tarczewski 29 Zgłoś tarczewski 29 Napisano 5 Listopada 2021 Ludzie fałszują wosk nie zważając na konsekwencje, część może zawierać też patogeny. Uczciwi pszczelarze i ich pszczoły a również konsumenci nie są w dobrej sytuacji. Ja wbrew wszystkim oponentom jestem za pomocą przez rozdawnictwo węzy. Jest tylko drobny warunek: uczciwa dystrybucja i zdrowa węza.Pytanie czy jest spełniony bo sytuacja zdrowia pszczół jak napisał robinhuud nie jest ciekawa. Czy władze mogą przyczyniać się do tego stanu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maniek_mb 20 Zgłoś maniek_mb 20 Napisano 5 Listopada 2021 Uważam że samo rozdawanie węzy niewiadomego pochodzenia tylko pogłębi problem węzy na rynku a to będzie miało katastrofalne skutki dla naszych pszczół. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 20 Listopada 2021 Ilu nas jest w Polsce pszczelarzy? Padają różne liczby z różnych ust. Tu akurat wiceprezydent PZP twierdzi, że ma 80 tys szabel i 1 400 000 uli. Patrząc na mapę Polski możemy stwierdzić, że praktycznie całe południe Polski jest poza strukturami PZP. Panie profesorze: konfabulacja, czy propaganda sukcesu? Również dużo do myślenia daje wypowiedź w sprawie jakości polskiej węzy. Badałem kiedyś wezę w Puławach, Pan Profesor jako kierownik laboratorium skasował mnie na 3 stówki za GC-MS nie ostrzegając, że usługa bez akredytacji powinna zostać przeceniona. Ani słowa o ciężkiej sytuacji z polskim woskiem, ani słowa o woskomacie. Panie Profesorze, jakie jest stanowisko władz PZP do woskomatu? Czy fałszowanie węzy to tylko jej spływanie po drutach? Jakie jest stanowisko władz PZP do rozdawnictwa węzy i czy ktoś analizuje 3-letnie skutki tego dla Wielkopolski? Nie podoba mi się ten wywiad. Cienizna jak na puławiaka i taktyka strusia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cayose 19 Zgłoś cayose 19 Napisano 20 Listopada 2021 Dobrze prawi. Wybierać miody wielokwiatowe, lokalnej produkcji. Najlepiej z banderolą PZP Robin, chyba Tobie smakował wybitnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach