Skocz do zawartości
robinhuud

Z czego robiona jest dostępna na polskim rynku węza pszczela?

110 postów w tym temacie

Rekomendowane odpowiedzi

Naprawdę nie mam czasu i bardzo rzadko tu zaglądam. No nie wiem, jak to długo potrwa, tak prosto w twarz? O tych faktach ludzie kumaci dawno wiedzą.Co z tego,że masz rację, jeszcze trzeba mieć żołnierzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płakać się chce... Trzeba powołać Polską Izbę Wosku w celu optymalizacji importu tego surowca z krajów UE i spoza. W węzie są pestycydy, bo rolnictwo, bo pszczelarze trują warrozę, a węza śmierdzi ropą, bo jest wożona samochodem z silnikiem dizla. Po przejściu na elektryk przestanie śmierdzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako poznaniak nie mam pretensji do mojego Marszałka Wielkopolskiego, bo on nie zna się na pszczołach i chciał dobrze. Pytanie do pana prezesa Borowiaka i pozostałych baronów wielkopolskich (Chodzież, Leszno, Kalisz, Konin) kręcących lody darmowej węzy w Wielkopolsce. Dlaczego rozdając przez kilka lat węze od Marszałka Wlkp za 2 miliony rocznie zupełnie nie interesowała was sprawa wosku wielkopolskiego? Zbierając wielkopolski wosk na wymianę od pszczelarzy Marszałek mógłby być węzowo dwa razy hojniejszy? A tak dzisiaj wygląda to, że chcieliście opróżnić magazyny hurtownikom z wosku niejasnego pochodzenia. Przetargi na obslugę programu za 2 mln rocznie systematycznie wygrywaly 2 firmy: Łysoń i toruńska Pasieka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały czas eksperymentuję z woskiem i węzą. Pozostała mi po ostatnim miodobraniu resztka ramek odbudowanych przez pszczoły na bazie węzy nie mojej produkcji. Nie pamiętam, czy zakupionej, czy podarowanej mi dwa lata temu. Teraz chciałem z niej jako suszu odzyskać wosk. Przy użyciu poznańskiej kranówki uzyskałem taki efekt w postaci czterech warstw. Która warstwa to wosk pszczeli? Sąsiad chemik mówi, że ta biała z wierzchu to frakcja "mydlana" spowodowana reakcją wosku z twardą wodą. Prawdopodobnie druga to wosk. Zagadką jest warstwa trzecia, bo czwarta to śmieci które przeszły przez niezbyt gęsty worek w którym wyciskałem "zupę". Czy trzecia warstwa nadaje się na świece? Gdybym miał tego więcej, podjąłbym próbę sprzedaży producentowi na jego skupie. Nie powinien odmówić, bo to w sumie zwrot nieekologicznego opakowania. Następna próba będzie z kupną wodą demineralizowaną. do żelazek.

śmieci.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, robinhuud napisał:

Cały czas eksperymentuję z woskiem i węzą. Pozostała mi po ostatnim miodobraniu resztka ramek odbudowanych przez pszczoły na bazie węzy nie mojej produkcji. Nie pamiętam, czy zakupionej, czy podarowanej mi dwa lata temu. Teraz chciałem z niej jako suszu odzyskać wosk. Przy użyciu poznańskiej kranówki uzyskałem taki efekt w postaci czterech warstw. Która warstwa to wosk pszczeli? Sąsiad chemik mówi, że ta biała z wierzchu to frakcja "mydlana" spowodowana reakcją wosku z twardą wodą. Prawdopodobnie druga to wosk. Zagadką jest warstwa trzecia, bo czwarta to śmieci które przeszły przez niezbyt gęsty worek w którym wyciskałem "zupę". Czy trzecia warstwa nadaje się na świece? Gdybym miał tego więcej, podjąłbym próbę sprzedaży producentowi na jego skupie. Nie powinien odmówić, bo to w sumie zwrot nieekologicznego opakowania. Następna próba będzie z kupną wodą demineralizowaną. do żelazek.

śmieci.jpg

Dobra jest też woda z skroplin z pompy ciepła,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki czargu za "ciepłe bułeczki". Przeczytałem z zaciekawieniem i mam kilka uwag. Metoda FTIR-ATR ma swoje zalety, ale ma też i wady. Dużo zależy od badającego. Inną sprawą jest wynik badania, a inną jego interpretacja. Pokazało mi to badanie tego samego wosku tą samą metodą w Polsce i w Niemczech (patrz wcześniejsze wpisy w tym wątku). Niby to samo, a jednak nie tak samo. Niemcy zadzwonili, że węza nie nadaje się do ula, bo jest w niej coś, czego nie są w stanie rozpoznać i wymaga to dalszych badań innymi metodami. (przy parafinie i stearynie w normie) Druga sprawa, to przemilczenie w raporcie konkurencyjnego w branży woskomatu waxo. Nie można dalej udawać że go nie ma. Albo Pani doktor ma odwagę i jako specjalistka zrecenzuje dzieło naukowców z UMCS, albo dalej będziemy bawić się w głuchy pszczelarski telefon. Osobiście radziłbym skupienie się na badaniu statystycznym węzy w oderwaniu od poszczególnych producentów. Momentami można mieć odczucie unikania obiektywizmu. Na to nakłada się demonstracyjny udział niektórych naukowców w różnych biesiadach i ewentach organizowanych przez producentów, co sam odbieram jako ostrzeżenie o możliwym braku obiektywizmu w badaniach. Obiektywizmu osłabianego wzruszeniem po dekoracji naukowców państwowymi "biesiadnymi" medalami, co mnie osobiście śmieszy. Proponowałbym Pani doktor dokonanie recenzji przydatności do użytkowania w pszczelarstwie konkurencyjnego było nie było woskomatu i robienie badań na wytypowanej jakąś metodą statystyczną reprezentatywnej dla Polski zbiorczej próbce węzy (nie wosku!) Myślę, że naukowcy są nam winni jakieś założenie do konstrukcji polskiej / europejskiej egzekwowalnej w praktyce normy na wosk/węzę/miód, oraz jakieś cywilizowane akredytowane metody badań do wykorzystania procesowego w sądzie.  Albo niech do czasu pierwszego w Polsce prawomocnego wyroku za fałszowanie węzy wywieszą białą flagę nad Puławami. Fałszowanie węzy winno być traktowane jako znęcanie się nad zwierzętami gospodarskimi i tak samo karane jak głośne ostatnio ciąganie psa na sznurku za samochodem. Taką interpretację prawną umożliwia ustawa o ochronie zwierząt, gdzie pszczoła- bezkręgowiec jest wyjątkowo traktowana przez prawo jako zwierzę gospodarskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze że TO co jest napisane powyżej napisał robin... Całkowicie zgadzam się z zawartymi ocenami i sądzę że polankowicze gremialnie  poprą powyżej przedłożone wnioski. 

Dlaczego pisząc tak formułuję ten wpis???  Otóż moje sugestie o PODJĘCIE jakichś działań na szczeblu krajowym trafiają w próżnię lub spotykają się krytyką jednego(?) aktywnego internauty dopatrującego się, za każdym razem, politycznego podtekstu, czasem mojej niepełnosprawności intelektualnej. Niech tam...      

Jednak w tym stanie jest coś z milczenia owiec idących na rzeź - płaczą ale się nie bronią...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o jakość wosku pszczelego na polskim rynku, obecnie pojawia się mnóstwo podróbek. Wiele sklepów i dostawców twierdzi, że ich wosk pszczeli jest w 100% czysty, jednak często jego jakość odbiega od oryginału. Jednym z niewielu sklepów oferujących świece z naturalnego wosku pszczelego jest https://candlewonder.shop/. Zamówiłem tutaj świece na prezent i dla siebie do domu – byłem bardzo zadowolony. Naturalny zapach, długi czas palenia, brak jakichkolwiek zanieczyszczeń. Polecam!

Uwaga moderatora: Ten wpis zawiera dość grubo tkane lokowanie produktu. Proszę takie wpisy umieszczać w zakładce Giełda/Ogłoszenia. W tym wątku raczej nie zajmujemy się świeczkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi