robinhuud 274 Zgłoś robinhuud 274 Napisano 14 godzin temu Zrobiłem sobie i myślę że Wam prezent na św. Ambrożego. Właśnie skończyłem próby woskowe z prototypem tanich walców drukowanych techniką 3D z nowego tworzywa które podpowiedzieli mi naukowcy z Poznania i z Lublina (jeszcze go nie ma w sprzedaży). Walce zrobiłem sobie sam i kosztowały mnie poniżej 500 zł. Na zdjęciach warsztatowe zdjęcia prototypu i uzyskana z własnego wosku weza "pod światło". Już nigdy nie kupię ani nie przyjmę w prezencie od polityka ani nikogo innego węzy. Walce są pomyślane tak, że może je sobie zrobić każdy pszczelarz mający dwie prawe ręce i dojście do tokarki. Wydruki można zamówić w drukarni 3D których coraz więcej. To na razie małe walce 15 cm (gospodarzę na ramce 1/2 wlkp". Może ktoś zechce podjąć produkcję rzemieślniczą lub większą? Węza walcowana przez folię stretch. Z mydlinami nie próbowałem. Zabrudzenia walców woskiem zmywałem bez problemów benzyną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach