adam111 4 Zgłoś adam111 4 Napisano 30 Września 2015 Witam co myslicie o zakarmianiu pszczol ciastem miodowo-cukrowym zamiast syropem cukrowym? slyszalem ze ponoc takie karmienie nie powoduje rabunkow. Jesli to jest dobra metoda to dlaczego nie stosowana przez pszczelarzy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr_S 205 Zgłoś Piotr_S 205 Napisano 1 Października 2015 Kilku pszczelarzy zastanawiało się w lecie nad takim zakarmieniem rodzin, rozmawialiśmy trochę o tym. Jeden z nich podjął próbę zakarmienia w ten sposób jednej z pasiek we współpracy z dostawcą (P&F) i zobowiązał się przedstawić jej wyniki na wiosennym spotkaniu Polanki. Oczekiwane zalety: harmonijny rozwój rodziny w drugiej połowie lata, połączenie zaopatrzenia rodziny w zapasy zimowe z intensywnym czerwieniem w końcu lipca/sierpniu i w konsekwencji silne rodziny na zimę. Brak stresu występującego przy tradycyjnym zakarmianiu dużymi dawkami. Wady: Przede wszystkim koszt ciasta a poza tym niemożność zastosowania tej metody przy późnych pożytkach. Jest po prostu zbyt czasochłonna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maniek_mb 20 Zgłoś maniek_mb 20 Napisano 1 Października 2015 Ostatnio miałem możliwość porozmawiać zarówno z dostawcą ciasta jak i z pszczelarzem który testuje ta formę dokarmiania na zimę naszych podopiecznych. Pszczelarz jest bardzo zadowolony z samego przebiegu dokarmiania. Pszczoły w należyty sposób odkładają zapasy w ramkach. Mają wybitny rozwój i w dużej sile idą do zimowli. Z resztą metoda znana już w krajach zachodnich. Wszystko tak naprawdę okaże się na wiosnę jak przebiegała zimowla w tych rodzinach. Myślę że metoda ciekawa i godna zastosowania szczególnie w tym roku, gdzie przez ogromną suszę na moim terenie (Kaszuby) matki przez brak dopływu świeżego nektaru, a najważniejszego pyłku zahamowały czerwienie gdzie po ostatnim miodobraniu powinien być rozwój na pszczołę zimową. Myślę że ta metoda mogła by pomóc w takiej sytuacji szczególnie gdzie są pomysły by ciasto zawierało jakiś procent pyłku. Ale to plany na przyszłość. Zobaczymy w jakim kierunku to pójdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość RafałK Zgłoś Gość RafałK Napisano 1 Października 2015 Leszek (Polbart) w ulikach weselnych suchym cukrem pudrem..... To następny krok który należy przebadać i wsypać w sierpniu pełen korpus pudru nad gniazdo, oczywiście gęsta firanka musi być położona bo początkowo wszystko by leciało na dennice, piszę całkiem serio, cukier puder po zawilgnięciu jest chętnie pobierany przez pszczoły a nad gniazdem wilgoci nie brakuje. Leszek puder mieli sam (sklepowy ma dodatki przeciwzbrylające typu sól, mąka kukurydziana itd.) wychodzi mu to bardzooooooo tanio, na pewno takie karmienie to połowa kosztów gotowym ciastem Diamonda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach