Skocz do zawartości
robinhuud

Techniki oszałamiania klienta i ukrywania pochodzenia taniego miodu z importu możliwe do zastosowania w pasiece

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszą technikę wprowadzania klienta w maliny „na banderolę” opracował PZP w Kamiannej. O wczesnych ziołomiodach nie wspominam, bo były one robione uczciwie, dopiero potem towar się złajdaczył. Oprócz tradycyjnych bajerów: ziołomiodów i miodu kremowanego można klientowi wcisnąć miód niejasnego pochodzenia techniką miodu w proszku i jako kawior miodowy. Są to produkty pasieczne przetworzone, a więc SB odpada, ale RHD jak najbardziej. Tutaj trochę o miodzie w proszku (zapewne sproszkowana mieszanina miodów z różnych krajów sądząc po cenie):

https://rafex.eu/miod-w-proszku-1-kg-p-16113.html

Jest nadzieja, że pszczoły będą formować z niego obnóża, choć brak informacji, czy nadaje się do dokarmiania.

Coś dla pszczelarzy - sferyfikatorów o zacięciu molekularnym – kawior miodowy (nie chodzi o jajeczka matki pszczelej). Komponenty apikawioru do kupna na Allegro.

https://inspirowanesmakiem.pl/techniki-kuchni-molekularnej

ikra z miodu:

Techniki można łączyć: przykładowo ikra ze sproszkowanego ziołomiodu z banderolą gwarancji pochodzenia.

Modne stały się piwa z miodem niejasnego pochodzenia. Można wymienione produkty rozpuszczać w piwie domowej roboty. Browar z kawiorem ze sproszkowanego wielkokwiatu – brzmi ciekawie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...