Atena 109 Zgłoś Atena 109 Napisano 5 Sierpnia 2024 Jak to leciało w czasie, czyli do PODPISANIA porozumienia w siedzibie Izby i co było później wszystko było relacjonowane na portalu. Wracać do tego nie mam ochoty. Co się stało w Lublinie - nie wiem - po tamtym spotkaniu temat umarł śmiercią naturalną. Były jakieś deklaracje że coś w rodzaju planowanego Kongresu zorganizuje ktoś inny. Kto i kiedy - nie dochodziłem... bo i po co? Wystarczyło mi to że wyszedłem na durnia... A kto z polankowiczów poparł inicjatywę - też nie mogę se przypomnieć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jokaz 101 Zgłoś jokaz 101 Napisano 5 Sierpnia 2024 Godzinę temu, Atena napisał: Wracać do tego nie mam ochoty. Wiedziałem, że żadne nazwisko nie padnie. Zastanawiam się tylko, po co klepiesz w tę klawiaturę, skoro masz takie zaniki pamięci? Nie ważne. Dziękuję za brak odpowiedzi to też odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 5 Sierpnia 2024 W dniu 9.07.2024 o 09:27, czarg napisał: Na kiepsko aktualizowanej głównej stronie SPZ można znaleźć taką informację: "Pomimo iż Stowarzyszenie jest organizacją zrzeszającą tylko 0,5% pszczelarzy w Polsce to należy do nich prawie 45000 rodzin czyli ok. 6% wszystkich rodzin pszczelich, z których produkuje się i sprzedaje około 15% pozyskiwanego w Polsce miodu." https://pszczelarzezawodowi.pl/ A gdyby z tych szacunków usunąć wkład "gospodarstw pasiecznych" prowadzonych przez dwóch z pięciu członków zarządu, to ile procentowo byłoby tego sprzedawanego miodu? Zarząd Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych – Piotr Mrówka – prezes – Janusz Kasztelewicz – wiceprezes – Ewa Toporkiewicz – sekretarz – Piotr Tkaczuk – skarbnik – Tomasz Łysoń – członek zarządu Koledzy Zawodowcy czas urealnić proporcje, albo zmienić statut w którym deklarowaliście, że: "Stowarzyszenie o nazwie Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych zwane dalej Stowarzyszeniem, jest dobrowolnym, samorządnym, trwałym zrzeszeniem (...) mającym na celu (...) zwalczanie nieuczciwej konkurencji, wytwarzanie atmosfery zaufania i szacunku do środowiska pszczelarskiego." Dziś sprawdziłem władze Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych zarejestrowane w KRS pod nr. 0000224636. Nie zgadza się to, że podałeś Tomasza Łysonia za członka zarządu. W rejestrze sądowym widnieje Tomasz Stanek. Być może Tomasz Łysoń nie dopilnował swej rejestracji we władzach SPZ w sądzie. Jeżeli tak, to pełni swą funkcję nielegalnie. Oficjalnie zarejestrowanym celem działania SPZ jest: ROZWIJANIE I PROPAGOWANIE INICJATYW, TWORZENIE POSTAW SPRZYJAJĄCYCH ROZWIJANIU PRZEDSIĘBIORCZOŚCI PSZCZELARZY, ZWALCZANIE NIEUCZCIWEJ KONKURENCJI, WYTWARZANIE ATMOSFERY ZAUFANIA I SZACUNKU DO ŚRODOWISKA PSZCZELARSKIEGO, PODNOSZENIE STANDARDU ŻYCIA PSZCZELARZY, UPOWSZECHNIANIE WIEDZY ORAZ WSPIERANIE ORGANIZACYJNE I RZECZOWE OSÓB FIZYCZNYCH I JEDNOSTEK ORGANIZACYJNYCH PODEJMUJĄCYCH TAKIE DZIAŁANIA. Odpis_Aktualny_KRS_0000224636.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 109 Zgłoś Atena 109 Napisano 6 Sierpnia 2024 To nie zaniki pamięci, to po prostu - NIE WIEM kto i jak ZADZIAŁAŁ w Lublinie że wszystko diabli wzięli, mnie TAM nie było... Przekazanych mi faktów/plotek powtarzać nie mam zamiaru... Mogłyby spowodować kolejne... a z końmi kopać się nie myślę. Doprowadziłem konie do wodopoju... a że pić nie chciały - trudno. Ja przy mojej kilku ulowej "pasiece" uszczerbku finansowego nie poniosłem. Pozostało rozczarowanie i niezrozumienie dlaczego ci którzy DZIŚ ponoszą DUŻE STRATY nie wsparli /może kulawej / ale jednak jakiejś inicjatywy. Czytam i słucham lamentów pszczelarzy na bazarach i w mediach... Opinie są różne - najczęściej - to ONI są winni... ONI - czyli KTO? A MOŻNA BYŁO SPRÓBOWAĆ COŚ ZROBIĆ! Teraz czytam, między wierszami że w czymś zawiniłem - o tempora! o mores! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 169 Zgłoś czarg 169 Napisano 6 Sierpnia 2024 4 godziny temu, Atena napisał: (...) dlaczego ci którzy DZIŚ ponoszą DUŻE STRATY nie wsparli /może kulawej / ale jednak jakiejś inicjatywy. Jak tu można wspierać coś o czym się tak niewiele wiedziało? Ateno masz duże problemy w komunikacji, na forum bardzo trudno zrozumieć o co Ci chodzi, zwykle przekazujesz jakieś szczątkowe, często mylące informacje okraszone dziwnymi metaforami i aforyzmami, nie podajesz źródeł tych informacji. A przy tym strasznie się puszysz, robisz stale szum wokół własnej osoby, występujesz w roli działacza pszczelarskiego, kreatora opinii, jakiejś szarej eminencji, którą przecież nie jesteś. Nie porwałeś tłumów, a decydenci nie chcą uczestniczyć w Twoich "kongresach". A Ty w odpowiedzi masz jakieś dziwne pretensje, że nikt za Tobą nie podąża. Przypomina to wyrzuty nieatrakcyjnej, źle ubranej dziewczyny, że nie zakwalifikowano jej do finału w konkursie piękności. Ateno znasz takie powiedzenie: "Nie potrafisz, nie pchaj się na afisz? -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 10 godzin temu, robinhuud napisał: Dziś sprawdziłem władze Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych zarejestrowane w KRS pod nr. 0000224636. Nie zgadza się to, że podałeś Tomasza Łysonia za członka zarządu. W rejestrze sądowym widnieje Tomasz Stanek. Być może Tomasz Łysoń nie dopilnował swej rejestracji we władzach SPZ w sądzie. Dzięki za wypis z KRS-u, wreszcie mamy jakiś konkret. O zmianach we władzach SPZ słyszałem wczesną wiosną. Wygląda na to, że to nie Tomasz Łysoń nie dopilnował rejestracji w sądzie tylko Kol. Tomasz Stanek i cały Zarząd SPZ nie zechcieli zaktualizować danych na oficjalnej stronie SPZ. Zauważ Robinie jak to jest tam nadal zapisane: "Na Walnym Zgromadzeniu Sprawozdawczo-Wyborczym Członków Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych w dniu 02 października 2020 roku w Hotelu Starzyński w Płocku wybrano : Zarząd Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych – Piotr Mrówka – prezes – Janusz Kasztelewicz – wiceprezes – Ewa Toporkiewicz – sekretarz – Piotr Tkaczuk – skarbnik – Tomasz Łysoń – członek zarządu https://pszczelarzezawodowi.pl/spz/wladze/ Wpis na stronie SPZ odnosi się do stanu władz wybranych na Walnym Zgromadzeniu Członków w dn. 2 października 2020 r (!!!) Kolejne Walne Zgromadzenie odbyło się 5 marca 2024 r (por. https://pszczelarzezawodowi.pl/aktualnosci/) (na stronach SPZ brak sprawozdania z tego Walnego i mimo upływu tylu miesięcy nadal brak aktualizacji składu Zarządu ?!?). A wpis uzupełniający do KRS-u, gdzie w Zarządzie zamiast P. Tomasza Łysonia pojawia się Kol. Tomasz Stanek nosi datę 7 lutego 2024 r. Dziwna sytuacja. Najpierw korekta w KRS-ie, a potem Walne Zgromadzenie Sprawozdawczo-wyborcze? Kiedy wybrano nowy Zarząd SPZ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 109 Zgłoś Atena 109 Napisano 6 Sierpnia 2024 Afisz był - podpisany we Wrocławiu Jakbyś zadeklarował chęć współpracy - była okazją ale cały swój intelekt wysilałeś aby TO wyśmiać. Wygrałeś, przyznaję... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 169 Zgłoś czarg 169 Napisano 6 Sierpnia 2024 3 minuty temu, Atena napisał: Afisz był - podpisany we Wrocławiu Ja we Wrocławiu nie mieszkam, mogłem przegapić. Afisza nie widziałem i się do niego nie odnosiłem. Może skończmy już to "wiele hałasu o nic"? Nie ma sensu rozprawianie o czymś co nie miało szans powodzenia i nigdy się nie wydarzyło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 109 Zgłoś Atena 109 Napisano 6 Sierpnia 2024 Skończymy? A dlaczego? Nie podpieraj się Szekspirem... Tu nie jest stawka O NIC, tu jest stawka o kondycję polskiego pszczelarstwa. Może ktoś zaprzeczy??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 169 Zgłoś czarg 169 Napisano 6 Sierpnia 2024 Godzinę temu, Atena napisał: Tu nie jest stawka O NIC, tu jest stawka o kondycję polskiego pszczelarstwa. Może ktoś zaprzeczy??? I Ty Ateno grałeś o taką stawkę? Nie wierzę, przedstaw dowody, skopiuj na forum treść "afisza" z Wrocławia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 109 Zgłoś Atena 109 Napisano 6 Sierpnia 2024 Jedną kopię ma dyrekcja Izby Rolniczej we Wrocławiu, drugą ma p. ...... . Ja byłem tylko świadkiem składania podpisów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 169 Zgłoś czarg 169 Napisano 7 Sierpnia 2024 17 godzin temu, Atena napisał: Jedną kopię ma dyrekcja Izby Rolniczej we Wrocławiu, drugą ma p. ...... . Znowu niepełna informacja, ale z tych Twoich szczątkowych wynurzeń można sobie poskładać, jak to było z tą mityczną konferencją, która miała odmienić oblicze polskiego pszczelarstwa. Jak rozumiem we Wrocławiu z Twojej inicjatywy doszło do podpisania jakiegoś dokumentu (umowy, listu intencyjnego na organizację kongresu), pomiędzy Dolnośląską Izbą Rolną, a jakąś organizacją (pszczelarską pewnie, może SPP Polanką?) reprezentowaną przez p. ......, Ty stroną umowy nie byłeś, tylko świadkiem jej podpisania, (czy wymienionym w tym dokumencie ?), a potem odbyło się jakieś robocze spotkanie w Lublinie, na którym bez Twojego udziału zdecydowano, że konferencja nie zostanie zwołana, pomimo tego, że sprawą wstępne zainteresowanie wykazało "gremium kilkunastu fachowców" . Piszesz z goryczą, że nikt z Polankowiczów Ci nie pomógł - a czy Ty oficjalnie się o taką pomoc do kogoś z Polanki zwracałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 109 Zgłoś Atena 109 Napisano 7 Sierpnia 2024 Przestań udawać że nic nie wiesz, nic nie rozumiesz a dzisiaj z troską pochylasz się nad tematem. W internecie /na portalu/ możesz sobie prześledzić całe kalendarium, Dalej tej słomy młócić nie mam zamiaru, tym bardziej że NIKT go nie podejmuje. Chcesz znać więcej szczegółów - zwróć się do Izby - oni to sygnowali w porozumieniu z Krajową Radą Izb Rolniczych... Do Polanki się zwracałem... jakże mógłbym pominąć... Do PZP także... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 169 Zgłoś czarg 169 Napisano 7 Sierpnia 2024 Dziś piszesz, że dalej tej słomy młócić nie masz zamiaru , a jeszcze wczoraj na moją propozycję by zakończyć temat: 22 godziny temu, Atena napisał: Skończymy? A dlaczego? (...) Tu nie jest stawka O NIC, tu jest stawka o kondycję polskiego pszczelarstwa. Może ktoś zaprzeczy??? Bardzo zmienny i humorzasty jesteś Panie Ateno, pewnie jutro, albo za dni kilka znowu zaczniesz swoje lamenty o nieodbytym kongresie, który miał nas uratować, dlatego wyjaśnijmy sobie do końca jak to było. Piszesz, że w necie na forum mogę sobie prześledzić całe kalendarium. Może zechcesz wskazać mi wątek , który założyłeś w tym celu by na bieżąco informować nas o postępach sprawy. Byłeś przecież główną sprężyną projektu, napisałeś, że zabiegałeś o wsparcie organizacyjne SPP "Polanka", a w Polance jest zasada przejrzystości działań. Ja jakoś takiego Twojego autorskiego wątku nie pamiętam i odszukać nie potrafię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 109 Zgłoś Atena 109 Napisano 8 Sierpnia 2024 Pytaj w Polance, może KTOŚ pamięta... Toż człowiek Polanki miał przewodniczyć Kongresowi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 109 Zgłoś Atena 109 Napisano 8 Sierpnia 2024 08.08 - od 2013 roku data ta przypomina o pszczołach - WIELKI DZIEŃ PSZCZÓŁ... KTO ŚWIĘTUJE??? Może pszczoły na wrzosowiskach i nawłoci??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 169 Zgłoś czarg 169 Napisano 8 Sierpnia 2024 14 godzin temu, Atena napisał: Pytaj w Polance, może KTOŚ pamięta... Toż człowiek Polanki miał przewodniczyć Kongresowi... Sugerujesz, że to ludzie Polanki uwalili ten Twój kongres? Kto z ramienia Polanki miał przewodniczyć kongresowi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 109 Zgłoś Atena 109 Napisano 9 Sierpnia 2024 Nigdy nie traktowałem że to miał być MÓJ Kongres... Kongres miał spowodować że polskie pszczelarstwo znajdzie kierunki rozwoju ale... wielu uznało że "nieważne czyje co je, to je ważne co je moje..." - ... i wygrali! Powinienem od NICH usłyszeć/przeczytać - "gloria victis..." - czuj się zwycięzcą!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 169 Zgłoś czarg 169 Napisano 9 Sierpnia 2024 Źle sobie to Ateno tłumaczysz... to nie tak. Szkoda, że wyjaśnienia budujesz w oparciu o niejasne sugestie. Na pierwsze moje pytanie w ogóle uchyliłeś się od odpowiedzi, a na drugie w którym pytałem o osobę z Polanki, która miała przewodniczyć kongresowi napisałeś, że zwyciężył partykularyzm i osobisty egoizm...(?) Czyj egoizm? A kto miał wziąć na siebie ciężar sfinansowania całego przedsięwzięcia? Mieliście jakichś sponsorów, obiecaną dotację? Organizacja ogólnopolskiego kongresu to przecież wielkie przedsięwzięcie, które musiało się wiązać z dużymi kosztami. Kto zobowiązał się je ponieść? ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Jakiś czas temu gdzieś na forum Robin wkleił fotkę na której eks-prezydent PZP T. Dylon ściskał rękę Pani eks-marszałek Elżbiety Witek i zatytułował ją: "Matka z trutniem", znalazłem przez przypadek podobną fotkę z wiosny tego roku, ale uaktualnioną. Proponuję tytuł: Dwóch starych trutni gratuluje sobie nawzajem udanej zimowli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 109 Zgłoś Atena 109 Napisano 9 Sierpnia 2024 Słowo egoizm tu nie pasuje... Z jakich powódek tak aktywnie krytykowałeś pomysł??? Dzisiaj się martwisz o koszty - co za troska??? Co jeszcze wynajdziesz? Wszystko było zaplanowane... Izba Rolnicza w województwie / przy wsparciu KRIR/ to nie biurko u sołtysa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 169 Zgłoś czarg 169 Napisano 9 Sierpnia 2024 5 godzin temu, Atena napisał: "Słowo egoizm tu nie pasuje... " To jakie określenie lepiej według Ciebie pasuje do słów piosenki, którą cytowałeś ??? "Ale jo za swoim stoję Bo nieważne czyje co je Ważne to je co je moje" Widzisz Ateno problem z Tobą polega na tym, że ciągle próbujesz na forum błysnąć intelektem, bon motem, metaforą, a rezultat Twoich zabiegów zwykle jest żałosny, czasem tylko śmieszny, co skutkuje tym, że mało kto bierze Ciebie, a tym samym Twoje inicjatywy "na poważnie". Kolejny kwiatek, pytasz: Z jakich powódek tak aktywnie krytykowałeś pomysł??? I co ja mam Ci na to odpowiedzieć, że pisma procesowe do mnie jeszcze nie dotarły? Na koniec tak odnosisz się do mojego zapytania o to kto miał sfinansować planowaną konferencję: "Dzisiaj się martwisz o koszty - co za troska??? Co jeszcze wynajdziesz? Wszystko było zaplanowane... Izba Rolnicza w województwie / przy wsparciu KRIR/ to nie biurko u sołtysa." Mój komentarz: nie martwię się o koszty imprezy, która nie została zrealizowana, po prostu próbuję dociec co takiego się wydarzyło, że konferencja się ostatecznie nie odbyła. Twoje dotychczasowe wyjaśnienia w tej sprawie są zdawkowe, albo wieloznaczne, a gdy nie wiadomo o co chodzi, zwykle chodzi o pieniądze. Wyjaśniasz, że nie było problemów z pieniędzmi, kongres miała sponsorować Dolnośląska Izba Rolna i KRIR. Przypomnę, że szefem Krajowej Rady Izb Rolniczych, od blisko ćwierćwiecza jest Pan Wiktor Szmulewicz działacz PSL-u - Twój partyjny kamrat Ateno. Ogólnopolski kongres pszczelarski zwołany w tak krytycznym dla nas okresie nie powinien mieć jakichkolwiek partyjnych konotacji. Ty Ateno nie potrafisz niestety się od nich uwolnić, dlatego nie jest dla mnie do końca jasne o co bardziej zabiegasz: o podtrzymanie pozycji swojej upadającej partii, czy o dobro pszczelarstwa w Polsce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 109 Zgłoś Atena 109 Napisano 10 Sierpnia 2024 Odpowiem krótko - w momencie złożenia podpisów przez sygnatariuszy, oświadczyłem IM że moja rola się skończyła. Pozostawała mi rola aktywnego kibica... Nie ja wybierałem Szmulewicza, a wśród potencjalnych uczestników - nie mam pojęcia kto co w klapie nosi... nigdy nikogo nie zapytałem. Twoja antypeeselowska obsesja doprowadziła Cię w objęcia równie antypeeselowskich zołz i megier... Gratuluję... A co do kondycji PSL- u - sprawdź notowania... Minister Kosiniak- Kamysz trzyma się dobrze! Tak dla uzupełnienia i przypomnienia - o czym pisałem. Ni jestem zaślepionym ideologiem PSL-u. Otóż po poprzednich wyborach samorządowych zgłosiłem się do szefa Komisji Rolnictwa Sejmiku Dolnośląskiego p. Kury /PIS/ z tematyką pszczelarską. Wyszedłem przekonany iż pszczelarstwo, w moim regionie czeka świetlana przyszłość... Z czasem ta wizja szybko gasła... I w drugą stronę - poszedłem do posła Piotra Borysa /PO/ i przekonałem go aby dołączył do Parlamentarnego Zespołu d/s Pszczelarstwa. Zaakceptował, wszedł i był chyba(?) najaktywniejszy w Zespole. Pozostaje w nim nadal. Zapewne nie ma czasu na pszczoły kiedy został v-ce ministrem sportu a i ta dziedzina sięga dna /porównałbym do pszczelarstwa/. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarg 169 Zgłoś czarg 169 Napisano 10 Sierpnia 2024 3 godziny temu, Atena napisał: Odpowiem krótko - w momencie złożenia podpisów przez sygnatariuszy, oświadczyłem IM że moja rola się skończyła. I pozostawiłeś ich z tym gorącym, niechcianym kartoflem, niech się z nim dalej bujają, a sam wziąłeś się za ulubione hobby polegające na pstrzeniu każdego wątku swoimi wątpliwej wartości grafomańskimi banialukami, co w efekcie ostatecznie pogrążyło ideę kongresu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 109 Zgłoś Atena 109 Napisano 10 Sierpnia 2024 Przeczytaj to co napisałeś, przemyśl i... stań przed lustrem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nacek 0 Zgłoś Nacek 0 Napisano 12 Sierpnia 2024 Zrobiłem takie wyliczenie ile w ostatnich latach można kupić słoików miodu za najniższą krajową. 2020 r - 42 słoiki 2021 r - 45 słoików 2022 r - 52 słoiki 2023 r - 62 słoiki 2024 r - 72 słoiki Obliczyłem wg ceny po ile ja sprzedaję w detalu. Rok 2020 był ostatni kiedy sprzedałem miód w całości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atena 109 Zgłoś Atena 109 Napisano 12 Sierpnia 2024 ... a za średnią to już można pływać w miodzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach