Borowy 129 Zgłoś Borowy 129 Napisano 26 Lipca 2021 Nie chce mi się "karpacki" z Tobą pisać. Męczące to i do niczego nie prowadzi. Zdrowia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karpacki 230 Zgłoś Karpacki 230 Napisano 26 Lipca 2021 Nikt pana o to pisanie nie prosi. Do czego miała by prowadzić rozmowa z "niejakim"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 108 Zgłoś Atena 108 Napisano 27 Lipca 2021 Mam pytanie do p. Borowego; Jak ocenia sprawę dopłat do rodzinki pszczelej? Chodzi o włączenie w ten proceder służby weterynaryjnej która ma obowiązek potwierdzania czego lekarze wet nie widzą. Dla mnie to sprawa kryminalna na cały kraj. Zaznaczę że byłem i jestem za przyjętym rozwiązaniem ws. dopłat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 27 Lipca 2021 Pismo złożone w sądzie 30 kwietnia 2021 r. 4 podpisy 7 załaczników. Oficjalne pismo złożone w sądzie przez organ PZP – komisję rewizyjną. Nie ma możliwości, by sąd udawał, że tego nie ma. Może tylko przeciągać sprawę tłumacząc się reformą sądownictwa i przeciążeniem sądu. Ten młynek w Polsce jest powolny, ale chyba mielący. Ciekawe, czy wybór nowej komisji (ucieczka do tyłu) spowoduje unieważnienie decyzji starej komisji poprzez przemieszczenie w czasie (teleportacja zarządu PZP)? Czy zbicie termometru uwalnia pacjenta od gorączki? Bardzo ciekawy praktyczny test wiarygodności polskiego sądownictwa. Ewentualne przymknięcie oka może być przykładem i zachętą sądowej inżynierii rejestracyjnej dla wielu cwaniaków, szczególnie masowe marginalizowanie znaczenia i decyzji komisji rewizyjnych. Będą w tym mieli udział delegaci na zjazd PZP, którzy demonstracyjnie wypięli się na wybraną przez siebie komisję rewizyjną. Dalej już tylko prezydent, ale nie Dylon, a Łukaszenka. Może zjazd został zwołany tak cichcem, znienacka, w swoim gronie i bez szumu medialnego, by nie zaingerował sąd? Zjazd faktu dokonanego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 28 Lipca 2021 Kilka cyferek zjazdowych, by wyczuć środek ciężkosci PZP: Zjazd rozpoczęło w pierwszym terminie podobno około 190 delegatów i nie było problemu z kworum. Obrady prowadził skarbnik Voss nie odczuwając dyskomfortu, że prowadzi dyskusję nad absolutorium dla siebie jako skarbnika. W głosowaniu nad tym absolutorium bez opinii komisji rewizyjnej padło głosów: 79 za, 40 przeciw i 19 wstrzymało się. Nie dowiedziałem się, kto wystąpił z wnioskiem o to absolutorium – pytajcie na zebraniach swych delegatów. Coś są Wam winni. Prezydentura rozegrała się w dwu fazach. 1-a faza: Dylon 44, Bodzioch 41, Krawczyk 60, Kudła – wycofał się; 2-a faza: Dylon 74, Krawczyk 71. Głosowanie do zarządu: Kołtowski 83, Kudła 76, Duszczak 67, Ból 63, Voss 63, Jarosz 58 Głosowanie do Komisji Rewizyjnej: Baran 39, Tryzna 46, Górny (były skarbnik) 58, Pani Flis (Pszczela Wola) 58, Budziszewski – 79, Saradow 47, Tuma (organizator zjazdu polczyńskiego) 57, Zaremba 36. Na drugi dzień w głosowaniach brało udział coraz mniej delegatów (około 120), a w obiadek głodnych już było tylko około 60. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 29 Lipca 2021 Chciałbym nieoficjalnie wystąpić z apelem do społeczeństwa i pszczelarzy, by nie pić piwa i nie nocować w Domu Pszczelarza. Według komisji rewizyjnej PZP sprawozdanie finansowe zarządu PZP jest wirualne i organizacja dopłaca ze składek do działalności DP, co jest niezgodne z literą statutu. W sumie działa to chyba tak: pszczelarz dostaje państwowe dopłaty KPWP w określonym celu, kupuje za nie sprzęt w hurtowni pszczelarskiej, czym kieruje strumień kasy do Chińczykow. Również większość refundowanych lekow dla pszczół jest nie z Polski. Pszczelarz wpłaca składkę do PZP, która idzie na refundację piwa dla gości DP. Pszczoły mają figę. Trzeba z tym skończyć. Proponuję reprywatyzację DP poprzez założenie jakiejś fundacji zaciemniającej horyzont przez zarząd PZP, udający własciciela oddanego mu w depozyt obiektu. Fundacja będzie wiedziała jak skutecznie pozbyć się problemu stworzonego przez księdza Ostacha i zjazdowi nic do tego. Również mi, członkowi Polanki, którego ksiądz Ostach wprowadził w błąd testamentem sugerując współwłaścicielstwo spadkowe obiektu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 30 Lipca 2021 Miałem telefon z Rzeszowa (dzięki) i odszczekuję. Podałem, że w skład nowo wybranej komisji rewizyjnej PZP weszła Pani Flis reprezentująca Pszczelą Wolę. Nieprawda - przypadkowa zbieżność nazwisk. Komisjantka rewizyjna PZP w funkcji sekretarza Elżbieta Flis reprezentuje WZP Rzeszow i w wolnych chwilach kontroluje wraz ze swym szefem Markiem Barzykiem z FPRO Tadeusza Dylona jako prezesa WZP. Teraz dodatkowo będzie kontrolować go jako prezydenta. Pani Elżbieta reprodukuje matki pszczele i sprzedaje je w sklepie WZP Rzeszów kontrolowanym z urzędu przez prezesa Dylona. Zapewne łączy ich refundacja. W odróżnieniu od sytuacji, gdy prezydent Dylon nie ma wpływu, nie chce i nie kontroluje FPRO swego kontrolera w WZP Marka Barzyka reprezentującego w tym FPRO jako sekretarz nie wiadomo kogo, ale z zielonym parasolem. Jak mawiają starożytni Rosjanie: „dowieriaj, no prowierjaj”. Mogę spać spokojnie. Jeszcze nigdy w historii pszczelarstwa tak wielu nie kontrolowało tak ślicznie tak nielicznych – Łyliam Szekspir. http://www.wzp.rzeszow.pl/zarzad/ https://pzp.biz.pl/2021/07/24/xxiv-walny-zjazd-delegatow-polskiego-zwiazku-pszczelarskiego/ https://www.kzprirb.pl/powolanie-komisji-zarzadzajacej-fundusz-promocji-roslin-oleistych/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArkadiuszC 9 Zgłoś ArkadiuszC 9 Napisano 30 Lipca 2021 11 godzin temu, robinhuud napisał: Miałem telefon z Rzeszowa (dzięki) i odszczekuję. Podałem, że w skład nowo wybranej komisji rewizyjnej PZP weszła Pani Flis reprezentująca Pszczelą Wolę. Nieprawda - przypadkowa zbieżność nazwisk. Komisjantka rewizyjna PZP w funkcji sekretarza Elżbieta Flis reprezentuje WZP Rzeszow i w wolnych chwilach kontroluje wraz ze swym szefem Markiem Barzykiem z FPRO Tadeusza Dylona jako prezesa WZP. Teraz dodatkowo będzie kontrolować go jako prezydenta. Pani Elżbieta reprodukuje matki pszczele i sprzedaje je w sklepie WZP Rzeszów kontrolowanym z urzędu przez prezesa Dylona. Zapewne łączy ich refundacja. W odróżnieniu od sytuacji, gdy prezydent Dylon nie ma wpływu, nie chce i nie kontroluje FPRO swego kontrolera w WZP Marka Barzyka reprezentującego w tym FPRO jako sekretarz nie wiadomo kogo, ale z zielonym parasolem. Jak mawiają starożytni Rosjanie: „dowieriaj, no prowierjaj”. Mogę spać spokojnie. Jeszcze nigdy w historii pszczelarstwa tak wielu nie kontrolowało tak ślicznie tak nielicznych – Łyliam Szekspir. http://www.wzp.rzeszow.pl/zarzad/ https://pzp.biz.pl/2021/07/24/xxiv-walny-zjazd-delegatow-polskiego-zwiazku-pszczelarskiego/ https://www.kzprirb.pl/powolanie-komisji-zarzadzajacej-fundusz-promocji-roslin-oleistych/ rąsia rąsie myje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 108 Zgłoś Atena 108 Napisano 31 Lipca 2021 Fundusz Promocji Roślin Oleistych... Zaczynam się gubić w tym - o co chodzi? Promuje się uprawę odmian rzepaków które nie potrzebują zapylania a Fundusz ma wspierać /rzekomo/ pszczelarstwo? Kojarzy mi się jakoś tak jakby ścieżki rowerowe miały promować kolarstwo torowe. Czy znowu docenić przysłowie; "w tym szaleństwie jest metoda"... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jokaz 100 Zgłoś jokaz 100 Napisano 31 Lipca 2021 Przy czym nie należy zapomnieć o setkach tysięcy ton chemii wlanej do ziemi i na rzepak a przy okazji milionach podtruwanych lub trutych pszczół. I w końcu PZP ma brudne ręce, bo tę kasę wyciąga ręce. Jak by nic się nie stało. A co najlepsze to znajdują się firmy, fundację z poza branży pszczelarskiej i trzepią kasę. A co. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 24 Sierpnia 2021 https://pzp.biz.pl/2021/08/02/8-europejska-konferencja-pszczelarska-beecome-2021-warto-zapisac-termin/ „European Beekeeping Congress BEECOME to jedno z największych wydarzeń europejskiej branży pszczelarskiej, od lat wspierane przez czołowe autorytety światowego pszczelarstwa. W tym roku, konferencja odbędzie się w całości za pośrednictwem łączy internetowych, umożliwiając udział w międzynarodowej konferencji każdemu pasjonatowi pszczelarstwa na świecie.” Wyłazi eurosłoma z eurobutów. Polski pszczelarz da radę wziąć udział w Europejskim Kongresie, a za Chiny nie da rady w zjeździe PZP. Wypada poprosić Tomasza Łysonia, by posprzątał w PZP i podkształcił informatycznie elyty. To się musi rozlecieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach