Koniec cytatu Ciekawe czyja ta działka. Miłych snów. Czytałem , że po wyborach zabiorą Rydzykowi wszystko co wyłudził z środków publicznych. Pewnie będzie tak samo z tymi willami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena Zgłoś Atena Napisano 1 Lutego Ośrodek przeniesie się z Kamiannej pod Elbląg??? Minister d/s rolnictwa, mister Kowalski pobłogosławi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud Zgłoś robinhuud Napisano 1 Lutego Pszczelarze Warmii i Mazur, nie bójta się fundacji! Ona statutowo wesprze miejscowy biznes! Fundacja "Dumni z Elbląga" zarejestrowana w sądzie wiosną 2022 - jednoosobowa. Bez kapitału. KRS 0000964530. Jedno nazwisko - Kamil Nowak. Nie znacie? Podobno kumpel z liceum Szefa Rządowego Centrum Legislacji Stefana Rządcy. Fundacja nie ma nic wspólnego z pszczelarstwem za wyjątkiem wpisanego w statut wspierania miejscowych przedsię biorców. Nie marzą o niczym innym jak pomoc Ukrainie. Pewnie poprzez sprzedaż ichniego miodu. Fundacja Dumni z Elbląga, jedna z bardziej enigmatycznych beneficjentek ministerialnych dotacji. Założona zaledwie w kwietniu 2022 roku, jesienią otrzymała od MEiN 2,186 mln zł na zakup nieruchomości i wyposażenia. Karczowiska Górne 11. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena Zgłoś Atena Napisano 11 Marca 09.03 Podkomisja stała d/s sprzedaży bezpośredniej zapoznała się z realizacją ustawy z 29.10. '21 o ułatwieniach w handlu produktami lokalnymi. Przedstawicielka NIK wytknęła niedociągnięcia i braki w realizacji... A jak realizacja w/w ustawy oceniana jest przez pszczelarzy, jak sądzę aktywnych uczestników tego gospodarczego przedsięwzięcia??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena Zgłoś Atena Napisano Niedziela o 10:13 Nie wiem czy pod właściwym tematem zamieszczam tę informację którą przez godzinę czytałem na pasku w TV otóż; PRAWIE POŁOWA MIODU IMPORTOWANEGO PRZEZ PAŃSTWA EUROPY ZACHODNIEJ - TO PODRÓBY. Stwierdził to jakiś unijny urząd /nazwy nie pamiętam/. Informacja ta skłania do wniosku o przywrócenia pisanego(?)/niepisanego(?) prawa że pszczelarz przed sądem nie ma obowiązku składania przysięgi na prawdomówność. Co prawda ilość pszczelarzy gwałtownie by wzrosła /szczególnie w miastach/ ale, jak sądzę, wśród braci pszczelarskiej znalazłoby się wielu z dużą siłą politycznego przebicia i.... coś by zaczęło zmieniać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud Zgłoś robinhuud Napisano Niedziela o 21:01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena Zgłoś Atena Napisano wczoraj o 11:13 Wielce pouczający wykład.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud Zgłoś robinhuud Napisano 15 godzin temu Stowarzyszenie Polska Izba Miodu Od trzech lat działa w Polsce pod nadzorem prezydenta Torunia stowarzyszenie pszczelarskie o nazwie "Stowarzyszenie Polska Izba Miodu". Nie wiem, czy jest kontynuatorem tradycji wcześniejszej organizacji o podobnej nazwie Polska Izba Miodu. Ma siedzibę w staropolskim rozmodlonym Toruniu. Stawia sobie ono tak szlachetne cele pszczelarskie, że pomyślałem nawet o fuzji z Polanką, która też jest stowarzyszeniem pszczelarzy i ma podobne ambitne cele. Nigdzie jednak nie znalazłem statutu tego stowarzyszenia, choć organizacja ma piękną witrynę internetową. Numer KRS: 0000831376 STOWARZYSZENIE POLSKA IZBA MIODU http://izbamiodu.org.pl/pl Zarejestrowane jest w sądzie warszawskim sygnatura akt: WA.XII NS-REJ.KRS/941/21/599 rejestracja w KRS: 28.02.2020 SĄD REJONOWY DLA M. ST. WARSZAWY W WARSZAWIE, XII WYDZIAŁ GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO Czy mógłby ktoś z warszawskich polankowiczów podejść ze srajfonem do sądu, w czytelni poprosić o akta SPIM wg numeru podanego wyżej i pstryknąć parę fotek statutu? Byłbym niezmiernie wdzięczny za maila z fotozałącznikami. We władzach Stowarzyszenia zasiadają tak zacni i znani polscy pszczelarze, że byłbym przeszczęśliwy gdyby doszło do fuzji dwóch bratnich stowarzyszeń. Szczególnie że oba nie mają statusu organizacji pożytku publicznego. Dlatego nie mogę ich obu uszcześliwić 1,5% odpisu od swego emeryckiego podatku. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Pszczelarze z krajów unii i spoza unii - w mieszaninę łączcie się! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach