Skocz do zawartości
Karpacki

Kącik majsterkowicza.

287 postów w tym temacie

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem sobie i myślę że Wam prezent na św. Ambrożego. Właśnie skończyłem próby woskowe z prototypem tanich walców drukowanych techniką 3D z nowego tworzywa które podpowiedzieli mi naukowcy z Poznania i z Lublina (jeszcze go nie ma w sprzedaży). Walce zrobiłem sobie sam i kosztowały mnie poniżej 500 zł. Na zdjęciach warsztatowe zdjęcia prototypu i uzyskana z własnego wosku  weza "pod światło". Już nigdy nie kupię ani nie przyjmę w prezencie od polityka ani nikogo innego węzy. Walce są pomyślane tak, że może je sobie zrobić każdy pszczelarz mający dwie prawe ręce i dojście do tokarki. Wydruki można zamówić w drukarni 3D których coraz więcej. To na razie małe walce 15 cm (gospodarzę na ramce 1/2 wlkp". Może ktoś zechce podjąć produkcję rzemieślniczą lub większą? Węza walcowana przez folię stretch. Z mydlinami nie próbowałem. Zabrudzenia walców woskiem zmywałem bez problemów benzyną.

IMG_20241207_185823466.jpg

IMG_20241207_185912323.jpg

IMG_20241207_190622370.jpg

IMG_20241207_190635217.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W doborze tworzywa do drukowania walców bardzo pomogli mi prof. Ryszard Naskręcki z UAM Poznań i prof. Bożena Zgardzińska z UMCS Lublin. Serdecznie im za to we własnym imieniu i w imieniu moich pszczół dziękuję. Mam obiecane wydruki do testów dwóch walców wlkp o długości 26 cm, co będzie miało miejsce gdzieś za dwa tygodnie. Pod koniec stycznia zaistnieje możliwość dla zainteresowanych zamówienia odpłatnie takich wydruków na UMCS. O cenach na razie nie dyskutujemy, ale nie będzie drogo. Kiedy filament ukaże się w sprzedaży? To zależy od producenta. Jak się ukaże - każdy będzie mógł drukować we własnym zakresie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rośnie konkurencja - bardzo dobrze dla pszczół, mniej dla mieszaczy wosków pochodzących i niepochodzących... Zauważyłem błąd koncepcyjny - brak regulacji obrotowej walców. Przy zsuwaniu - rozsuwaniu walców oraz zużyciu kół zębatych walce będą się przesuwały względem siebie obrotowo, co spowoduje, że w skrajnym przypadku w końcu ząb trafi w ząb.
Oparcie plastikowej koronki o rurę aluminiową średnicy 100 mm to jedno rozwiązanie. Ja wolałem mniejszą średnicę "koronki" na stalowej rurze grubościennej, co się sprawdziło pod względem sztywności i ceny. Wolałem również gotowe kupne stalowe koła zębate hartowane. Sztuka kosztuje około 30 zł, ale są wieczne. Mniejsza średnica walców zmniejsza tendencję do klejenia się walcowanej węzy. Zamiast mydlin wybrałem też folię stretch. Ciekawa koncepcja druku walca w dwóch częściach, co umożliwia wydruk dobrej jakości na tanich drukarkach z ruchomym stołem w osi Y. Niebawem pokażę w filmiku pracę swoich walców. Odlanych z aluminium i drugich - wydrukowanych z filamentu zaleconego przez naukowców. Filament ten niebawe ma ukazać się w sprzedaży. Walce długości 26 cm umożliwiające wyrób swojskiej węzy wlkp i dadanta. Pokażę cały proces od A do Z.

walec 260 25 53 08 34.stl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc dobra wiadomość - dobijam do przystani.
Wczoraj otrzymałem z Lublina do prób z woskiem wydruki walców do wezy wlkp i dadant. Na zdjęciu "oprawione" małe walce do walcowania węzy 1/2 wlkp i 1/2 dadant (15 cm) i walce 26 cm. Są to walce wydrukowane z pliku *.STL który udostępniłem w poprzednim poscie. Z tego samego pliku odlewane są walce aluminiowe. Do wyjaśnienia pozostaje kwestia optymalizacji rozpuszczalnika wosku do czyszczenia zabrudzonych walców. Na razie robię to z sukcesem benzyną ekstrakcyjną. Mam obiecaną naukową konsultację i profesjonalną pomoc w tej sprawie. Walce zostały wydrukowane z filamentu którego jeszcze nie ma w handlu. UMCS zobowiązał się dla pierwszych chętnych do wydruku w trybie prototypu (a więc dość drogo) około 10 kompletów takich walców. Cena za duże walce - 738 zł (brutto za dwie sztuki). Małe walce 15 cm odpowiednio taniej, a więc trochę ponad 300 zł. Wydruk na drukarce z nieruchomym stołem, wg mej oceny wysokiej jakości.  Planuję siłami pszczelarskiego "pospolitego ruszenia" w najbliższym czasie zrobić film na youtube w którym pokażę od A do Z jak robię w domu na 3 piętrze węzę wysokiej jakości nie oglądając się na łaskę innych i będąc pewnym z czego jest zrobiona. Zupełnie otwarta jest sprawa seryjnej produkcji takich walców i potrzebnego osprzętu na większą skalę, a więc znacznie taniej. Chętnym pomogę (nie dotyczy firmy Łysoń😀). Sprawa może być rozwojowa, a rynek naprawdę duży. Walce aluminiowe i z filamentu są kompatybilne, mogą być stosowane zamiennie. Duży potencjał dla dizajnera. Możliwa np. szybka wymiana walców "roboczych" na trutowe, napęd elektryczny itd.

walce UMCS.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wszystko wiadomo, prototyp działa, walce wypróbowane z dobrym skutkiem. Szukam kontaktu z pszczelarzem - profesjonalnym drukarzem 3D chętnym do uruchomienia usługowej produkcji koronek walców takich jak na zdjęciu w poprzednim poście. Chodzi o ewentualny kosztorys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.02.2025 o 14:28, robinhuud napisał:

Już wszystko wiadomo, prototyp działa, walce wypróbowane z dobrym skutkiem. Szukam kontaktu z pszczelarzem - profesjonalnym drukarzem 3D chętnym do uruchomienia usługowej produkcji koronek walców takich jak na zdjęciu w poprzednim poście. Chodzi o ewentualny kosztorys.

Mogę drukować, ile potrzebujesz? 1000 czy 5000szt? 

Tylko pytanie czy ma to sens bo jakkolwiek PET-G czy nawet pozbawiony glikolu PET nie nadaje się do kontaktu z żywnością po przepuszczeniu przez dyszę drukarki..
i nie, nie pokładaj wiary w to że na rolce bedzie napisane że FDA to zatwierdziło bo tak nie jest..

temat przerabiałem wielokrotnie przy wydrukach innych niz pszczelarskie..;)

Ogólnie kibicuję projektowi, BA! pewnie sam cos zmajstruję lecz FDM nie jest dobrą drogą IMHO..
i też głównie dlatego że wku$&@a mnie cyrk jaki sie dzieje na rynku..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy masz drukarkę z nieruchomym stołem (X-Y), osłoniętą, umożliwiającą wydruk o wysokości Z - 27 cm?. Nie martw się o dopuszczenie filamentu do kontaktu z żywnością. To nie jest żaden z filamentów który wymieniłeś. Węza jest walcowana przez folię strecz która jast dopuszczoną...Jeżeli masz taką drukarkę - poproszę Cię o orientacyjny koszt wydruku dużego 26 cm i małego 15 cm walca. Jutro je zważę i ustalę cenę filamentu. Masz działalnośc gospodarczą? Wystawisz paragon? Trochę wiary w innych. Ja już nie kupię węzy, nawet gdy chce mi ją dać za friko polityk, wyprodukuje największy na świecie producent i zareklamuje najlepszy w kraju pszczelarz. To działa.☺️

Otrzymałem profesjonalną analizę czym czyścić upaprane woskiem walce. Dla stosowanego filamentu wskazana jest woda o temperaturze do 80°C,co może być kłopotliwe (reżim utrzymania temperatury) i wiązać się z demontażem i ponowną upierdliwą regulacją walców. Alternatywą jest etanol (denaturat) lub stosowany w elektronice izopropyl + twardy pędzelek. Walce odlewane (alu, brąz i mosiądz) przedmuchiwałem z dobrym skutkiem gorącym powietrzem z opalarki bez ich demontażu. Niestety z plastikiem to nie przejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszły dziś na paczkomat koronki walców profesjonalnie wydrukowane przez kolegę Wesoła Pszczoła. Są to małe walce 15 cm umożliwiające produkcję własnej węzy w formacie powiedzmy 1/2 wlkp. (na razie). Jakość wydruku możecie ocenić sami, ja stawiam drukarską piątkę. (te po lewej, po prawej mój wcześniejszy wydruk). Widać to szczególnie wewnątrz otworu, ale i na "liniach papilarnych" grawerki. Są to walce z geometrią zawartą w pliku STL który udostępniłem kilka postów wcześniej. Ze wzgledu na różny skurcz materiałów drukarskich - walce najlepiej zamawiać parami. Tu koleżeński koszt takiej parki to 200 zł. Koronki spełniają wszystkie moje wymagania, zabrudzone woskiem można czyścić alkoholem izopropylowym twardym pędzlem. Najlepiej podgrzanym do temperatury powiedzmy 40° (wentylacja!). Jest to propozycja dla pszczelarzy mających dwie prawe ręce. Reszta do zrobienia samodzielnie według wcześniejszych wskazówek w tym wątku. Walcowanie bez rozdzielaczy typu mydliny - poprzez folię strecz LDPE - z dopuszczalnym kontaktem z żywnością. Podpowiem gdzie kupić. Regulację walcow omówię oddzielnie i pokażę za jakiś czas na filmie YT. Dziś przed sezonem wtapiałem w ramki swojską węzę zrobioną na takich walcach.

IMG_20250221_134513515_HDR.jpg

IMG_20250221_134532833_HDR.jpg

IMG_20250221_140156086.jpg

IMG_20250221_151704870.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przegadałem z @Robin Hood wiele godzin na ten temat telefonicznie i ustaliliśmy że 200 to jest po koleżeńsku dla polskich pszczelarzy,  i kwota ta już zawiera przesyłkę pobraniową do paczkomatu...

a coo..., niech się dzieje i niech wreszcie skończą się te cyrki cenowe bo chyba czas powiedzieć dość szaleństwu jakie sie odbywa na rynku 🤪
ja to pierdzielę, nie muszę na tym zarabiać, ale nosa chętnie utrę tej politechnice jeśli sie da 😅

wydruki są pełne (lite) i drukowane na warstwie 0.06mm - jeden walec drukuje się ponad 9h..i to na naprawdę szybkiej drukarce

nie wiem czy tu wolno wkleić link więc zapraszam do popatrzenia na grupach pszczelarskich na FB i dołaczenia do serwera discord który od kilku dni ogłaszam, tam najłatwiej mnie znaleźć jesli ktoś jest chętny..
na FB tez jestem jako WesołaPszczoła ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam już zapytania o walce. Dla chętnych: kolega Wesoła Pszczoła podjął się druku plastikowych koronek. Na razie małych (15 cm), za jakiś czas dużych (26 cm). Usługa koleżeńska, Druk naprawdę wysokiej jakości - oceniłem osobiście. Warstwa: 0.06mm.
Czas druku 9h+/szt w sumie ponad 19h na 2 walce
Walce są lite (wypełnienie 100%)
Koszt 175 + Inpost (pobranie) = 200zł (komplet 2 małe walce z przesyłką).
Istotne: maksymalna ilośc kompletów  w miesiącu to 17kpl
bo powyzej 17kpl nie łapie się na nierejestrowana działalność gospodarcz.
Kontakt na razie poprzez komunikator naszego forum, niebawem poprzez Discord.
Można zamówić walce - dowolny rozmiar komórki, kąt wierzchołkowy zęba, szczelina między komórkami. Bez określenia - walce "standard": 5,4 mm o kącie 120°, szczelina międzykomórkowa 0,8. Walce przystosowane do osadzenia na sztywnej grubościennej rurze precyzyjnej (stal) do kupienia na Allegro. W najbliższym czasie będzie szczegółowy film na YT o tym jak tanio przejść w pasiece na węzę z własnego wosku. Masz szwagra z dostępem do tokarki - zrobisz sobie sam walce poniżej 500 zł. Jak walcują - zobaczysz niebawem na filmie.
Może ktoś podejmie się produkcji rzemieślniczej mechanicznej części walców? Czekamy na współpracę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi