Skocz do zawartości
jjb

Co posadziłeś nowego dla swoich podopiecznych

35 postów w tym temacie

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 25.10.2021 o 17:49, Atena napisał:

              Na portalu Nauka w Polsce zamieszczony został artykuł pt. "Niepotwierdzone informacje zachwalające miód nawłociowy szkodzą środowisku i rolnictwu" autorstwa dr Magdaleny Lenda z Instytutu Ochrony Przyrody PAN i z australijskiego Uniwersytetu w Queensland. Jednocześnie czytałem wiele opinii/ocen miodu nawłociowego chwalącego jego walory.  

     Jak wygląda PRAWDA???

Rozumiem, że idzie o ten artykuł: https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C85040%2Cniepotwierdzone-informacje-zachwalajace-miod-nawlociowy-szkodza-srodowisku-i

Trudno go odnieść do miodu nawłociowego, jako takiego, bo autorom idzie o to, że nawłoć, jako roślina obca, inwazyjna, jest szkodliwa dla bioróżnorodności naszej przyrody. I to prawda. To, że właściwie nie ma badań dotyczących leczniczych aspektów miodu nawłociowego to też prawda. Ale z tego wcale nie wynika, że ten miód nie ma właściwości leczniczych.

Innymi słowy, mogliśmy jakoś tak, dosyć być może bezczelnie, przypuszczać, że w wyniku kojarzenia świnek morskich w różnych środowiskach powstaną ... świnki morskie. Ale ktoś zrobił badania, opublikował pracę, podał dowody, że tak jest... i teraz jest to dowiedzione naukowo. Jak to wpłynęło na świnki morskie - nie wiem.

I tutaj ktoś może tak kombinować, że skoro nawłoć jest wykorzystywana w fitoterapii np. w problemach z nerkami, kamicy, stanach zapalnych, etc., to miód z nawłoci będzie miał też takowe działanie, w mniejszym lub większym zakresie. Dodatkowo w USA wykorzystuje się nawłoć i miód do robienia takowego wyciągu: https://www.pixiespocket.com/2013/10/lets-talk-about-goldenrod.html
to też się mogło komuś skojarzyć jako miód nawłociowy. Oczywiście gdyby do produkcji czegoś takiego użyć miodu z nawłoci i dołożyć nawłoci to zapewne podbilibyśmy jego działanie. Pytanie w czyim interesie są takie badania, kto na to wyłoży pieniądze?
Bardzo niewiele jest badań na temat działania miodów poszczególnych rodzajów. No chyba, że jakiś miód występuje w jednym miejscu i państwu opłaca się wykreować na niego modę...

Ale możemy się odnieść do badań składu: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32075114/  i do publikacji na temat działania poszczególnych składników: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28819580/  tylko trzeba szacować dawkowanie...

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

  Pewnym jest; z nawłocią musimy żyć!  Nieważne jakie kto będzie miał o niej zdanie. Pozbyć się z naszego środowiska się nie da.  /Niestety Barszczu Sosnowskiego też się wytępić nie udało... /  Wniosek jest prosty; jak się nie da pozbyć - trzeba się przyzwyczaić i... wykorzystać skoro już rośnie. W bilansie zbiorów miodu jej procent rośnie, i jak sądzę, będzie rósł. Na pewno nie należy dosiewać/dosadzać ale  sama się przenosi w nowe okolice. Nikt jej nie zatrzyma...

   Jakie wnioski? Dokonać /lub skorzystać opracowań innych wiarygodnych(!) naukowców/ oceny walorów prozdrowotnych tego miodu i opublikować!

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
15 godzin temu, jjb napisał:

To, że właściwie nie ma badań dotyczących leczniczych aspektów miodu nawłociowego to też prawda. 

Coś tam jednak o Solidago (Goldenrod) jest i to dzięki badaniom polskich naukowców . 

https://www.researchgate.net/publication/322618409_Chromatographic_fingerprint_antioxidant_activity_and_colour_characteristic_of_polish_goldenrod_Solidago_virgaurea_L_honey_and_flower

https://link.springer.com/article/10.1007/s00217-018-3034-3

("W miodzie nawłociowym zidentyfikowano łącznie 137 związków lotnych. Wśród nich hotrienol, tlenek nerolu i cynamonian benzylu można uznać za chemiczne markery specyficzne dla botanicznego pochodzenia miodu nawłociowego. Profil fenolowy HPLC-PAD był podobny we wszystkich próbkach, a głównymi składnikami okazały się kwas galusowy, kwas 4-hydroksybenzoesowy i kwas p-kumarowy. Miód wykazywał umiarkowany potencjał antyoksydacyjny DPPH (1,1-difenylo-2-pikrylohydrazyl) – 31,1-40,0% i ABTS (2,2-azyno-bis(kwas 3-etylobenzotiazolino-6-sulfonowy) sól diamonowa) –46,7 do 56,9%, typowe dla miodów lekkich, a potencjał ten dobrze koreluje z intensywnością barwy oraz składem fenolowo-flawonoidowym miodu.")

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643813003290?via%3Dihub

(Porównywano właściwości miodów akacjowego, rzepakowego, lipowego, nawłociowego, gryczanego i wrzosowego. Próbki miodu nawłociowego pochodziły z okolic Wrocławia i Jelcza-Laskowic

"potencjał antyoksydacyjny jest powodowany głównie przez fenole,(...). Na podstawie testu FRAP możliwe było pogrupowanie miodów w dwie główne grupy miodów aktywnych bardziej (gryka) i mniej (akacja, nawłoć, rzepak i lipa), natomiast miody wrzosowe były bliżej drugiej grupy, ale nadal różnią się od innych miodów; patrz rys. 1A. Grupy te są podobne do tych, które można tworzyć na podstawie danych TP lub DPP)"

https://www.mdpi.com/1420-3049/25/1/34/htm

https://bydgoszcz.tvp.pl/22952223/chemicy-z-umk-wyciskaja-z-roslin-to-co-najcenniejsze

Duży interdyscyplinarny, kilkuletni projekt badawczy (Plantarum Biostrateg II). (Stricte w sprawie właśc. miodu nawłociowego należy zwrócić się do Prof. Magdaleny Ligor z UMK w Toruniu).

(badano zawartość cyklitoli w miodzie próbki 18 gatunków miodu z 10 krajów, cyklitole wykazują  właściwości  przeciwcukrzycowe, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe, stwierdzono ich obecność w miodach nawłociowych pochodzącym z Polski powiaty zgierski i bielski)

Inni autorzy:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157509002221?via%3Dihub

 

--------------------------------------------------------------------------------

Ponieważ coraz bardziej poszerzamy tematykę wątku proponuję jego autorowi, bądź moderatorowi poszerzenie tytułu o słowa kluczowe typu: "miód nawłociowy, goldenrod, solidago, właściwości lecznicze" itp.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 godzin temu, jjb napisał:

Pani dr Magdalena Lendzia z IOP PAN Kraków:

"W badaniach laboratoryjnych wyszło nam, że karmienie pszczół nektarem z nawłoci obniża ich przeżywalność w porównaniu z karmieniem ich nektarem wielokwiatowym. Okazało się też, że korzystniej jest nawet karmić pszczoły cukrem" 

Wydaje mi się, że w warunkach laboratoryjnych pszczołom w ogóle niespecjalnie komfortowo się żyje. W sprawie zakarmiania zimowego miodem nawłociowym i cukrem - to samo można by napisać np. o miodzie spadziowym.🧐

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
13 godzin temu, czarg napisał:

(badano zawartość cyklitoli w miodzie próbki 18 gatunków miodu z 10 krajów, cyklitole wykazują  właściwości  przeciwcukrzycowe, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe, stwierdzono ich obecność w miodach nawłociowych pochodzącym z Polski powiaty zgierski i bielski)

Te badania są akuratnie interesujące wg mnie. Inozytol uznawany jest często za witaminę B8. Ogólnie fosfolipidy są niedoceniane.  Tak, czy owak są to badania biochemiczne, a kwestia dawkowania pozostaje do oszacowania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uważam, że temat analiz i oceny  miodu nawłociowego jest bardzo ważny i powinien być kontynuowany na portalu ale w oddzielnym wątku.

  Równie ważnym tematem jest/są działania w kierunku poprawy i ocen pożytków pszczelich. Temat ten winien mieć priorytet teraz kiedy można planować działania organizacyjne które będzie można wdrażać od wiosny. Wielu pszczelarzy ma bardzo ograniczony wpływ na możliwość ich powiększenia na swoich "posiadłościach" co  nie znaczy że całkowicie pozbawionych jest możliwości działania w powiązaniu z innymi podmiotami gospodarczymi. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 27.10.2021 o 21:19, jjb napisał:

Te badania są akuratnie interesujące wg mnie. Inozytol uznawany jest często za witaminę B8. 

Ci sami autorzy piszą na ten temat tutaj: https://www-sciencedirect-com.translate.goog/science/article/pii/S187439001630355X?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=nui,sc, ale nie w odniesieniu do miodów,

We wcześniej cytowanej przeze mnie pracy https://www.mdpi.com/1420-3049/25/1/34/htm

Jest passus dotyczący obecności cyklitoli w miodzie (podaję za translatorem):

"Cyklitole (alkohole cukrowe) są dodatkowymi drobnymi składnikami miodu i są powszechnie niezbadane w porównaniu z tymi wymienionymi wcześniej. Cyklitole są ważnymi środkami antyoksydacyjnymi, przeciwnowotworowymi i przeciwzapalnymi  Są to jednak metabolity wtórne, naturalnie występujące w materiale roślinnym, odgrywające ważną rolę w samoobronie roślin przed niekorzystnymi warunkami środowiskowymi . Ponadto cyklitole są odpowiedzialne za dobre funkcjonowanie komórki, tworzenie ścian komórkowych, magazynowanie fosforanów i osmoregulację. W przemyśle farmaceutycznym znajdują zastosowanie w leczeniu dysfunkcji psychicznych, napadów paniki, depresji czy zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych  (...)

Na podstawie:

"Table 1. Physical-chemical properties and origin of honey samples."sporządziłem zestawienie aktywności antyoksydacyjnych badanych próbek miodu są tam dwie próbki miodu nawłociowego zaznaczone pogrubioną czcionką. (tabelkę jeszcze dopracuję i opiszę) 

 

  Nazwa miodu          

 Aktywność

antyoksydacyjna

metoda TEAC

Firma/
miejsce zbioru/
rok
  Australijski Bush Honey                4.43 ± 0.4

“Peter & Trisha Norris”/

Lenah Valley, Tasmania, Australia/ 2016

 

Leatherwood Honey

          4.25 ± 0.05
  Koniczynowy           3.95 ± 0.27
  Wielokwiatowy           2.95 ± 0.16 “Fragrant Greece”/Greece/ 2017
5 Wielokwiatowy           4.9 ± 0.06 “Adam Gardynik”/ Nyaoundere Kamerun/ 2018
6 Akacjowy           2.53 ± 0.21 Pszczelarz NN/Cluj County, Rumunia/ 2017
7 Rzepakowy (Rapeseed)            4.75 ± 0.41 Pszczelarz NN/Cluj County, Rumunia/ 2017
8 Wielokwiatowy           2.74 ± 0.11 “Lume de miel” Famille Michand/Francja/ 2018
9 Malinowy           3.15 ± 0.19 “Medokomerc/, Čestín, Czechy/ 2017
10 Koniczynowy           4.09 ± 0.24 “Pykoht”,/Dubna, Rosja,/2017,
11 Wielokwiatowy           4.63 ± 0.33 “Isis Mel”/ Embu-Guaçu, Brazylia,/2018
12 Słonecznikowy           3.8 ± 0.33 Pszczelarz NN/ Olekszyn, Wielkopolskie, Polska,/2016
13 Malinowy           3.48 ± 0.09 Private beekeeper, Olekszyn, Wielkopolskie, Poland, 2016
14 Gryczany           6.01 ± 0.03 “Pasieka Andrzej Kuś”, Kujawsko-Pomorskie, Poland, 2016
15 Rzepak (Rapeseed)           3.85 ± 0.09 Pszczelarz NN/ Solec Kujawski, Kujawsko- Pomorskie, Poland/2016
16 Gryczany           5.38 ± 0.29 “Sądecki Bartnik”/Stróże, Małopolskie, Poland/ 2016
17 Nawłociowy           5.36 ± 0.08 “Jakubiec gospodarstwo” / Bielsko-Biała,Śląskie, Polska/ 2015
18 Słonecznikowy           3.91 ± 0.22 “Sądecki Bartnik”, Stróże, Małopolskie, Poland, 2016
19 Akacjowy           3.55 ± 0.2 Pszczelarz NN, Karczowiska Górne, Warmińsko-Mazurskie, Poland, 2017
20 Akacjowy           4.08 ± 0.16 Pszczelarz NN Janowiec, Lubelskie, Poland 2017
21 Lipowy           4.46 ± 0.1 “Sądecki Bartnik”, Stróże, Małopolskie, Poland, 2018
22 Wielokwiatowy/lipowy           4.75 ± 0.21 Pszczelarz NN, Wilga Mazowieckie, Poland, 2016
23 Nawłociowy           4.43 ± 0.06 “Słoneczna Pasieka”, Stryków, Łódzkie, Poland, 2016
24 Mniszkowy           3.57 ± 0.14 Pszczelarz NN, Białowieża, Podlaskie, Poland, 2017
25 Bluszczowy           5.29 ± 0.23 “Piotr Nowakowski”, Wrocław, Dolnośląskie, Poland, 2018
26 Gryczany           5.33 ± 0.14 Private beekeeper, Białystok, Podlaskie, Poland, 2018
27 Malinowy           6.01 ± 0.22 Private beekeeper, Białowieża, Podlaskie, Poland 2017
28 Gryczany           6.24 ± 0.06 Private beekeeper, Białowieża, Podlaskie, Poland 2017
29 Wielokwiatowy           5.62 ± 0.02 Private beekeeper, Lubelskie, Poland, 2017
30 Wiosenny łąkowy           2.76 ± 0.11 Private beekeeper, Janowiec, Lubelskie, Poland, 2018
31 Gryczany           5.73 ± 0.21 “Barć Świętokrzyska” Daleszyce, Świętokrzyskie, Poland, 2016
32 Spadziowy           5.21 ± 0.27 “Sądecki Bartnik”, Stróże, Małopolskie, Poland, 2017
33 Rzepakowy           2.72 ± 0.19 “Sądecki Bartnik”, Stróże, Małopolskie, Poland, 2018
34 Spadziowo/gryczany           7.03 ± 0.17 Private beekeeper, Karczowiska Górne, Warmińsko-Mazurskie, Poland, 2017
35 Gryczany           5.17 ± 0.07 Private beekeeper, Sosnówka, Dolnośląskie, Poland, 2018
36 Rzepakowy           3.48 ± 0.27 Private beekeeper, Miłków, Dolnośląskie, Poland, 2018
37 Gryczany           4.97 ± 0.28 Private beekeeper, Krzeczyn Mały k. Lubina, Dolnośląskie, Poland, 2016
38 Lipowo/Wielokwiatowy           4.21 ± 0.16 Private beekeeper, Bobrowniki, Kujawsko- Pomorskie, Poland, 2016

 

(Tabelkę pisałem w edytorze skryptu forumowego wymaga jeszcze dopracowania, dałem w tej postaci żeby mi "nie uciekła")

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, kawał solidnej roboty kolega zrobił...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wątpię że przedłożone powyżej dane to "kawał dobrej roboty" ale...

Trzeba by ową treść przetłumaczyć "z polskiego na nasze" bo zawarte tam dane to, dla niewtajemniczonych" tyle co podawanie stanów wody na Nilu.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 19.10.2021 o 12:24, jjb napisał:

trudnym przeciwnikiem okazały się ślimaki

Jeśli chodzi o ślimaki, to największym wrogiem ślimaków są kaczki :) W tym roku i u mnie było dość deszczowo, więc zainwestowałam w stadko 10 sztuk kaczki białej. Kaczki serwis wykonywały bardzo sumiennie i starannie. Obchód zaczynały ze wschodem słońca, kończyły przed zmierzchem. Codziennie pokonywały wszystkie klomby i szperały we wszystkich zakamarkach. Praktycznie nie wymagały dokarmiania, nie niszczyły roślin. Jeśli chodzi o "kontaminację", to praktycznie nie było widać, a i nawoziły jednocześnie. Jedyny problem jaki wynikł, to jak już przybrały wagę pieczeniową, nieco zagroziły daliom, które z założenia są wysokie i dość kruche. Na schronienie wystarczy im buda dla psa. Polecam rozwiązania ekologiczne :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...