robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 13 Sierpnia 2022 Zostało 10 dni do Apimondii 2022. Zlokalizowano ją decyzją polityczną jak protest przeciw wojnie na Ukrainie w Turcji. Hala główna ApiEkspo zostałe już praktycznie wynajęta i rozparcelowana. Wśród wystawców ApiExpo nie widać rosyjskich firm i organizacji. Są za to niezbyt liczne ukraińskie, co jest zrozumiałe. Nie interesowałem się programem naukowym Apimondii (na razie), a tylko planem towarzyszącej Apimondii imprezy komercyjno – handlowej – ApiExpo. Z Polski zauważyłem tylko trzy firmy, ani jednej organizacji, szczególnie tej wiodącej. Sądecki Bartnik (C3), Łysoń (A3 i A4) i Ule -Wyrobek (C39). Największą powierzchnię wynajęła firma Łysoń i to w centralnej części danc-placu . Nieproporcjonalnie dużo stoisk zajęli Turcy – myślę, ze wynika to z małej popularności tej imprezy. Udział Polaków w części naukowej, który bardziej mnie interesuje niż błysk inoxu – to materiał na oddzielny post. Tutaj można zorientować się gdzie będą błyszczeć polscy handlowcy (nie mylić z pszczelarzami). https://map.apimondia2021.com/?location=c39 Link do nowego gracza na ApiExpo: https://www.ule-wyrobek.pl/ Pozostałych dwóch nie muszę przedstawiać. Osobiście przyjrzę się Apimondii tylko pod kątem postępu w walce z warrozą, higienie i technologii produkcji węzy pszczelej. Mam mieszane uczucia w ocenie tej światowej organizacji i jej przydatności dla prawdziwych, "zwykłych" pszczelarzy. Chyba kongres Apimondii uległ degeneracji - porównując ten do początków i założeń tej organizacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 19 Sierpnia 2022 Wiedziony lokalnym patriotyzmem przejrzałem program naukowy Apimondii. O części ApiExpo dla handlarzy przypszczelarskich już pisałem. Muszę powiedzieć – jestem mocno rozczarowany. Tak cieniuchno to jeszcze nie było. https://apimondia2021.com/docs/Full_Program.pdf?a=242342342145 Znalazłem z trudem tylko trzy polskie akcenty. 1. Adam Maciejec – miód "Bonum" z Lechem Wałęsą w lobbingu marketingu. Co to jest? – poszukałem po necie. Nie wiem, czy może on nazywać się miodem i obowiązują go miodowe przepisy etykietowe (tu nie przestrzegane). Znalazłem przepis jak otrzymać taki miód. Należy mieć w pasiece zgnilca, nie palić pasieki, a samodzielnie ją wyleczyć i wtedy odzgnilczone pszczoły naniosą w ramki miodu Bonum po około 500 zł/kg. Miód ten (ziołomiód?) jest ponoć jak manuka, przebadany po polskich uczelniach i będzie sławił imię Polski na Apimondii. ("- Miód produkowany jest w ten sposób, że zabieramy zwykły miód pszczołom, mieszamy go z naturalnymi komponentami w znanej ilości i stężeniu, następnie podajemy go pszczołom do przerobienia w okresie, gdy nie mają pożytków, czyli kwiatów do zebrania".) https://zywienie.abczdrowie.pl/czy-ziolowy-miod-z-polski-ma-szanse-na-miedzynarodowa-kariere-na-wzor-miodu-manuka-wyniki-badan-laboratoryjnych-sa-obiecujace https://www.miodbonum.pl/category/miod-bonum/ 2. Teresa Kobiałka – jakaś bardzo ważna funkcja związana z foto. Być może uwiecznienie medalowych inoxów. 3. Natalia Stefania Piotrowska – UWM Olsztyn – coś tam (nie wchodziłem w szczegóły) o pszczelich habitatach. Wywalili z Apimondii ruskich, ale ze dwa nazwiska znalazłem. Co ciekawe – wywalono z ruskimi język rosyjski z tłumaczeń. Nie wiem po co PZP należy do tej organizacji (o ile jeszcze należy). Po lekturze poczułem jako Polak wstyd i niesmak. Czyżby pomimo tylu polskich sukcesów nie było czym się pochwalić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 21 Sierpnia 2022 Nasi pszczelarze w Forbes! Prosty pszczelarz produkuje prosty miód. Prosty pszczelarz często klepie biedę, bo ten jego prosty miód słabo się sprzedaje z powodu silnej konkurencji rynkowej. Wszędzie w marketach pełno starannie dobranych smakowo mieszanin miodów o niezdefiniowanej proporcji i składnikach, ale zaskakująco wysokiej jakości. Miody te są miodami szlechetnymi, bo nie krystalizują, czyli nie zcukrzają się po tym, jak prosty pszczelarz w trakcje pełni pożytku z chciwości dokarmia je deficytowym wykupywanym cukrem, powodując wzrost jego cen. Przy drogach pełno różnych miodów „malinowych” w tymże kolorze, jakichś mieszanin miodowo – sokowo - ziołowych i z niewiadomo z czym. Do tego bezcłowe kontyngenty miodu z Ukrainy, której trzeba pomóc. Całe szczęście, że mamy porządnych pszczelarzy, którzy mają swoje ule w terenie ekologicznym i produkują w związku z tym miód ekologiczny. Miodowe światełko w tunelu! Miód ten zazwyczaj nie krystalizuje i jest szlachetnym miodem ekologicznym, który jest masowo, dwa razy szybciej wykupywany, mimo że jest droższy o 30% od miodu produkowanego przez prostych pszczelarzy i ich pszczoły. Jak to dobrze, że na łamach poczytnego magazynu Forbes lobbowane są w pozytywnym znaczeniu tego słowa prawdziwi pszczelarze z pasją, dbających o wyżywienie i zdrowie Polaków i Europejczyków. Powinny w to lobbowanie aktywniej włączyć się organizacje pszczelarskie. Tacy pszczelarze z których możemy być dumni powinni nas reprezentować na Apimondii. Czwarta potęga Europy! Moim zdaniem pszczelarze ci są zbyt słabo promowani w skądinąd obiektywnej i bogatej merytorycznie polskiej prasie pszczelarskiej. Powiedzmy konkursy na Pszczelarza Roku – dla mnie dyskusyjnie obiektywne. Dlaczego nie ma tam przykładowo konkurencji „mieszaniny miodowe”? https://www.forbes.pl/biznes/w-tym-biznesie-znalezli-sie-przypadkowo-szybko-zrozumieli-ze-miod-daje-zarobic-lepiej/qxn859v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 104 Zgłoś Atena 104 Napisano 21 Sierpnia 2022 Uważam że winno zacząć się lobbować MIÓD NORMALNY... czyli taki bez żadnych dodatków / przymiotników opisujących jego dodatkowe cechy/ które mają dodatkowe np. cudowne/terapeutyczne właściwości /nie poparte żadnymi certyfikatami o prawdziwości uzasadnienia wpisu. Ale jak do tego dojść aby coś co jest NORMALNE/NATURALNE nie potrzebowało specjalnej rekomendacji a to że coś jest miodem z czymś /lub z niczym/ nie było wyróżniane bez szczególnego uzasadnienia? Pokuszę się wskazać, może odległą perspektywę, ale winna to być USTAWA PSZCZELARSKA / czy inny akt prawny o takim znaczeniu/. Mam nadzieję że trzej muszkieterowie którzy deklarują podjęcie prac nad tym rozwiązaniem ustawodawczym będą na tyle zdeterminowani że... po prostu ruszą z tematem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 21 Sierpnia 2022 Pszczelarstwo w Polsce się rozwija dynamicznie. Pszczoły rosną w siłę, a pszczelarze żyją dostatniej. Szkoda, ze w Turcji nikt się o tym nie dowie. Miło posłuchać rad doświadczonego pszczelarza dla pasiecznych lajkoników: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 2 Października 2022 Nieźle zrobiony (bez gadulstwa) przegląd z ostatniej ApiExpo niesłusznie nazywanej (w/g mnie) Apimondią. Film zaczyna i kończy na inoxach światowej sławy firmy Ly-son. Rozglądałem się energicznie, ale nie dostrzegłem innych polskich firm. Nie dostrzegłemrównież, co mnie niezmiernie cieszy węgierskiej firmy Biobalance Int. (klon polskiego Biobalance zarejestrowanego na Marka Klata – tego od „Kamerdynera”) handlującej kradzionym polskim pomysłem nazywanym ApisPlus. Chyba mają dosyć, albo przeszli do głębszej konspiracji kryptowalucianej. Mam ogólne wrażenie, że coraz więcej propolisu, a miód coraz bardziej w produktach, których jest komponentem. Maści, kosmetyki, cukierki i inne pizdryki. Prawdopodobnie tak łatwiej ukryć pochodzenie składnika – taniego miodu z importu. U nas poszło to w kierunku miodów pitnych i piw miodowych, co widać również na ApiExpo. Niewidoczne starania w dziedzinie poprawy jakości wosku i węzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach