bonluk 2 Zgłoś bonluk 2 Napisano 5 Września 2017 Witam. Chciałbym podziękować Pani Annie Snuszka za jej życzliwość, bardzo dobry kontakt, cierpliwość i za pełen profesjonalizm. Dzięki Pani Annie mogłem dokonać zamówienia inwertu dla pszczół nie będąc członkiem polanki. Pani Anna musiała się tłumaczyć za firmę diamant która deklarowała dostarczenie towaru w przeciągu 10 dni. Jak się później okazało towar miał opóźnienie 30 dniowe... Firma diamant sprzedała towar którego fizycznie nie miała na stanie. Jeszcze raz bardzo dziękuje Pani Annie za poświęcony czas... 1 roburus dodał reakcję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafał 4 Zgłoś rafał 4 Napisano 26 Września 2017 czy ktoś zgadnie jaki to syrop i jaka firma go wyprodukowała dzisiaj (tj. 26.09.2017)otwarte wiadro dla ułatwienia - syrop kupiony w tym roku (4 miesiące temu) i jeszcze ma okres przydatności 7 miesięcy przechowywany w temp. 10-15 st.C połowa wiadra skrystalizowana z tej samej palety i z tej samej partii tylko jedno takie wiadro a w kilku jeszcze na dnie widać początki krystalizacji, ale nie takie jak w tym wiadrze Dziwimy się czemu zapasy w ulach krystalizują, a tu masz "Babo placek" już w wiadrze zaczyna krystalizować W tym roku karmiłem tym badziewiem 25 rodzin na jednej z pasiek. Będzie porównanie bo testuję jeszcze dwa inne syropy na tej pasiece. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafał 4 Zgłoś rafał 4 Napisano 20 Października 2017 coś o paszach otwórzcie filmik na 4:20 minucie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafał 4 Zgłoś rafał 4 Napisano 22 Października 2017 otrzymałem odpowiedź od producenta tego syropu "Z przykrością przeczytaliśmy Pana pismo w sprawie niezadowolenia ze stosowania naszego produktu dedykowanego dla sektora pszczelarskiego. Chcielibyśmy odnieść się do sytuacji związanej z Pana uwagami. ..................... jest zatwierdzoną paszą dla pszczół, chętnie przez pszczoły pobieraną i przy ogrzewaniu jej przez odpowiednią wielkość i jakość rodziny pszczelej pozwala jej przeżyć w okresie jesienno-zimowym. W okresie wiosennym pszczoły korzystają z dostępnej bazy pożytkowej, a jeśli pogoda na to nie pozwala (IV-V 2017r), to należy podać dodatkowe ilości węglowodanów w postaci syropu lub ciasta pszczelego. Produkty o nazwie handlowej ......................... są paszami dla pszczół znajdującymi się pod nadzorem weterynaryjnym. Zarówno surowce używane do produkcji jak i parametry procesowe podlegają specjalistycznym badaniom prowadzonym przez wewnętrzne laboratorium Cukrowni oraz wspomnianą wcześniej weterynarię z .......................... pod którą podlega zakład w ..................... Nasze produkty są w pełni powtarzalne i badane w każdej dobie produkcyjnej. Nie ma możliwości, aby różniły się od specyfikacji, gdyż głównym surowcem jest nasz cukier, woda i enzym biologiczny inwertaza, ten sam który naturalnie stosuje pszczoła do rozłożenia cukru. Zaprezentowane przez Pana zdjęcie świadczy o nieprzestrzeganiu warunków przechowywania podanych na opakowaniu syropu. Od momentu uruchomienia produkcji syropów inwertowanych nie dokonywaliśmy żadnych zmian w doborze surowców do produkcji, jak i w samej recepturze. Zmienną wartością jest czynnik pogodowy, jakość rodzin pszczelich. Pasza ................... ma optymalny skład. Pasza w formie syropu służy do karmienia pszczół i pod wpływem ciepła rodziny pszczelej (kłębu) jest w formie pozwalającej na jej pobranie i przetrwanie przez rodziny pszczele do kolejnej wiosny, jeśli zastosowano wystarczającą dawkę. Takie jest jej zadanie i jest ono spełnione, zwłaszcza, że w tym samym czasie na jej bazie karmionych jest kilkadziesiąt tysięcy rodzin pszczelich w Polsce i nie tylko. Gdyby problem powiązany był tylko z naszą paszą, to wówczas dotknąłby ich wszystkich, a nie pojedynczych przypadków. Pragniemy również zaznaczyć jak ważnym parametrem dla zachowania właściwej konsystencji naszego produktu jest temperatura przechowywania. Pasza ................. przechowywana w niewłaściwych warunkach zmienia konsystencję. Natychmiast po otrzymaniu od Pana zgłoszenia przeanalizowaliśmy nasze próbki archiwalne produktu .............. i w żadnej z nich nie było oznak krystalizacji. Ilość pozytywnych sygnałów od pszczelarzy kupujących i chcących nadal kupować nasze produkty pozwala nam na dalszy rozwój produktów i ich doskonalenie. Z poważaniem, ...................... Specjalista ds. jakości " jak będziecie mieć problemy z syropem to jest wasz błąd w przechowywaniu, albo macie pszczoły nie takie jak powinniście mieć, albo pogoda nie taka, albo albo............. nigdy wina nie będzie producenta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafał 4 Zgłoś rafał 4 Napisano 23 Października 2017 a to moja odpowiedź do tej firmy "Dzień dobry, Szanowna Pani W załączniku przesyłam wyniki badań, które pokazują że troszeczkę się Pani myli 1. Pisze Pani że: "Od momentu uruchomienia produkcji syropów inwertowanych nie dokonywaliśmy żadnych zmian w doborze surowców do produkcji, jak i w samej recepturze. Zmienną wartością jest czynnik pogodowy, jakość rodzin pszczelich." " Nasze produkty są w pełni powtarzalne i badane w każdej dobie produkcyjnej. Nie ma możliwości, aby różniły się od specyfikacji" pliki 01011601.PDF 03011601.PDF są to wyniki badań z dwóch różnych laboratoriów syropu ................ Numer partii wyrobu .....67142 Data załadunku 09.05.2017, termin ważności 04.2018r. - z tej partii pochodzi ten syrop, który skrystalizował w wiadrze. - zgłaszane do Pani M................ i Pana K.................. w maju 2017r. według mnie troszeczkę się różnią z danymi zawartymi w ateście jakości dołączonymi do produktu dla porównania plik 03011602.PDF jest to wynik z badania innego syropu i innego producenta, w którym wykazano tymi samymi metodami badania obecność sacharozy dysponuję kilkoma wiadrami ......................... z w/w partii, oryginalnie zamkniętymi - jeżeli państwo potrzebują do badań to mogę udostępnić (komisyjnie) plik Pomada - kryształy cukru.pdf - pokazuje, że nie macie pełnej kontroli nad procesem produkcji i produktem końcowym w waszym przedsiębiorstwie 2. Pisze Pani że: "Produkty o nazwie handlowej .............................. są paszami dla pszczółznajdującymi się pod nadzorem weterynaryjnym." W rozmowie z Panem Mariuszem z PIW - Ciechanów wynikało, że badali tylko wysłodki w zakładzie z G..................., a nie paszę dla pszczół "............"- jeżeli było inaczej to proszę o protokół pokontrolny dot. w/w produktu 3. Pisze Pani że: "Zaprezentowane przez Pana zdjęcie świadczy o nieprzestrzeganiu warunków przechowywania podanych na opakowaniu syropu." "Pasza .................. przechowywana w niewłaściwych warunkach zmienia konsystencję." W moim magazynie wszystkie wiadra tj. 44 szt. z w/w dostawy były przechowywane w identycznych warunkach zalecanych przez producenta (pow. 10 st.C.). Dlatego dziwi mnie fakt, że tylko jedno wiadro z 44 skrystalizowało. Zauważyć trzeba że od 9.05.2017 były już dodatnie temperatury i utrzymanie w magazynie powyżej 10 st. C. nie było problemem. Jeżeli u mnie warunki przechowywania były takie jak zaleca producent to można pokusić się o stwierdzenie, że w magazynie producenta nie spełniono warunków przechowywania. Z poważaniem Rafał ........... Pszczelarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafał 4 Zgłoś rafał 4 Napisano 23 Października 2017 a tu odpowiedź producenta już nie mieli żadnego argumentu na poparcie swoich tez i na inne punkty nie odpowiedzieli "Klient: Pan Rafał ................ Szanowny Panie, Przedstawione przez Pana wyniki analiz i metodyki są adekwatne dla miodu. Produkt .................. jest syropem inwertowanym, który powinien być badany zgodnie z metodyką ICUMSA w laboratorium akredytowanym. Informujemy, ze fałszowanie miodu inwertem jest zabronione. Z poważaniem, ........................... Specjalista ds. jakości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafał 4 Zgłoś rafał 4 Napisano 26 Października 2017 w załączniku zdjęcie aktualnego atestu jakości pokarmu dla pszczół przeczytajcie Uwagi: jestem ciekaw czy inni kupujący ten produkt też mają i czy zauważyli taki wpis a ja pomimo atestu wczoraj wysłałem próbkę do badania zawartość powinna zgadzać się z atestem (produkt świeży bo wyprodukowany 6.10.2017r od dnia produkcji nie było mrozu ani upału) .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafał 4 Zgłoś rafał 4 Napisano 26 Października 2017 w poście z pierwszej strony Napisano 20 czerwiec 2017 - 21:41 wskazywałem na możliwą zmianę składu syropu na stronie producenta nadal brak wzmianki zawartej w uwagach atestu zdjęcie z 26.10.2017r ale dobra wiadomość cena spada, dwa dni wcześniej syrop kosztował 50zł wiadro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafał 4 Zgłoś rafał 4 Napisano 15 Listopada 2017 i wszystko jasne 03011601.PDF Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kavior 0 Zgłoś Kavior 0 Napisano 18 Listopada 2017 Skład się zmienia to zmieniają się też inne parametry .Możliwe ,że wytrąca się np.kwas glukonowy,a podczas ogrzewania przez pszczoły i słabej wentylacji to może być ciekawa mieszanka do tego wzrasta zapewne kolejny parametr wytrącona sól wapniowa -glukanian wapnia inaczej sól . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafał 4 Zgłoś rafał 4 Napisano 28 Listopada 2017 Jeżeli chcemy mieć pewność, że syropy (inwerty itp.) nie zaszkodzą naszym pszczołom i chcąc mieć możliwość weryfikowania składu tych produktów musimy dążyć do opracowania norm jakościowych, składu cukrów i innych parametrów fizykochemicznych dla syropów stosowanych do dokarmiania pszczół. jeżeli tego nie uzyskamy to będą się zdarzały różne przypadki "kombinowania" ze składem syropów i zawsze będziemy na przegranej pozycji na dzień dzisiejszy to nie mamy czym legalnie karmić pszczół - syropami nie możemy bo nie jesteśmy zarejestrowani u weterynarza jako używający paszy do karmienia zwierząt - cukrem też nie specjalnie - bo cukier nie jest przeznaczony do karmienia pszczół ( nie spotkałem się żeby jakaś cukrownia na swoim produkcie napisała, że cukier nadaje się do karmienia pszczół) były jakieś próby czynione przez hurtowników Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafał 4 Zgłoś rafał 4 Napisano 20 Grudnia 2017 i ceny nadal spadają i tu dołączę żarcik - Jak będą w takim tempie obniżać cenę, to w czerwcu będą dopłacać żeby im ktoś chciał to odebrać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafał 4 Zgłoś rafał 4 Napisano 21 Grudnia 2017 zastanawia mnie opis w/w produktu "Korelacja glukozy/fruktozy/ sacharozy (30/39/31) sprawia, że pasza ta jest idealna na zimowe podkarmianie." a jeżeli pasza zmienia swój skład podczas przechowywania wpis z atestu jakości "Naturalnym zjawiskiem podczas przechowywania produktu jest powolnie przebiegająca inwersja sacharozy do glukozy i fruktozy". to czy ta pasza, po tej powolnej inwersji zachodzącej już podczas przechowywania "jest idealna na zimowe podkarmianie " i czy nadaje się do takiego podkarmiania? i jeszcze jedno pytanie kiedy kupować taką paszę (syrop), żeby skład był właściwy i "idealny" do zimowego podkarmiania? - jeżeli po niecałym miesiącu od wyprodukowania skład jest już inny od tego co deklaruje producent może na ten temat wypowie się ktoś z Polanki, albo może jakiś "Profesur" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafał 4 Zgłoś rafał 4 Napisano 6 Kwietnia 2018 W tym roku karmiłem tym badziewiem 25 rodzin na jednej z pasiek. Będzie porównanie bo testuję jeszcze dwa inne syropy na tej pasiece. Po przeglądzie pasieki już wiem czym będę karmił w tym sezonie. dwa na trzy syropy skrystalizowały w plastrach i to można powiedzieć na "beton". W kilku ulach trudno wbić dłuto lepiej wygląda sytuacja w ulach, które karmiłem na zimę samym ciastem tam krystalizacji zapasów nie ma. Rodziny karmione w tym samym czasie i w podobnej sile Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafał 4 Zgłoś rafał 4 Napisano 22 Maja 2018 jest 21.05.2018, a w gnieździe zalega skrystalizowany pokarm zimowy (inwert). Pszczołom coś w nim nie pasuje. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2087353754840395&set=gm.1688939297819880&type=3&theater&ifg=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jokaz 98 Zgłoś jokaz 98 Napisano 27 Maja 2018 Czy Zarząd zna już ceny na rok 2018 paszy dla pszczół F72? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anna Snuszka 0 Zgłoś Anna Snuszka 0 Napisano 27 Maja 2018 Tak, ale nie możemy cen upubliczniać na forum Proszę o zapytania mailowe pod adresem polanka@pszczelapasja.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borden 20 Zgłoś Borden 20 Napisano 2 Czerwca 2018 Czy to tajemnica ta cena inwestując? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr_S 205 Zgłoś Piotr_S 205 Napisano 2 Czerwca 2018 Każdy może ją poznać, ale taką mamy umowę z P&F, że nie możemy jej pokazać publicznie. Ot - coś za coś. Tajemnica handlowa to normalna rzecz. Ponieważ każdy może sobie porównać cenę przekazaną mailem z tą, która można dostać bezpośrednio od P&F, każdy tez może sobie wyrobić zdanie na temat gdzie warto zainwestować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafał 4 Zgłoś rafał 4 Napisano 26 Czerwca 2018 Dzisiaj otrzymałem dostawę nr partii L368123 fondantu pszczelego w op. 2kgx7 z promowanej przez niektórych firmy z przykrością muszę państwa powiadomić, iż po wstępnym sprawdzeniu granulacji cukru użytego do produkcji stwierdziłem zbyt duże kryształki. Wielokrotnie zwracałem tej firmie problem i nadal brak poprawy. Opakowania 2kg fajne, poręczne to im się udało. Może ktoś wpływowy z Polanki zadziałałby w tym temacie i firma posłucha uwag włożę do odkładów z dennicą osiatkowaną i poczekam ile pszczoły wyrzucą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anna Snuszka 0 Zgłoś Anna Snuszka 0 Napisano 15 Lipca 2018 Informuję że P&F wstrzymuje zamówienia inwertu w wiaderkach na razie do 8.07Kontenery będą dostępne do wyczerpania zapasów.Jako alternatywę mogę obecnie zaproponować produkt pszeniczny z Hoolger Foodwiaderka a'15 w cenie 2,11 zł/kg (660 kg na palecie)wiaderka a'40 w cenie 2,15 zł/kg (480 kg na palecie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafał 4 Zgłoś rafał 4 Napisano 18 Października 2018 otrzymałem wyniki kolejnego syropu dla pszczół pochodzenia Czeskiego, który miał zawierać składniki........ syropu: 40% fruktoza, 30%glukoza, 30%sacharoza w załączniku wyniki trzeba jeszcze przeliczyć na suchą masę woda 28,8% czyli sucha masa 71,2% fruktoza 28,64% w suchej masie 40,22% glukoza 23,46% -II- 32,95% sacharoza 17.03% -II- 23,92% ? HMF 1,75 (mg/100g) jeszcze nie wiem czy to dobrze czy nie ale wyczytałem że dopuszczone jest 2mg/100g Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borden 20 Zgłoś Borden 20 Napisano 18 Października 2018 W tym roku od jednego z producentów w Polsce zakupiłem 8 palet inwertu. Zakup miał miejscem końcem maja. W sierpniu okazało się, że inwert sfermentował. Rozmowy były trudne, producent stwierdził, że jego wyrób jest dobry i powinienem sam sprawdzić jego jakość przy odbiorze, mimo tego uznał reklamację i szybciutko odebrał nam wszytki pozostały inwert / część na bieżąco służyła do podkarmiania/ . Niestety w naszym kraju nikt nie jest w stanie określić przyczyny takiego stanu. Ja zadam tylko jedno pytanie : Czy jest określony wzorzec pokarmu zimowego dla pszczół do którego jakiekolwiek laboratorium będzie mogło się odnieść przy badaniach jakościowych inwertu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adamski 36 Zgłoś adamski 36 Napisano 18 Października 2018 Czy tak trudno napisać jaki to producent czy jaki to produkt aby inni nie popełniali tego samego błędu? Jeżeli to prawda to producent będzie ostrożniejszy na przyszłość a pszczelarze nie wydadzą pieniędzy na półprodukt do produkcji bimbru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 19 Października 2018 Nieśmiało przypomnę, że pszczelarz nie powinien kierować się tylko ceną i innymi mało wiarygodnymi pierdołami podawanymi w reklamie, i nie kupować inwertu oznakowanego jako pokarm dla pszczół, a kupować inwert majacy status paszy dla pszczół. Producent paszy dla pszczół produkuje ją pod nadzorem weterynarii i znajdziemy go w rejestrze producentów pasz na witrynie GIW. Niby drobnostka, ale w razie czego inna kwalifikacja prawna i rozmowa prawnika z producentem. Ta logika dotyczy również niestety produkcji cukru i ciast. Niestety, bo nie ma dziś na rynku cukru ze statusem paszy dla pszczół i niewiele jest dziś tak oznakowanych ciast. Pasza dla ludzi ma zdecydowanie niższe wymogi zdrowotne i wolno ją podawać zwierzętom tylko na własną odpowiedzialność (jak stary chleb zwierzakom w zoo, czy cukier pszczołom). Producent paszy dla zwierząt musi na etykiecie podać swój numer weterynaryjny producenta z tejże ewidencji GIW. Przykładowo Axen Bio Group Marka Głuchowskiego (najlepszego premiksiarza wśród prawników i najlepszego prawnika wśród premiksiarzy), znany nam z innego wątku o Vitaeapisie, mimo że dziś już nie produkuje niczego dla pszczół, ma dla bezpieczeństwa aż trzy takie numery . https://pasze.wetgiw.gov.pl/demo/index.php?n=axen+bio+group&w=all&s_typ=1&submit=search&mode=2&search_mode=2&lng= Zaś firma Marka Klata Biobalance, mimo że odpowiada tylko za etykietowanie (cokolwiek by to nie znaczyło) ma na wszelki wypadek też swój numer weterynaryjny (jak ksiądz siusiaka) https://pasze.wetgiw.gov.pl/demo/index.php?n=biobalance&w=all&s_typ=1&kd%5B%5D=B&submit=search&mode=2&search_mode=2&lng= Gdyby ktoś wytruł sobie pszczoły paszą, to rozmowa będzie krótka i wspomogą ja spece - prawnicy specjaliści od pasz, czyli kancelaria Głuchowski Siemiątkowski Zwara. Szczególnie gdy dotyczyć to będzie ich pasz . Numer wet obowiązuje chyba tylko w kraju, więc biobalancer Akos jest spoko. Ale krajowi producenci pasz dla pszczół nie powinni spać spokojnie. https://www.kancelaria.eu/category/obszary-praktyki/prawo-farmaceutyczne/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach