Skocz do zawartości
Atena

Polityka a polityka

206 postów w tym temacie

Rekomendowane odpowiedzi

Notatka służb prasowych Bundestagu z 1.07. 2025

"Zurückweisungen an der Grenze zu Polen                                                                                                   Berlin: (hib/STO) Unerlaubte Einreisen und Zurückweisungen an der Grenze zu Polen sind ein Thema der Antwort der Bundesregierung (21/612) auf eine Kleine Anfrage der Fraktion Die Linke (21/189). Danach wurden gemäß der Polizeilichen Eingangsstatistik der Bundespolizei (PES) im Zeitraum vom 1. Januar 2024 bis 30. April 2025 an der Grenze zu Polen insgesamt 18.904 Personen festgestellt, die über die deutsch-polnische Landgrenze unerlaubt eingereist sind. In diesem Zeitraum sind gegenüber der Bundespolizei an der deutsch-polnischen Landgrenze insgesamt 3.741 Asylgesuche geäußert worden, wie die Bundesregierung weiter ausführt. Insgesamt 11.398 Personen seien laut PES an dieser Grenze zwischen Anfang Januar 2024 und Ende April 2025 zurückgewiesen und 406 Personen zurückgeschoben worden."

"Odrzucenia na granicy z Polską

Berlin: (hib/STO) Nieuprawnione wjazdy i wydalenia na granicy z Polską są tematem odpowiedzi rządu federalnego (21/612) na drobną interpelację grupy parlamentarnej Die Linke (21/189). Według policyjnych statystyk wjazdowych Policji Federalnej (PES), w okresie od 1 stycznia 2024 r. do 30 kwietnia 2025 r. na granicy z Polską wykryto łącznie 18 904 osoby, które nielegalnie wjechały do kraju przez polsko-niemiecką granicę lądową.

W tym okresie złożono łącznie 3 741 wniosków o azyl do policji federalnej na polsko-niemieckiej granicy lądowej, jak wyjaśnia dalej rząd federalny. Według PES, od początku stycznia 2024 r. do końca kwietnia 2025 r. na tej granicy oddalono łącznie 11 398 osób, a 406 osób deportowano z powrotem".

https://www.bundestag.de/presse/hib/kurzmeldungen-1097988

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, czarg napisał:

nie jestem członkiem, ani beneficjentem żadnej partii politycznej,  a moje wypowiedzi wynikają z troski o przyszłość Polski i Europy, a wywołane zostały oburzeniem na zaprzaństwo i agenturalność "polityków" udających liberałów, demokratów i europejczyków. 

14 godzin temu, czarg napisał:

Tusk zły jest tylko dla nas Polaków i dla polskiej racji stanu, dla Niemców i niemieckich interesów jest dobry i użyteczny - ujmując to w liczbach: dla niespełna 40 milionów Polaków jest szkodnikiem, dla ponad 80 milionów Niemców dobroczyńcą;-)

Poważnie? Twierdzisz coś i zaprzeczasz sobie w jednej wypowiedzi. Powtarzasz jedyny słuszny przekaz wiadomej partii. 

Cytowany przez Ciebie redaktor też ma co zawdzięczać poprzedniej władzy.

"W kwietniu 2016 roku prawomocnie skazany za zniesławienie firmy kolporterskiej Garmond Press, ułaskawiony przez Prezydenta Andrzeja Dudę w styczniu 2017.

To jest dopiero ekipa od ułaskawiania swoich. 

Ja generalnie staram się pokazywać ludziom, że należy włączyć własne myślenie a nie klepać polityczny przekaz jak w Twoich wypowiedziach.  Cytowałem już premiera Jarosława i wiem, że do tej frakcji logiczne argumenty nie trafiają. Głupio sie wyrwałem. Tak trudno się czyta absurdy, no nic można ich po prostu nie czytać. 

Nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem... Mark Twain.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Piotr napisał:

Głupio sie wyrwałem. 

Masz rację Piotrek, niestety tylko z tym jednym zdaniem mogę się z Tobą zgodzić.

Nie chcesz rozmawiać merytorycznie o co prosiłem na początku tej wymiany zdań, nie podajesz linków do źródeł z których korzystasz, nie odnosisz się do faktów, ani do liczb przedstawianych przeze mnie , (notatka służb prasowych Bundestagu dotycząca ilości zawróconych i deportowanych nielegalnych migrantów do Polski to przekaz partyjny,  jedynie słusznej partii?, pakt migracyjny i 30 000 migrantów rocznie w ramach tzw. przymusowej solidarności to wymysł sprzedajnego dziennikarza?), tylko do emocji,  Kiepski z Ciebie polemista, poziom obiektywizmu żenująco niski, myślałem, że stać Cię na więcej...

========================================================- 

Wracając do tematu sytuacji na naszej zachodniej granicy - kilka dni temu na konferencji prasowej w Luxemburgu Kanclerz Merz tak konfabulował:

"Chciałbym jeszcze raz wyjaśnić, ponieważ prawdopodobnie zostało to zgłoszone w niektórych mediach w Polsce: nie ma repatriacji z Niemiec do Polski osób ubiegających się o azyl, które już przybyły do Niemiec. Nie ma i nie będzie."

[" Ich will hier noch einmal klarstellen, weil das in einigen Medien in Polen wohl berichtet worden ist: Es gibt aus Deutschland keine Rückführungen von bereits in Deutschland angekommenen Asylbewerbern nach Polen. Die gibt es nicht, und die wird es auch nicht geben.unternommen wird."]

https://www.bundesregierung.de/breg-de/suche/pressekonferenz-frieden-merz-2361646 

Tymczasem jak donosi Die Welt:

"Policja federalna jest również upoważniona do zawracania osób ubiegających się o azyl, co jest prawnie kontrowersyjne. Kontrole muszą być zarejestrowane w Komisji Europejskiej i zatwierdzone przez władze w Brukseli. Jednak niemiecki rząd trzyma się tej praktyki nawet po pilnej decyzji berlińskiego sądu administracyjnego.

Sąd orzekł, że odrzucenie trzech Somalijczyków podczas kontroli granicznej na dworcu we Frankfurcie nad Odrą w dniu 9 maja było niezgodne z prawem. Bez wyjaśnienia, które państwo UE było odpowiedzialne za złożenie wniosku o azyl przez poszkodowanych, nie powinni oni zostać zawróceni. Federalne Ministerstwo Spraw Wewnętrznych pod kierownictwem Alexandra Dobrindta (CSU) uważa jednak, że jest to decyzja indywidualna. Trzy zainteresowane osoby zostały odesłane do Polski."

[ Dabei ist die Bundespolizei auch befugt, Asylsuchende abzuweisen, was juristisch umstritten ist. Die Kontrollen müssen bei der EU-Kommission angemeldet und von der Brüsseler Behörde genehmigt werden. Die Bundesregierung hält an dieser Praxis jedoch auch nach einer Eilentscheidung des Berliner Verwaltungsgerichts fest.

Das Gericht hatte festgestellt, die Zurückweisung von drei Somaliern bei einer Grenzkontrolle am Bahnhof Frankfurt (Oder) am 9. Mai sei rechtswidrig gewesen. Ohne eine Klärung, welcher EU-Staat für einen Asylantrag der Betroffenen zuständig sei, dürften sie nicht abgewiesen werden. Das Bundesinnenministerium von Alexander Dobrindt (CSU) wertet das jedoch als Einzelfallentscheidung. Die drei Betroffenen waren nach Polen zurückgeschickt worden.]

https://www.welt.de/politik/ausland/article256331410/tusk-regierung-spd-gibt-merz-die-schuld-fuer-polens-grenz-vorstoss-davor-warnen-wir-seit-jahren.html

W sprawie kontroli granicznych Bundeskanzler wypowiedział się następująco:

"Vielleicht noch diese Ergänzung dazu: Auch mit der polnischen Regierung sprechen wir über gemeinsame Kontrollen im jeweiligen Grenzhinterland, also sowohl auf der deutschen Seite als auch auf der polnischen Seite.

Ich kann hier nur sagen: Es gibt sowohl zwischen den Regierungschefs, also zwischen Donald Tusk und mir, als auch zwischen den Innenministern eine sehr enge, sehr kollegiale, freundschaftliche Kooperation, weil wir ein gemeinsames Problem gemeinsam lösen wollen."

"Być może powinienem to dodać: Rozmawiamy także z polskim rządem o wspólnych kontrolach w danym zapleczu granicy, zarówno po stronie niemieckiej, jak i po stronie polskiej.

Mogę tu tylko powiedzieć, że jest bardzo bliska, bardzo kolegialna, przyjacielska współpraca między szefami rządów, czyli między Donaldem Tuskiem a mną, a także między ministrami spraw wewnętrznych, bo chcemy razem rozwiązywać wspólny problem."

https://www.bundesregierung.de/breg-de/suche/pressekonferenz-frieden-merz-2361646

W sprawie wspólnych kontroli mimo bliskiej, przyjacielskiej współpracy między szefami rządów Merzem i Tuskiem (👨‍❤️‍💋‍👨) pojawił się nieładny zgrzyt, była nim wypowiedź Wł. Kosiniaka-Kamysza w programie P. Moniki Olejnik:

https://www.tiktok.com/@wolnosctv2.0/video/7522769680247819542

Stokrotka, aż się zaczęła jąkać: "Ale, ale, ale... niemiecki minister proponował" 😂🙂🤣😎🥀 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś będzie sprawdzał czy jakieś niemieckie/arabskie  trutnie/pszczoły nie przelatują przez nieistniejącą granicę???  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZESLAW, CZESŁAW

image.jpeg.e10b45d4496646b47f276b23a5706b75.jpeg

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------😂-----------------------------------------------------------------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.07.2025 o 10:15, Atena napisał:

Czy ktoś będzie sprawdzał czy jakieś niemieckie/arabskie  trutnie/pszczoły nie przelatują przez nieistniejącą granicę???  

Czniać te trutnie Ateno z Panią Karoliną każdy by się wybrał na nocny patrol, nawet żeby pilnować czy kostki na przydrożnych parkingach nie kradną

====================================================================================

"Cała Polska przyjechała na pospolite ruszenie Warszawa, Chełm, Giżycko ..., ale są i posiłki z Niemiec"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba Einstein powiedział że " głupota nie zna granic"...   Do strzeżenia granic  Państwa Polskiego są określone Konstytucją służby... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze Polska nie zginęła kiedy, .... tam gdzie na skutek zdrady interesów i osobistego lokajstwa rządzących, funkcje państwa przejmują patriotycznie motywowani obywatele:

https://ruchobronygranic.pl/

Trzeba być Ateno polskim patriotą, a nie berlińsko-brukselskim i występować w obronie polskich interesów, a nie brać na siebie cudze zobowiązania, które wynikają z ich kolonialnych zaszłości.

Cieszy Cię perspektywa paktu migracyjnego? To już za rok imigranci podesłani nam zza Odry będą odbierali zasiłki wyższe niż Twoja emerytura .

A wszystko to opłacane będzie z naszych podatków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brunatnieje nam scena polityczna... 

Trudno zdiagnozować jak brązowa rdza wpływa na zmianę kolorów z czerwonego, zielonego czy żółtego...  Najwyższy czas aby zacząć stosować środki zaradcze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.07.2025 o 19:22, czarg napisał:

Czniać te trutnie Ateno z Panią Karoliną każdy by się wybrał na nocny patrol, nawet żeby pilnować czy kostki na przydrożnych parkingach nie kradną

====================================================================================

"Cała Polska przyjechała na pospolite ruszenie Warszawa, Chełm, Giżycko ..., ale są i posiłki z Niemiec"

https://www.facebook.com/reel/1792820948312157

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Atena napisał:

Brunatnieje nam scena polityczna... 

(...)  Najwyższy czas aby zacząć stosować środki zaradcze...

Musisz Ateno zwołać jakiś kolejny KONGRES!     

Tam razem ze starymi towarzyszami pogadajcie sobie co z tą Waszą  "Czecią drogą", dlaczego zamiast iść wespół-w-zespół zaczyna łasić się do Naczelnika, dlaczego Kłamysz wysłał Hołownię i Miśka Kamińskiego na nocne rozmowy do kwadratu Bielana.

Wasza "Zielona Koniczynka" zwiędła już dawno, teraz już tylko gnije, a ty się dziwisz, że brunatnieje? Taka kolej rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drwiąco - kpiący, arogancki wpis; "Musisz Ateno zwołać jakiś kolejny KONGRES!"  świadczy jednoznacznie z kim przystajesz... 

Zielona Koniczynka TRWA już 135 lat i żadna brunatna siła jej nie zmoże... 

Wracając do "Kongresu"  to JA doprowadziłem do tego że MÓGŁ SIĘ ODBYĆ /STOSOWNE POROZUMIENIE BYŁO PODPISANE!!!/  a tylko DESTRUKCYJNE działanie różnych ośrodków pszczelarskich(?)  spowodowały że NIC Z TEGO NIE WYSZŁO. Piąta kolumna?... Kto nie chciał podjąć prób rozwiązywanie problemów które od dziesięcioleci nękają pszczelarstwo.  Próbujesz KPIĆ z tego że próbowałem coś zrobić -/ NIE DLA MOICH pięciu rodzin pszczelich/ a na niwie pszczelarskiej całej branży.  / pokłosiem jest choćby to że  DZIŚ klient często nie wie co kupuje a pszczelarz nie wie o ile znowu spadnie cena miodu./ 

I jeszcze raz "Kongres"... no nie "kongres"  To z MOJEJ  INICJATYWY W 2016 roku została powołana RADA PREZESÓW DOLNOŚLĄSKICH ORGANIZACJI PSZCZELARSKICH i, /z różnymi przebojami/  DZIAŁA  do dzisiaj. /chwała i dziękczynienie p. Kłakowi za wytrwałość/ a współpracuje z nim DODR, Izba Rolnicza i Urząd Wojewódzki.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz tam arogancki, Ateno skoro nie chcesz kongresu to jakie zamierzasz "zacząć stosować środki zaradcze" w związku z " brunatnieniem sceny politycznej"? 

A może z tym brunatnieniem to lekka przesada? Rasistowska, dehumanizująca wypowiedź Piotra Zgorzelskiego, czy poglądy wielbiciela Pinocheta Michała (Miśka) Kamińskiego prominentnych działaczy PSL-u, to na szczęście, póki co tylko ataki werbalne - nikt jeszcze szyb nie tłucze i nie urządza pochodów z pochodniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, czarg napisał:

nikt jeszcze szyb nie tłucze i nie urządza pochodów z pochodniami.

Jest tu również ciekawa wypowiedz o władzy, która kupuje socjalami przychylność mas a jednocześnie wskazuje wroga do znienawidzenia. Ja tam widzę pewną analogię. 

W dniu 4.07.2025 o 08:29, czarg napisał:

Sąd orzekł, że odrzucenie trzech Somalijczyków podczas kontroli granicznej na dworcu we Frankfurcie nad Odrą w dniu 9 maja było niezgodne z prawem. Bez wyjaśnienia, które państwo UE było odpowiedzialne za złożenie wniosku o azyl przez poszkodowanych, nie powinni oni zostać zawróceni. Federalne Ministerstwo Spraw Wewnętrznych pod kierownictwem Alexandra Dobrindta (CSU) uważa jednak, że jest to decyzja indywidualna. Trzy zainteresowane osoby zostały odesłane do Polski."

Może jakieś korki z matematyki. Piszesz o 3 (słownie trzech) somalijczykach a ja pisałem o 6,5 mln wpuszczonych przez Pis.

To sześć rzędów wielkości. Różnica jak miedzy 1 zł a milion zł.  Dajesz się podpuścić sprawami marginalnymi a nie widzisz ważnych. 

"Cała Polska przyjechała na pospolite ruszenie". Mnie tam nie było i nikogo z rozsądnych ludzi. Banda oszołomów i ekstremistów - tak powinien wyglądać tytuł. Najpierw krzyczycie  "murem za mundurem" a potem wysyłacie na granice myślących inaczej krzycząc, że służby sobie nie radzą.

No ciężko sie dyskutyje. Poważnie nie załapałeś, że moje "wyrwałem się" dotyczy głębokiej indoktrynacji środowiska które reprezentujesz i że po prostu żedne argumenty nie docierają? Zacytuje ponownie Twojego pryncypała "Nas nie przekonają, że białe jest białe a czarne- czarne". To tego dotyczyło zacytowane przez Ciebie zdanie, tak klasycznie wyrwane z kontekstu.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przywołujesz postać Mariana Turskiego, który "nie był obojętny" i skoro aktywnie uczestniczył w fałszowaniu referendum ludowego z 30 czerwca 1946 r z ramienia PPR, przeciwko ówczesnej opozycji - PSL Mikołajczyka to znaczy, że uważasz, że on już wtedy dostrzegał brunatnienie ludowców? 

Atena pochodzi z Dolnego Śląska i może potwierdzić to, że Marian Turski w czasie referendum z 1946 roku i wyborów w 1947 roku,  będąc pełnomocnikiem PPR i przewodniczącym komisji wyborczej w powiecie trzebnickim uczestniczył w działaniach organizacyjnych, które — jak dziś wiadomo — były częścią procesu fałszowania wyników i marginalizacji PSL. 

(PPR razem z przystawkami tworzyło tzw. Blok Demokratyczny, współcześni eurokołchoźnicy też nazywają siebie "Obozem Demokratycznym" , też dla mydlenia gawiedzi oczu i mącenia w głowach).

A Niemcy nie zmienili swojego charakteru narodowego tak jak w czasach okupacji zajmują się bezprawnym przerzucaniem tysięcy ludzi z jednego terytorium na drugie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarg napisał: "Musisz Ateno zwołać kolejny Kongres"...

"Słowo się rzekło, kobyłka u płota" jak rzekł szlachcic do króla... bo ukazała się taka oto zajawka  następującej treści Biura Prasowego UM Województwa Dolnośląskiego;

W październiku szykujemy Międzynarodowy KONGRES " Razem do pszczół, razem do przyszłości" z udziałem 250 ekspertów i praktyków z kraju i zagranicy. 

Nie wiem na ile będzie to spełnienie determinacji z jaką mister czarg zachęca mnie do działania a na ile docenienie działań większości dolnośląskich działaczy w tym żeby jednak KONGRES  SIĘ ODBYŁ!!!  Na Dolnym Śląsku... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to polityka czy ... tylko informacja obwieszczająca "wszem, wobec, i każdemu  z osobna że mamy /znajduje się na terenie naszej Najjaśniejszej/ 99,2 tysięcy pszczelarzy, 2,4mln rodzin pszczelich. /chyba nie licząc barci???/. Gdzie indziej wyczytałem że produkcja miodu wyniosła 18,0 tys ton czyli uzysk od rodzinki to tylko 8 kg z hakiem... 

Czy KTOŚ pokusi się o komentarz do tych danych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja, naiwny,  liczyłem że KTOŚ /kto o tym ma pojęcie/ przybliży mi prawdę o tym jak to jest możliwe że /globalnie, w całym kraju/ opłaci się być pszczelarzem(?) przy średniej  OSIEM kg miodu od jednej rodzinki... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do laski marszałkowskiej trafił projekt ustawy, przygotowany przez PSL- TD,  którego celem jest powołanie 

RZECZNIKA PRAW ROLNIKÓW

Do zadań/praw  Rzecznika będzie  między innymi;

- możliwość składania skarg nadzwyczajnych

- interwencje w sporach z urzędami

- opiniowanie projektów ustaw

Pozostaje wcześniej zadekretować  jednoznacznie; PSZCZELARZ  TO TEŻ ROLNIK  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi