Skocz do zawartości


Zdjęcie

Cud mniud i spółka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 daro

daro
  • Użytkownik
  • 1796 postów

Napisano 03 luty 2019 - 15:21

 

Za mało pyłku

Miód nektarowy określa się nazwą rośliny, której pyłek przeważa w miodzie. Badania w laboratorium wykazały, że niektóre miody miały niższą zawartość pyłku przewodniego, niż wymagają przepisy. Na przykład:

- w miodzie lipowym zawartość pyłku przewodniego lipy wynosiła od 1,9 do 7,7 proc., a powinna wynosić nie mniej niż 20 proc.

- w miodzie gryczanym zawartość pyłku przewodniego gryki wynosiła od 23,8 do 35,5 proc, a powinna wynosić min. 45 proc.

- w miodzie mniszkowym zawartość pyłku przewodniego mniszka pospolitego wynosiła tylko 5,1 proc.

- w miodzie akacjowym zawartość pyłku przewodniego akacji wynosiła 22,2 proc., zamiast minimum 30 proc.

- w miodzie manuka pochodzącym z Nowej Zelandii zawartość pyłku przewodniego manuka wynosiła tylko 13 i 12,2 proc.

Źródło - https://www.rp.pl/Ko...-Handlowej.html

I co Kol.Prezesie ?

To co Polanka robiąc rajd po mieszaczach robi ? O dobre imię powinni dbać wszyscy.Powinno być jasno określone czego nie robić .Na pewno nie zapraszać głównych sprawców do współpracy .Wykłady , rajdy.



#2 baru

baru
  • Użytkownik
  • 511 postów
  • LokalizacjaRzepiennik Biskupi

Napisano 03 luty 2019 - 22:36

 

Prezes UOKiK wydał osiem decyzji o wymierzeniu kar pieniężnych o łącznej wartości 6,9 tys. zł za wprowadzenie do obrotu wyrobów nieodpowiadających jakości handlowej,

Śmiech i kpina z normalności .

 

Przyszedł  PiS skończył mafie paliwową ,ciekawe kto skończy mafię miodową .


Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .
Dążyć do ideału nie znaczy nim być .
http://pasiekabajorek.pl

#3 tarczewski

tarczewski
  • Użytkownik
  • 255 postów

Napisano 11 sierpień 2019 - 09:22

Choć to nie nowość, ale może warto wiedzieć: ,,Jak poinformowała biuro promocji SGGW, "miód suszony wyprodukowany został przez zespół naukowców z Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydziału Nauk o Żywności SGGW - dr hab. Katarzynę Samborską, dr inż. Aleksandrę Jedlińską, dr. inż. Artura Wiktora i prof. dr hab. Dorotę Witrową-Rajchert"." Podała Interia.

...........................................................................................................
Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych