Skocz do zawartości


Zdjęcie

Przygotowanie pokarmu - przerabianie syropu cukrowego


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Asper

Asper
  • Użytkownik
  • 29 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 30 lipiec 2019 - 14:27

Jak podaje dr. Wanda Ostrowska w książce "Gospodarka Pasieczna" w rozdziale 4 "Zapasy zimowe i ich uzupełnianie" sztuczne przerabianie syropu cukrowego można przeprowadzić mając mieszaninę 74,6% cukru, 7,4% miodu wielokwiatowego i 18% wody utrzymując temperaturę 35-40 stopni przez okres 10-12 dni. Przez okres "dojrzewania" pokarmu miesza się syrop dwa razy dziennie. Produktem końcowym ma być syrop z zestawem cukrów zbliżony  do miodu.

Zwróciłem na tą metodę uwagę nie chcąc zakarmiać pszczół syropem składającym się wyłącznie z sacharozy. Jednakże jest to informacja podana bardzo skrótowo a w Internecie nie znalazłem podobnej.
Może jest to alternatywa dla stosowania inwertu?

Czy ktoś stosował u siebie te rozwiązanie?
A jeżeli tak, to z jakim skutkiem?



#2 Kamil

Kamil
  • Użytkownik
  • 220 postów
  • LokalizacjaWarmia

Napisano 15 sierpień 2019 - 09:45

Inwert stosują dla wygody. Metoda podana przez Ciebie jest pracochłonna, czasochłonna i przede wszystkim kosztowna /na ul daję około 20L syropu, 7,4% miodu to około 1,5L miodu/. Metoda ma sens w przypadku późnego karmienia pszczół spracowanych nawłocią lub wrzosu.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych